- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Тема за Дискусии и Разногласия
Медитация, дишане - по какво му се различава метода от будизмът?
Добре, давам пример с един казус, който аз от дълго време не знам как да разреша. На горният етаж имам една комшийка-пенсионерка, и тя от време на време (да речем на ден по 2-3 пъти) нещо много силно изтропва горе, наподобява много силен удар на шкаф и по някога чак ме стряска. Няколко пъти ходя да я помоля най-учтиво, че нещо много силно изтропва, а тя ми казва, че не било от нея (а то я е ясно, че е от горния етаж) и в същото време продължава със силния тропот. И просто много трудно мога да го докажа.
Какво би ме посъветвал да направя по логиката на Екхарт Толе?
Последно редактирано от defender : 02-21-2021 на 19:58
Будизма е философия и практика, тук никои не те кара да вярваш в каквото и да е. Това е просто практика за подобряване на физиката и психиката. При това подобряването не идва от някакво особено психическо състояние или нирвана, а е чисто физиологично, чрез стимулация на сърдечно-съдовата и автономната нервна система. Дишането и медитацията не са основното, а излагането на студ.
Принципно комшииката-пенсионерка би трябвало да е тази, която да идва да те моли наи-учтиво да спреш да вдигаш шум, а не обратното. Навярно Екхарт Толе би ти казал, че това показва само че имаш манталитет на типичната комшиика-пенсионерка, и би те посъветвал да се отърсиш от опозицията в настоящия момент, и вместо това да приемеш неудобството като че ли сам си го пожелал. Нещо като доброволно да се подложиш на страдание, като например да си вземеш един студен душ. Или както дори и твоя идол е направил, и доброволно е отишъл на кръста, въпреки че последното е малко прекалено ако питаш мен.
Повече по въпроса ти : https://www.youtube.com/watch?v=aqX5...l=EckhartTolle
Последно редактирано от Knispel666 : 02-21-2021 на 21:46
От това, което гледах, едно момче обясняваше как ползва метода на Вим Хоф и се приготвя за студен душ чрез медитация и правилно дишане от корема към гърдите и когато е под душа бил напълно спокоен, без да си стяга тялото или нещо такова каза.
Ами то по тая логика аз тогава трябва да отида да се ваксинирам, а пък аз не искам и така един вид да стана лицемер спрямо себе си. В смисъл, ако някой ме накара насила да извърша нещо, което смятам за зло, аз трябва да го приема бе съпротива и да го извърша. Изобщо нещо ми куца в тая работа.
Това е все едно стопанина, правителството или нещо друго да върже магаренцето с едно въже и магаренцето да ходи там, където го водя без никаква съпротива и свое мнение. Това не може да е поведение на зряла, изградена личност.
Те сигурно затова немците са толкова безволево послушни на правителството.
Той не е отишъл доброволно на кръста, като някакъв самоубиец или мазохист, а просто когато са го заловили не се е съпротивлявал с насилие.
Последно редактирано от defender : 02-21-2021 на 22:08
Да приемеш опозицията на настоящето, не е същото като да се подчиниш на всичко което ти идва насреща. Приеми факта че някои те задължава да се ваксинираш, като че сам си поискал това потъпкване на свободата ти да стане, и едва след това, съзнателно, реши какво да правиш в тази ситуация. В единия случаи просто реагираш на външното и се поддаваш на неговия натиск, в другия случаи приемаш външното и упражняваш натиск от своя страна, но съзнателно, не компулсивно. Разликата е в манталитета. Но ако под натиска на външното, в случая тропането на комшииката ти, ти се огъваш и реагираш, и то на толкова жалък дразнител, че и чак отиваш да се жалваш като няква потка, значи ти липсва самоконтрол и осъзнаване.
ПП: Сериозно не мога да повярвам че за 2-3 пъти на ден тропане си ходил да тормозиш жената. Тва е доста като от миймовете за Karen. Нищо чудно че толкова се жалваш от тия ваксини и маски. Ама сто процента влизаш в магазините с маска, нали?![]()
Последно редактирано от Knispel666 : 02-21-2021 на 22:39
Ми може, да отивам при комшийката да й кажа, защото така излизам от зоната си на комфорт ве и така да тренирам волята си, както ти си вземаш студен душ например.
Ще съм потка без самоконтрол, ако отида при бабичката, звънна на звънеца, тя отваря и аз я посрещам с директен прав-десен в ченето. А не като отивам да й кажа без никакви признаци на злоба. Както примерно ти си седиш спокойно под душа без злоба и стягане. Ама от друга страна то за да текне душа, ти нали трябва да врътнеш кранчето ве - ето това завъртане на кранчето е също вид жалване, като потка. Бахти жалката работа, да нямаш самоконтрол пред едно кранче, ами да трябва да се огъваш и реагираш пред него, че да го завъртиш да текне водата. хаха
Докторе според мен правилното е да не отвърташ кранчето за да пускаш водата, а да си под душа, но без вода, а само като си представяш фантазирайки, че се къпеш със студена вода - това е правилния студен душ ве, без да ставаш потка.![]()
Последно редактирано от defender : 02-21-2021 на 22:49
Това не е просто тропане, а много силен трясък, който често направо ме стряска, защото е рязък и силен звук, а не тъп. Все едно, както си спиш и до тебе някой да изтряска шкаф с пълна сила без да го очакваш. И така с времето се получава нещо, като индианско мъчение и психиката ми е постоянно е в напрежение, защото не знам кога ще изтряска, за да не се стресна.
В магазина влизам с маска, защото ми е по силите да направя тази жертва, но ако ме карат в магазина да влизам с ваксина, ами тогава няма да се ваксинирам за да влезна.
Ахаххаха, еми върви и й кажи на тая уроспия ве.
Пхахаха, баси потката си. Аз се гавря с нормитата. Дори не претендирам че имам някакво право да не нося маска, да се обяснявам или някакви такива. Просто се гавря. Лятото особенно като ми кажеха че не мога да влезна без маска - събличам си тениската, увивам я като маска и влизам полу-гол.Реакциите им са толкова смешни, щото са ме изгонили за без маска, което си е доста криндж поначало, а сега трябва и за това че влизам полу-гол да ме изгонят, и те просто се отказват щото cringe-a им идва в повече. Другия ми номер е като не ме пуснат, връщам се до колата и взимам противогаза
Но като цяло винаги влизам без маска и съм нагъл докато не ме изгонят
![]()
Аз имам съмнения че може нещо психически да не е съвсем у ред. Май е стара мома. Веднъж се засякохме в асансьора и се беше начервила и гримирала като 20 годишно момиче. Не знам човек. Много кофти ситуация. Питах сина на зъболекарката ми, защото е адвокат и каза, че това с този шум трудно може да се докаже от къде идва и дали е извън нормата.
По принцип влизам в положението на другите, но когато почнат да ме карат да върша неща, които влизат в дисонанс със съвестта ми, просто спирам да се съобразявам с прищевките им, защото с техните прищевки идва момент, в които започват да превръщат живота ми в концлагер.
Затова има богоугоден мир и небогоугоден мир с другите, когато се превръщаш в човекоугодник пренебрегвайки Бога. С две думи конформист.
Последно редактирано от defender : 02-21-2021 на 23:39