.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 25 от общо 145

Hybrid View

Servus Dei Мега фен Аватара на inewton
    Град
    Sedes Sancti Petri
    Цитирай Първоначално написано от StringTheoryPracticist Виж мнението
    Решава ли ти се един физически проблем?

Не знам дали има добро решение, но някакво доказателство за несъществуването на решение би било също много полезно.
    Дай да пробвам.

Цитирай Първоначално написано от inewton Виж мнението
    Дай да пробвам.
    Става въпрос за сауна, която трябва да измерва температурата в стаята за да може да функционира. Сауната има проблем с дизайна - сензора е в едно устройство, зад стъклото му, и явно стъклото е прекалено дебело, затова отчита грешната температура - може да е с 5-10 градуса разлика, правихме тестове и с втори сензор, който измерва истинската температура (имам данните за това както и тяхна визуализация).

Всъщност имаше лесно решение в малката тестова "стая" (или кутия) която имаме, тя е може би 2-3 кубични метра. Просто запомних резултата от последното измерване (измерванията са два пъти на секунда) и го сравних с това, за да видя с колко се е променила температурата - предположих, че в нашите условия сензора просто по-бавно реагира на истинската температура, но с плосък процент, затова реших просто да умножа тоя процент. (Всъщност ползвах linear regression за min least squares със съществуващи данни които включват истинската температуре и измерената, но това е просто за да намеря идеалното число, можех и на ръка).

Ето резултата (градуси във Fahrenheit): https://plot.ly/~8lackened/26/inaccu...or-correction/
    - Ако изключиш зелената крива ще видиш и разликата между Measured / Actual.
    - Също така, от тогава оправих резките промени в зелената крива, но нищо друго не съм променял.
    - Зелената крива е формирана изцяло от синята - алгоритъма никога не е имал достъп до червената.
    - Забележи аномалията в 275-346 - реалната температура спада, а измерената с ограничения ни сензор се покачва. Нямам обяснение за това.

Проблема със сегашното решение е, че е направено за малката стаичка. И дори да можем автоматизирано да научим сауната за всяка голяма стая какви параметри да ползваме, не съм убеден, че изобщо целия модел е достатъчно точен - има шанс да не може да се научи, все пак ползва само един параметър - скалирането на промяната от миналото до сегашното измерване. Ето усложненията свързани с другите стаи:
    - Размера на стаята варира, така че всяко впръскване на пара е
    - Разположението на генератора на пара (източника на топлина) спрямо сензора варира
    - Мисля че материала на стените варира, тук не съм много запознат

Смяташ ли, че има някакво хитро решение с физика на проблема? Например да се измисли начин по който алгоритъма да е функция от размера на стаята, така че да работи с всички размери без да се налага да тестваме при тях. Или пък с някой по-хитър параметър от сегашното минус миналото измерване.

П.С. от крайно време им казвам просто да пробият дупка в стъклото, но не искат.
    ima edna duma koqto nikoga ne kazvam i tq e nemoga

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си