- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Има ли случайни неща?
Онзи ден даваха в натионал джеографих или дискавъри даваха един интересен филм с Хокинг.
За Хокинг не знам много, мързи ме да проучвам, атеист ли си падаше, но е гении, учен, физик.
Така де. Да оставим политиката. В животът има ли случайни неща? Или всичко се случва точно така, каквото трябва да бъде.
Имаме ли собствен избор на действие или ни е закодирано какво да мислим и какво да правим подсъзнателно?
Контролираме ли животът ни или той ни контролира? Според вас хаотично ли се движим, като електрони, или закономерно. (във филма беше споменато за квантовата механика изместваща всички реални наши представи за физиката)
Исус е казал - аз не правя, аз предавам. Известни думи. Какво разбирате под тази мисъл?
Ако е истина, това означава ли, че ние сме създадени точно с определена цел, тоест ние правим предвидени неща, не само за хора, ами като ЦЯЛО. Или всичко зависи от поредица на случайни събития, непланувано. ( въпреки планувания за 30 години по напред план и подчертаните възмножни сценарии и грешки, чрез добре планирани социологични експерименти и изчисления) и въпреки всичко да опираме до случайния късмет, в точното време, с точния мозък.
Последно редактирано от golemiq_korab_minava : 06-11-2016 на 20:33
Няма случайни неща, всичко е предопределено от съдбата.
Или нашия избор е като електрон, който среща препядствие. Едно и също правим, за да се измъкнем. хаха
Изборът ни е предначетан от мислите ни. А всеки мисли определен начин?
Смисълът се губи.
Ние мислим, според нашите виждания, а какви са нашите виждания, ако не поставени в кибритена кутийка
няма съдба, всичко е случайност
никой не може да предвиди всяка милисекунда от живота на 7 милиарда хора и защо като говорите такива тъпотии за съдби и божества визирате само хората
ние сме бозайници както и животните има и насекоми и тнтн а тяхната събда и тя ли е предначертана
на мен миризливките ми се вижда че се движат като свободни електрони и не мисла че бог им е чертал траекторията на летене
wsi4ko e laina. nqma slu4ainosti, sweta wyrwi kym samouni6tojenie
Ми съдбата най-общо на тревопасните е предначертана да бъдат изядени.
Съдбата на повечето хора се свежда до поредица от прости действия - храна, спане, секс, висшета, взаимодействие в една изкуствено създадена цивилизация. Да - цивилизацията е ИЗКУСТВЕНА.... (създадена по модел) (но не и естественото обособяване на расите) .
Едници обаче променят процесите.
Случайно ли е?
ае де, агарта. коментирай. хаха
golemi ste misliteli, wnimawaite da ne se obyrkate
Има и случайни неща (и в науката и в живота), но повечето от тях само ни се струват или ни се иска да са такива!
Една от най-големите грешки на човека е да смята, че това, което важи за него се отнася и за останалите.
Има хора, на които пътят им е предначертан и техният живот е изгубен в кратък цикъл - тук са, за да свършат онова, което ще помогне на други, които са на по-високо ниво. А тези, които са на по-високи нива имат няколко избора, които също се ограничават с времето.
Най-важният фактор, за да се разисква тази тема липсва и той е осъзнаването и разбирането за света, в който живеете. Вие не го осъзнавате и не го разбирате правилно, затова е излишно да се обсъжда.
Попитаха ме какво е причинило Големият взрив. Така, както на лично съобщение, то и тук няма да отговоря на този въпрос. Но ще попитам - дали пък Големият взрив е това, което си представяте?
Хубави разсъждения! Макар че съм ги чувал... По телевизията. От къде знаеш обаче кой каква представа има за света? Има толкова различни представи... За големия взрив ще извиняваш, но това е само теория. Преди големия взрив не се знае дали няма още един. И цяла нова вселена. И в близките 300 години няма да научим. Тя и скоростта на светлината е бавна.
Не, в някои филми. С умни режисьори. По телевизията иначе не си заслужава и новини да гледаш..
Кажи, че става дума за филми. Да, там съм съгласен. И не само, освен по телевизията (филмите), и в книгите ще го прочетеш. Аз не съм открил топлата вода, драги. Не съм го и твърдял, смятам от вече достатъчно дългата ни кореспонденция си си направил извода, че не говоря неща, които съм си измисли някъде в сънищата или с напушените компании в панелките на гетата.
То добре. Но в различните книги пишат разчини неща. Колкото и големи професори да пишат. Изяодите сам трябва да си ги правиш.
Провери общото между режисьорите, писателите и текстописците/изпълнителите. Другите няма нужда да се коментират.
Какво да провер? Режисьорите правят филми, интересни за зрителите, които си плащат. Писателите също. Някои го правят по лични убеждения, други - поръчково, не знам.
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.
Днес случайно се изтървах в автобуса, докато пътувах за KFC-то.
Честно казано - при всеки е различно. Но изводът е един - всичко е предначертано и винаги в крайна сметка по някакъв начин се стига до това, което трябва да се случи. А има и хора, които просто са като ясновидци - казват какво ще се случи след 1 месец (например) и... След 1 месец се случва точно това, ама не неща от типа на "След 1 месец съм на концерта на Nightwish." или "След 1 месец ще ходя на море.", а някакви по-сложни за прогнозиране неща.