- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Либерализъм
Един линк съм ти пуснал, и то като увод в 3-те модела на социална политика хахаха. Другото са академични проучвания и списаниа които съм чел или учил. Явно не си на ясно с Peer Review-критериите за публикациите на такива проучвания, и си личи. С линкове от нета също може да изкараш и достоверна информация, ти такава не си ми предоставил върпеки че твърдиш свойта теза за вярна, а теза без факти е само това, теза, фигмент на въображението. Сам си противоречиш!
Мхм, и ако съдим също по материала който си ни дал като доказателство за неоснованите си твърдения, то това доказва безсилието ти, и то активно избягваш да сториш това, поне малко критично да мислиш, вместо да подхвърляш soundbites.
Разликата е че при тоталитаризма, политическата адженда е една, и това се налага изцяло. Докато media bias не е предпоставка за тоталитаризъм защото винаги ще имаш либерален bias, консервативен bias, мейнстрийм bias и корпоративен bias. Винаги гледните точки са повече от една, а и отделно имаш watchdogs свободни институции като ОФКОМ в Британия които регулират там където фактите се изкривяват извън пропорция и стават недостоверни.
Икономиката на нацистка Германия не е била изградена на принципите на свободна пазарна икономика и либерализъм дъъъ... Нацистите са били национал-социалисти, и като такива собствеността на фабриките например остана в частни ръце, но собствениците се подчиняват на политическите лидери, елити, и строги регулации и голяма бюрокрация. Това се наричаше Führerprincip, което означава, че всеки трябва да се подчинява на своя висш шеф. В крайна сметка всеки трябваше да се подчини на самия Хитлер. Единственият без шеф.
Тоест собственикът на фабрики трябва да произведе това, което правителството реши и продаде на определени цени. Това не е капитализъм. Би могло да се нарече цивилизъм или бай-ганьовщина. Например братчед ти в най-високото ниво на SS или Гестапо би бил най-ценният ти актив.
Германската икономика в края на 30-те и военните години се основаваше на принципите на 'икономическа самодостатъчност'; заедно с централизирано икономическо планиране. Макар и номинално капиталистически, по-голямата част от голямата немска индустрия и банкиране бяха държавна собственост или подлежаха на строг държавен контрол. Същото е било и с Мусолини, който дори е бил Ленинист/Комунист. Както и с Испания. Китай е миксова икономика, като голяма част е под контрола на държавата а не частния бизнес.
С централизацията на контрол идва и тоталитаризъм, към това число спада и контрола над частния бизнес и медиите. Когато държавата, тоест един единствен орган определя политическия тон и дискусия и всички други свери на социалният и икономически живот, то това е тоталитаризъм. Пазарната икономика гарантира множество гледни точки чрез частния бизнес. Затова грешиш. И пак казвам, излагаш се.
http://www.mak-bg.eu/kniga/ptyat-km-robstvoto
Препоръчвам ти да инвестираш в това четиво.
Последно редактирано от Zlennox : 07-02-2018 на 22:31
His lack of education is more than compensated for by his keenly developed moral bankruptcy.
Аз пък "пуснах един факс" в кенефа, но още не съм ти го предложил, нали!
Така че недей ми предлага линкове.
Извинявай, но "адженда" от "джендър" ли идва?!
"Адженда" значи ли някой да стане джендър - процес на "оджендърастване"?! Май при вас либерастите точно това е "едната адженда"!
Защо слагаш знак за равенство между "пазарна икономика" и "либерализъм"?!
По същата причина ли слагаш знак за равенство между "тоталитаризъм" и "комунизъм"?!
А капитализъм ли са субсидиите в земеделието и преференциалните (и непазарни) цени на електроенергията от ВЕИ?!
Значи според теб капитализмът и пазарната се определят само от това кой държи икономическите лостове?
Ако лостовете ги държат корпорациите - това е либерализъм, ако ги държи държавата е комунизъм, така ли?!
Планова икономика не значи непременно отхвърляне на пазарните принципи. Корпорациите планират действията си в доста по-голяма степен, отколкото "плановите икономики" на която и да е тоталитарна държава!
Когато същите тези неща се определят от корпорациите, тогава как се нарича?