Първоначално написано от
MoonWatcher
Тъй като съм атеистично настроен, бих казал "най-вероятно не". Не вярвам в Библейската представа за Рая и Ада (макар днешната идея за Ада със всичките му кръгове и разнообразни наказания за грешниците да е вдъхновена най-вече от "Божествена комедия" на Алигиери). В известен смисъл тя е моделирана да накара хората да се придържат към религията и да живеят праведно, и няма нищо лошо в това, но именно факта, че християнския Ад и Рай са толкова човешки и границата между тях е толкова ясна ме кара да се съмнявам в тях. Освен това съм чувал теорията, от една стара моя учителка, че ако Вселената функционира по християнския модел и Ада и Рая са реални, то хората вече живеем в Ада, тъй като Господ гони Адам и Ева от Рая в пустошта извън него, която може да символизира Ада. Не мога да кажа дали това е вярно - не съм запознат толкова добре с Библията.
Един от най-добрите цитати, които съм чел в живота ми, принадлежи на Платон - "Животът е просто миг между две вечности". Това описва вижданията ми много добре. Може би има нещо преди и съответно след живота, някакво присъствие на душата или пък просто друга нейна, безтелесна форма. Склонен дори да подкрепя теорията за следващи животи, но с идеята, че спомените на душата се разрушават от мигрирането от тяло в тяло, като запазени остават само най-базовите инстинкти. Но не мога да приема идеята за ясно обусловено място, пристан и дом за мъртвите. Просто не ми се струва истинско.
ПС - В голяма степен дори вечността има край. Когато няма пространство, няма и време. Когато Вселената достигне до финалните етапи на живота си и рухне под тежестта и обема си, получената сингулярност ще бъде подобна на тази от преди Големия взрив. А тъй като няма да има материя, няма да има и време, съответно вечността ще достигне своя край, ако можем да наречем безбрежната бездна от време, която ни дели от този момент "вечност". Казвам го за протокола и не използвам "вечност" като религиозното понятие. Говоря от научна гледна точка.