- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Има ли случайни неща?
Звучи арогантно от страни. Не е арогантно. Арогантно е държанието на потребители като Карина. Нютоне, твърдя, че човекът не е важна фигура в създаването на света. Той е една прашинка от времето, през което съществува този свят. Неговата роля е започнала преди време и ще приключи с време. Светът го е имало преди, ще го има и след човека. Не може да очакваш, че случайността до някаква степен и създадения човек според вашата теория с вашия бог са толкова сериозно обвързани помежду си. Вие не знаете нищо за света, в който живеете. Звучи арогантно, но е истина. Аз не робувам на това дали ме смятате за нагъл, тъп, красив, сексапилен или смотянак. Не е мой проблем, че звучи арогантно.
There's nothing special about being born. Not a thing. Most of the universe is just death, nothing more. In this universe of ours, the birth of a new life on some corner of our planet is nothing but a tiny, insignificant flash. Death is a normal thing. So why live?
-Johan Liebert
Смъртта е единствения ни Бог!
Но както каза сам, човекът взима.собствение решения. Бог е взел много решения, за създаването на "всичко видимо и невидимо", за прогонването на Адам и Ева от Едем, за падението на Луцифер,... Те всички не са ли следствие от свободната мМ воля? В такъв случай чоекът (способен на решения) също би следвало да има свободна воля. И въпреки, че тя не е сравнима по значимост с Божията, по характер е същата.
Адам, Ева, ябълката, Луцифер, паднал ангел и т.н. са символи, които означават съвсем друго. Не представляват това, което разбирате. Темата е за случайността, а не толкова свободната воля, за която споменах, че не съм отрекъл. Но свободната воля има и своето свободно ограничение.
Случайността и свободната воля са свързани понятия, но са също и толкова противоречащи се. Имам лимит на информацията, която мога да изнасям. Не знам по какъв друг начин да ти го обясня. В Библията е написано и описано всичко онова, което знам и много повече от онова, което не знам. Проблемът ви е, че я четете буквално. Няма книга, която носи Знание, да бъде написана и четена буквално. Знанието не се предава вербално или смислово в текстове, то се завещава. А завещание в такъв сериозен мащаб може да направят само хора способни да опишат всичко по такъв начин, че да го разберат само избрани единици.