- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- ДНЕВНИК: Как се чувствате? vol. 37
Възможно е всъщност, да. Извинявам се.
Иначе Нютон да, сигурно има, но на мен не ми е точно това тезата. Представи си група хора, изцяло изолирани от проблемите на света и обществото, отгледани в семейства, които не са им налагали религиозни възгледи и живеещи в общество, което осигурява не само базовите им нужди, но и пътища, по които да могат да поемат в търсене на лична реализация.
Според теб такива хора ще изпитват ли нужда от религия ? На мен ми се струва че е съвкупност от фактори - нужда от принадлежност, от смисъл, гаранция, че съществува някаква вселенска справедливост , ей такива неща. Все неща, които се появяват едва когато живота те е белязал.
Тези хора, за които говориш, дали няма да се окаже, че историята им е от типа 'видях колко е скапан света', да речем ?
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91...B8%D0%B5%D0%B2
един известен български християнин
силно вярващ и богоязлив
пък колко много пари има
И добри и лоши неща вършат и набожни и атеисти.
това е така
А от силата на молитвата ти нищо не зависи.
зависи в какъв аспект говориш, защото често пъти молитвата е в ролята на медитация и наистина помага на индивида да се концентрира и да избистри съзнанието си. Ако вярваш, че с молитви ще се промени нещо в реалността, най-вероятно жестоко се лъжеш.
Религията е основана на лъжа и измама, как може да е нещо добро.
тва е инфантилно твърдение. Никъде няма лъжа или измама. Лъжата и измамата идват от интерпретацията на църквата през годините. Измамата е в използването на религията като средство за контрол на масите. В самата религия няма нищо измамно, защото е просто история. Приказка за това как е започнал света и какво сме ние в него. Все едно да кажеш, че Трите прасенца са измамни или вълка и червената шапчица
Няма Господ, няма рай и няма ад.
няма от къде да знаеш. Трябва да си скептичен, не циничен. И аз говорех като теб преди, ама нещата са отвъд това. Много ясно, че няма обособено място като рай и като ад. Става въпрос за метафоричното представяне на идеи. То това е Библията, метафора за това как трябва да се живее живота, на практика.
След като това, на което е основана религията, е шменти-капели, тогава и останалите глупости, написани вътре, нямат никакъв смисъл.
тва е като да кажеш, че Хари Потър или LOTR са пълни глупости. Тва са истории. Фантастика... Ташак е, когато хората се хващат и твърдят, че са пълна истина. Някво забравяме факта, че всяка цивилизация има собствена религия и всичките други богове сме ги хвърлили в едно сметище за неработещи богове, за да си сложим някъв нов, който да е най-добрия lol
религията не е и не трябва да е това, за което пише нютона, защото това, което той представя със сигурност е мъртво преди 1900 година.
There is some good in this world, and it's worth fighting for.
J.R.R. Tolkien
My childhood did not prepare me for the fact that the world is full of cruel and bitter things.
J. Robert Oppenheimer
Аве, брат... кво ми лафите за тея религии... вижте се къде сте, как живеете... от к'во сте заобиколени. Ето ви - https://www.youtube.com/watch?v=pmZAqevFkcU кратко, точно ясно... стига сте се вкарвали във филми, честно
Ама то такова общество няма, няма и как да има. Това е утопия. Затова и няма как да ти кажа дали биха вярвали, или не. Но мога да ти дам пример, който горе-долу се доближава до това. Византийските императори. Те не просто вярвали, а били и изтъкнати богослови повечето, някои дори са взимали ичастие във Вселенските събори. Пример е и цар Симеон първи.
Въ науката намѣрихъ своитѣ граници, докато въ Църквата живѣя своята свобода.
In the beginning God created the heavens and the earth.
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Genesis+1
дори не беше близо :Д
J.R.R. Tolkien
My childhood did not prepare me for the fact that the world is full of cruel and bitter things.
J. Robert Oppenheimer
Трябва да признаеш, че се изхвърли малко с този пример - Византийските императори са били и глава на църквата (ако не греша). Отделно че религията е била източник на престиж за доста дълъг период, а да си невярващ е било меко казано озадачаващо.
Интересно ми беше какво имаш да кажеш просто. Ясно е, че няма да си променим мнението един на друг. Приятно ми беше да прочета, мерси.
метафорично казано
мъртво е като тия дънковите панталони с мега широките крачоли, чарлстон ли бяха, кво бяха. Като мода, която е по-добре да бъде забравена във всекидневния живот![]()
![]()
(не се хващай за думите)
не можеш да се върнеш към тази религия, след като същата тази религия е била потъпкана от неща като фашизма, нацизма и комунизма. Твърди се, че това е ПЪТЯТ, но очевидно не е. Ако беше, нямаше да има толкова жертви.
тва е може би най-очевидното доказателство, което можеш да имаш срещу църковните ти тези.
J.R.R. Tolkien
J. Robert Oppenheimer
Не са били глави на църквата. Просто са имали какво да кажат по въпросите, поставяни на съборите. Едва ли са били вярващи заради престижа. Има много императори, които са били или езичници, или невярващи (по времето на християнска Византия).
Ясно е, разбира се. Аз не мога да ти променя мнението.
пха, не
не съм чак толкова тъп![]()
![]()
не смятам и че има бог, по начина, по който нютона го представя
както написах горе, тва е просто история. Тряа да търсиш значението на историята. да търсиш психологическото значение.
тва, което аз мисля, е доста далеч от стандартното, което би чул, така че няма значение
J.R.R. Tolkien
J. Robert Oppenheimer
Абе.
Немате ли си раздел "Православия" или там каквото беше?
По темата:
Добре,като изключим адската мускулна треска,незнайно защо я имам.
There is no dark side
of the moon really.
Matter of fact
it's all dark..
имат, защото изместват религията. Те се превръщат в религията. Хитлер Е Бог, Сталин Е Бог, Мусолини Е Бог. В Китай Мао Е Бог. При тези режими, църквата на практика я няма, защото масите започват да следват политическия лидер. Той е Бог. Смисл не знам защо не виждаш общото, при положение, че религията ти е точно политически режим. Имаш един Бог и там другите светии и прочие, които представляват някви идеи. По същия начин имаш и лидера и министрите или там каквато е формулировката на управлението. Един и същ модел. Едно и също нещо.
J.R.R. Tolkien
J. Robert Oppenheimer
Вие сте ненормални.
Спрете с психарския спор и гледайте.
A нашите 16 годишни поемат по 3 пишки наведнъж.
Обичам я със сигурност, само не знам как ще й го кажа.. ;д ще чакам сигурно тя да ми го каже
;дд
Чувставм се екстра ;3
"It's one of the great tragedies of life — something always changes."
Dr. Gregory House
Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.
Moral of the story: "In life no one helps you, once you're fucked.
Що бе, не е като да не се е случвало ;д
Ще си чакам.. ;д над нещата съм..
"It's one of the great tragedies of life — something always changes."
Dr. Gregory House
Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.
Moral of the story: "In life no one helps you, once you're fucked.
Не пожелавам никога да не ни се налага да се молим на господ (ай гес се случва при тежки инциденти, където освен молитва, няма какво друго да се каже) но
стига да има силен мъж наоколо, минавам и без господ
например ме втриса, като ме сложат до жена в самолета, няма чия ръка да стискам по време на турболенция
<3
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
Ми успех
Ама по-добре не чакай.
Ред. За през един пост нагоре.