- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Разединени или обединени в грешната кауза?
Много ли обичаш да се правиш на клоун или наистина не четеш какво пиша. Написах, че според мен всички империи са човеконенавистни, защото няма как в държава, в която има или се предполага, че трябва да има еднолично управление, да се говори за човешки права така, както ги разбираме в 21. век.
За да коментирам останалите неща, трябва да вляза в детайли за състоянието на Османската империя в онези години и за законите, но да си губя времето за човек, който нито ми чете коментарите, нито си прави труда да ги осмисли, нито пък е проявил някакво желание да научи нещо повече по темата, като види книгите, които препоръчах, не ми се струва логично, нищо лично.
I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.
И как стигна до този извод? При древните гърци също е имало робство. Изобщо не виждам какво отношение има дали държавата се управлява еднолично или не, с това какви са законите и правата на гражданите. Предполагам че има съществена корелация между едноличното управление и липсата на права, но това е корелация, не каузалност, а дори и корелацията е само с оглед на историята, което не е показател, предвид че почти всяка държава в миналото се е управлявала еднолично. Технически нищо не спира една държава да се управлява еднолично и в същото време гражданите да имат равни права или човешки права.
В исторически смисъл, робът е по-скоро човекът които не притежава земя - това фундаментално право му е отнето. С това, тои съвсем не се различава от обикновенния подданик или крепостен селянин, които просто обработва земята на лорда. Смешно е да се говори за права в 21 век, при положение че днес също никои не притежава земя в истинския смисъл на думата - затова има данък имот. Земята която се води че е притежание на еди кои си, всъщност е изцяло на държавата - оттам и данъка, които държавата изисква за ползването на тая земя. Нищо не се е променило от феодализма. Разликата е единствено в това че, едноличния управител носи отговорност за деиствията си и по всяко едно време може да бъде свален от власт, узурпиран, обезглавен и пр., докато демократичното управление позволява вината и отговорноста да се прехвърля наляво и надясно до безкраи.