- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- inewton- срам и позор за СУ
Става въпрос за сауна, която трябва да измерва температурата в стаята за да може да функционира. Сауната има проблем с дизайна - сензора е в едно устройство, зад стъклото му, и явно стъклото е прекалено дебело, затова отчита грешната температура - може да е с 5-10 градуса разлика, правихме тестове и с втори сензор, който измерва истинската температура (имам данните за това както и тяхна визуализация).
Всъщност имаше лесно решение в малката тестова "стая" (или кутия) която имаме, тя е може би 2-3 кубични метра. Просто запомних резултата от последното измерване (измерванията са два пъти на секунда) и го сравних с това, за да видя с колко се е променила температурата - предположих, че в нашите условия сензора просто по-бавно реагира на истинската температура, но с плосък процент, затова реших просто да умножа тоя процент. (Всъщност ползвах linear regression за min least squares със съществуващи данни които включват истинската температуре и измерената, но това е просто за да намеря идеалното число, можех и на ръка).
Ето резултата (градуси във Fahrenheit): https://plot.ly/~8lackened/26/inaccu...or-correction/
- Ако изключиш зелената крива ще видиш и разликата между Measured / Actual.
- Също така, от тогава оправих резките промени в зелената крива, но нищо друго не съм променял.
- Зелената крива е формирана изцяло от синята - алгоритъма никога не е имал достъп до червената.
- Забележи аномалията в 275-346 - реалната температура спада, а измерената с ограничения ни сензор се покачва. Нямам обяснение за това.
Проблема със сегашното решение е, че е направено за малката стаичка. И дори да можем автоматизирано да научим сауната за всяка голяма стая какви параметри да ползваме, не съм убеден, че изобщо целия модел е достатъчно точен - има шанс да не може да се научи, все пак ползва само един параметър - скалирането на промяната от миналото до сегашното измерване. Ето усложненията свързани с другите стаи:
- Размера на стаята варира, така че всяко впръскване на пара е
- Разположението на генератора на пара (източника на топлина) спрямо сензора варира
- Мисля че материала на стените варира, тук не съм много запознат
Смяташ ли, че има някакво хитро решение с физика на проблема? Например да се измисли начин по който алгоритъма да е функция от размера на стаята, така че да работи с всички размери без да се налага да тестваме при тях. Или пък с някой по-хитър параметър от сегашното минус миналото измерване.
П.С. от крайно време им казвам просто да пробият дупка в стъклото, но не искат.
ima edna duma koqto nikoga ne kazvam i tq e nemoga