.
Отговор в тема
Страница 5 от 8 ПървиПърви 12345678 ПоследнаПърви
Резултати от 101 до 125 от общо 188
    Мега фен Аватара на Chacho
    Не са ли прекалено много нещата, които е жалко да не знаеш? Всеки от нас има такива пропуски. Възрастните хора, които не знаят какво е Фейсбук, можеш ли да кажеш, че имат бедна обща култура?
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Мега фен Аватара на DisappointedDreamer
    Град
    София, България
    Това са неща, които трябва да знаеш, независимо от това, в което си се специализирал, или в кое поколение си роден. Човек, който не знае къде се намира Германия или коя година избухва втората световна война, би ми направил много негативно и лошо впечатление.

Ще бъде ебати пропуска, ако не знаеш кой е Барак Обама. Това са общи неща, не те карам да знаеш какво е меиоза, или пък сложни термини от сферата на икономиката. И междудругото, възрастните хора знаят какво е facebook - социална интернет мрежа. Но не знаят как да я използват.

Мега фен Аватара на Chacho
    Ми не всички, някои дори ме питат какво е сайт. Не ме разбирай погрешно, на мен също ми прави лошо впечатление, но се опитвам да се абстрахирам от моята позиция. Иначе съм за богатата обща култура, която да е подкрепена с много знания в профилирана област.

Интересното е, че хем се съгласяваме, че общата култура е нещо субективно, хем твърдим, че има неща, които просто трябва да знаеш, независимо кой си и с какво се занимаваш. Въпроса ми е, какво е естеството на тези неща? Кое ги прави важни, имат ли някаква отличителна черта?

Идеята на Блаб беше интересна, за създаването на конвенционален език за комуникирането в обществото. Нърдовете обаче са интересен пример, които оборва обективността на това определение, защото тези хора сформират мини общество и там конвенционалния език е различен от този на другите хора. За един нърд ще е също толкова разочароващо, ако не знаеш нищо за слоевете на TCP/IP, колкото за теб ще е отчайващо, ако не знае столицата на Сърбия. И докато сме на темата със столиците, наистина е странно да не знаеш на Сърбия от българска гледна точка, защото ни е съседка, но на Иран и Ирак е по-друга картинка вече. За един Иранчанин или Иракчанин ситуацията ще е обратната, няма да го учудва, ако негов сънародник не знае столицата на Сърбия.
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Град
    София, България
    Споко, харесва ми, че спорим и разбирам напълно гледната ти точка и какво се опитваш да направиш.

"Кое ги прави важни, имат ли някаква отличителна черта?" За съжаление, не мога да отговоря на този въпрос. Може би опира до това откъде си, къде си израстнал.

Харесва ми примера със столицата на Сърбия и IT примера. Може би варира от среда на среда. Може би, общество от nerds да са изградили представа, за това какво всеки nerd трябва да знае. Както примерно общество от математици или биолози са си изградили представа за това какво всеки един от тях трябва да знае. Ако недай си боже, не се вписваш в тази категория, те отписват като интелигентен и те вкарват в групата на тъпите.

Супер фен Аватара на Glamour92
    Цитирай Първоначално написано от Chacho Виж мнението

Идеята на Блаб беше интересна, за създаването на конвенционален език за комуникирането в обществото. Нърдовете обаче са интересен пример, които оборва обективността на това определение, защото тези хора сформират мини общество и там конвенционалния език е различен от този на другите хора. За един нърд ще е също толкова разочароващо, ако не знаеш нищо за слоевете на TCP/IP, колкото за теб ще е отчайващо, ако не знае столицата на Сърбия. .
    Групировката на историците не били била втрещена,ако не знаеш нищо за пуническите войни,а генетиците няма ли да бъдат отвратени от недоумението,което предизвиква у теб терминът "локус" или "интеркалация" ..? Мисълта ми е,че "интересния пример" би могъл да вАжи и за всички останали групи от хора,посветили се на дадена наука или каквото и да било до степен,която да прави микросветът им доминиращ над реалния...
    The crowd is proud
    The crowd is loud
    The crowd says"No"!
    To friend and foe
    I stand between
    Of might and unseen
    What's right and wrong
    Debate sing song
    To push away
    A chance to stay
    An idea born
    To laugh or sorn
    Reject or see
    What will,shall be
    One"Yes"is spoken
    One voice has broken
    The silence still
    Pay up the bill
    One"Maybe",please
    The crowd appease...
    "Yes","No","Maybe"
    Undecided
    Crowd
    Divided...

