- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Deitona22 или Divergent?
Въ науката намѣрихъ своитѣ граници, докато въ Църквата живѣя своята свобода.
I'm too weird to live, but much too rare to die.
Вие докато се плеснете, ще започнете да ходите с бастуните.
Баси и случая....
Ми, то това си е основното в градовете... А и за извънградко си праскаш темпомата и си безсмъртен. На ръчката все идва един момент, в който трябва да върнеш на 4-та поне за 90 примерно. Изпреварванията също са по-лесни, особено на по-големи колони, щото риташ на кикдаун, връща ти една или две предавки и после почва да цеди мотора като си включва на по-висока в идеалния момент и по-бързо, отколкото ще включиш ти на нормална ръчна кутия. Изобщо, има си много предимства. По-скоро единственият недостатък, който виждам е че не е толкова забавно, когато ти дойде на акъла да правиш глупости.
Дефинирай ми "по-умно"! Дори да сменяш в правилният момент, което не е чак толкова трудно, автомата сменя по-бързо от теб. Дори старите автоматици от 90-те сменят по-бързо от теб. Откъм разход също разликата е нищожна при старите, а при по-новите автоматици си е никаква. Темпомата ти поддържа една скорост чрез подаване на гориво, нищо повече. Дали ти ще движиш дроселовата клапа с крак или компютъра ще я движи, разликата е никаква. Дори, когато я има, тя е в полза на компютъра, щото трудно държиш 500км с точно 120 да речем по магистралата. Все ти шава леко крака, а това си оказва минимално/почти никакво/ влияние на разхода.
Та, дефинирай ми "по-умно"!
Когато пред теб идва баир, темпомата не ти усилва скоростта с цел, облекчаване на двигателя. Също така изкачвайки баир, без засилка, разхода на гориво е по-голям. Не съм икономист, но това е по-умно шофиране.
Другото което е, зимна обстановка+задно предаване+автоматик, тук мисля, че няма смисъл да ти обяснявам, предполагам си го изпитал?
Извънградско шофиране, мисля че за изпреварването на друг автомобил, бих бил по-бърз с ръчна скоростна кутия, тъй като автомата сваля предавка, но самият процес е по-бавен....
С ръчка може да забавиш превключването на по-висока предавка, като изцеждаш мотора докрай, а при автоматика съвсем не е така....
Последно редактирано от VinDiesel : 11-21-2016 на 23:19
Кажи ѝ го ти, аз и да ѝ го кажа няма да има файда.
Дизеле, както казах и по-рано - американците едва ли са по-тъпи от нас, а от сума ти време карат предимно автоматици. Автоматика отвсякъде си е по-удобно, най-малкото можеш да го караш с една ръка (да, с ръчните скорости пак може, но е доста по-трудно и неудобно). Да не говорим, че е невъзможно да угасиш колата по някой баир и другите предимства, които бяха и не бяха споменати по-нагоре в коментарите. А това за изпреварването - повечето автоматици имат опция ръчно да превключваш скоростите, така че и това не е проблем.
Е, то идеята на темпомата е да ти поддържа една и съща скорост. Ако те снимат преди баира, няма как да обясниш, че видиш ли идвало баир и затова си засилил. Той ти държи постоянна скорост, а в комбинация с хубав електронен/да речем 7 степенен/ автоматик, на двигателя не му пука за баири.
Зимата е кофти само докато свикнеш. Просто подхода е различен. Иначе пак мога да си я закова на 3-та примерно или дори на 2-ра преди по-сериозно надолнище и да си спирам с двигател. Точно за спиране с двигател в хлъзгаво време е най-хубаво със задно.
Свалянето на предавка на кикдаун си е доста бърз процес дори при старите механични автоматици с малко степени. При електронните 6 и 7 степенни е още по-бърз. При старите автоматици това колко ще изцеждаш двигателя при различно натоварване и натискане на газта се настройва чисто механично и можеш да си го направиш по вкуса ти. Макар по доста несъвършен начин пак се отчита натоварването и "това което искаш" и кутията гледа да държи двигателя в оптимален режим. На кикдаун, примерно, добре настроена кутия си сменя малко след оборотите, в които се постига максимална мощност. Точно както и ти би сменил, ако искаш максимално бързо да изпревариш или да тръгнеш. В електронните кутии процеса на изчисляване на натоварването на двигателя е доста по-прецизен, ефективен и бърз. Там въобще не можеш да се конкурираш.
Както казах, ръчката също има предимства, но те се проявяват основно при някакво по-екстремно каране от сорта на дрифт примерно. Друго предимство е, че можеш да пестиш от спирачки с ръчката, щото за автоматика не е полезно постоянно да му буташ ръчно скоростите, че да спираш. Това пак за тея праисторическите от 90-те и малко след това... На съвременните не им е особено голям проблем.