.
Резултати от 1 до 25 от общо 107

Threaded View

Как мога да се дразня и философствам срещу Бог, след като не вярвам в него? Тоя въпрос е риторичен, но по интересното е защо ти ми приписваш тези реакции? Струва ми се че ако в твоите очи се дразня и бунтувам срещу Господ, това за теб е някакво доказателство че все пак дълбоко в себе си аз вярвам в Бог, но идеята за него ми дразни огромното, развратено, сатанистко его и затова изпитвам потребност да философствам срещу него. Дотук добре, психологически обосновано схващане. Само че щом си съзнателен за такъв психологически механизъм, не е зле да го допуснеш и за себе си - че идеята за Бог е все едно опит на 9-годишно да си обясни света и за мен е все едно дали вярваш или не, но за теб е удобно хората да отправят такива "критики", защото това подхранва собствените ти илюзии. Понеже ако някой се противопоставя на нещо, значи има на какво да се противопоставя. И целия опит на съвременния западен свят да се заличи християнството също открива възможност на хора да се изживяват като защитници, тоест мейнстрийма прави християнството cool and edgy. Но и обратното е вярно, понеже християнството някога е било мейнстрийм(някъде все още е ) а и оттам атеизма също може да бъде cool and edgy - затова и често съм казвал че атеизма също е религия, много от т.нар. атеисти запълват собствени душевни потребности чрез отрицание от Бог (най-чество става дума за отрицание на авторитарна фигура в семейството, което отрицание после се прехвърля върху универсалния образ за авторитет - Бог). Атеизъм по дефиниция означава " липса на вяра в Бог" но това е съвсем различно от това, което повечето атеисти правят - те ВЯРВАТ че няма Господ. Уви, аз не съм от тези хора. Просто като човек, който се занимава с философия, не мога да си позволя да разглеждам нещата по такъв начин че да им се противопоставям. Противопоставянето не е начин да вникнеш в нещата, а само начин да отразиш своите "неща" в тях. И общо взето това е което правят и християни и атеисти.
    Последно редактирано от DerStuermer : 07-26-2016 на 13:19

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си