- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Харесваме ли нърдовете?
О, никой никъде не е отписан. На мен ми е приятно да си комуникирам с хора, които си нямат бъкел идея от биология. Приятелят ми си е програмист, не знае кой знае какво по биология освен нещата, които се полепят по него от мен (което впрочем, ще рече, че за едно отделно програмистко общество, той е страшен биолог, тъй като там няма кой да цепи от време на време по нещо дори да е дребно и за тях зрънцето познание биология се равнява на доста повече). Не определям хората, които не разбират от моите любими неща като тъпи и никога не бих ги отписала като приятели.
Нърдовете не са само IT-специалисти, обичащи комп. игри. Нърд е човек, който е мега запален в коя да е област до степен, в която се завира плътно в нея, не си пада по дискотеки, шумотевици и се възприема за асоциален, защото му е по-интересно да си чете нещо, отколкото да следи популярните сериали, да гледа новите филми, да знае новите парчета и тн. Има различни степени на това, разбира се.
За много от примерите за обща култура въобще не съм съгласна, че ако не ги знаеш, си мега идиота с нулеви познания. Много мои познати възприемат за култура да знаеш забавните реклами по телевизията. Аз телевизия отдавна не гледам и съответно си нямам бегла идея. 100% съм изпуснала някое и друго събитие.
Да ме бутнеш някъде навън с въпроса: "Абе коя година е започнала Втората световна война?" ще свия вежди и няма да мога да дам точна година. Мога да се ориентирам приблизително хронологически. Хич не мисля, че всеки трябва да знае коя година и дата какво е станало дори да не е било някоя дреболия. Може да знае нещо друго интересно за него, свързано с тези събития. За втората световна съм писала доклад, чела съм дори една книжка, но популярна, свързана с определен аспект, в случая концлагери, научни експерименти, провеждани в тях и прочие. И все пак годината не я знам. Това ще рече ли, че съм с ниска обща култура? Аз лично не мисля така.
До теб могат да стигат какви ли не факти от толкова много места. Въпросът е, че обикновено помниш тези, които чуваш или много често, или ти хващат интереса. Не бих съдила някого за ниска обща култура, ако в неговия свят не се говори кой знае колко за президенти, министри, години. Същото важи за даден жанр филми/музика. Пак мога да дам и пример. Като любител на хорър книги, знам супер много известни автори на този жанр. За това пък сигурно знам 1-2 писателки на любовни книги на кръст. Колко ли хора биха се шашнали, че не съм чувала някоя супер нашумяла авторка на такива романи? Ем, не ме е интересувало, не съм я запомнила.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Acanthoscurria geniculata![]()
Радослав![]()