Мега фен Аватара на SisiStrange
    Град
    София
    О, никой никъде не е отписан. На мен ми е приятно да си комуникирам с хора, които си нямат бъкел идея от биология. Приятелят ми си е програмист, не знае кой знае какво по биология освен нещата, които се полепят по него от мен (което впрочем, ще рече, че за едно отделно програмистко общество, той е страшен биолог, тъй като там няма кой да цепи от време на време по нещо дори да е дребно и за тях зрънцето познание биология се равнява на доста повече). Не определям хората, които не разбират от моите любими неща като тъпи и никога не бих ги отписала като приятели.

Нърдовете не са само IT-специалисти, обичащи комп. игри. Нърд е човек, който е мега запален в коя да е област до степен, в която се завира плътно в нея, не си пада по дискотеки, шумотевици и се възприема за асоциален, защото му е по-интересно да си чете нещо, отколкото да следи популярните сериали, да гледа новите филми, да знае новите парчета и тн. Има различни степени на това, разбира се.

За много от примерите за обща култура въобще не съм съгласна, че ако не ги знаеш, си мега идиота с нулеви познания. Много мои познати възприемат за култура да знаеш забавните реклами по телевизията. Аз телевизия отдавна не гледам и съответно си нямам бегла идея. 100% съм изпуснала някое и друго събитие.

Да ме бутнеш някъде навън с въпроса: "Абе коя година е започнала Втората световна война?" ще свия вежди и няма да мога да дам точна година. Мога да се ориентирам приблизително хронологически. Хич не мисля, че всеки трябва да знае коя година и дата какво е станало дори да не е било някоя дреболия. Може да знае нещо друго интересно за него, свързано с тези събития. За втората световна съм писала доклад, чела съм дори една книжка, но популярна, свързана с определен аспект, в случая концлагери, научни експерименти, провеждани в тях и прочие. И все пак годината не я знам. Това ще рече ли, че съм с ниска обща култура? Аз лично не мисля така.

До теб могат да стигат какви ли не факти от толкова много места. Въпросът е, че обикновено помниш тези, които чуваш или много често, или ти хващат интереса. Не бих съдила някого за ниска обща култура, ако в неговия свят не се говори кой знае колко за президенти, министри, години. Същото важи за даден жанр филми/музика. Пак мога да дам и пример. Като любител на хорър книги, знам супер много известни автори на този жанр. За това пък сигурно знам 1-2 писателки на любовни книги на кръст. Колко ли хора биха се шашнали, че не съм чувала някоя супер нашумяла авторка на такива романи? Ем, не ме е интересувало, не съм я запомнила.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Acanthoscurria geniculata
    Радослав

Град
    София, България
    ^Сега кажи, че обичаш Steven King

Би трябвало тогава напълно да отпишем израза "обща култура" от света ни.

Мега фен Аватара на NomNomNom
    Цитирай Първоначално написано от DisappointedDreamer Виж мнението
    Това са неща, които трябва да знаеш, независимо от това, в което си се специализирал, или в кое поколение си роден. Човек, който не знае къде се намира Германия или коя година избухва втората световна война, би ми направил много негативно и лошо впечатление.

Ще бъде ебати пропуска, ако не знаеш кой е Барак Обама.
    Никога не съм дискриминирала по този признак. Искаме, не искаме - все нещо от някъде ни влиза в главата.
    Задължително е да имаш обща култура, защото другите те изолират и ти правят живота по-труден.
    Започват да се възмущават, или решават, че няма какво да си говорят с теб.
    Съответно се дават разнообразни доводи: За какво да си говоря с този човек, не може да не може да се ориентира в еди какво си в днешно време, Левски е много важна личност от нашата история, не може да не се знае кога е роден.

И трябва да съществува този тип контрол - хората между себе си да се съдят и да регулират спазването на моралните закони, за да може обществото да функционира една идея по-хармонично.

Но, общата култура не е нищо повече от това. ( Говоря за информацията различна от случаите, когато ти е интересно)
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Град
    София
    ^Сега кажи, че обичаш Steven King

Би трябвало тогава напълно да отпишем израза "обща култура" от света ни.
    Естествено. :P Чела съм му абсолютно всичко по няколко пъти без последните 3-4 романа. :P

Не чак да го изключим, просто да не се съди твърде строго и в твърде ограничени области.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Радослав

Цитирай Първоначално написано от Chacho Виж мнението
    Ми не всички, някои дори ме питат какво е сайт. Не ме разбирай погрешно, на мен също ми прави лошо впечатление, но се опитвам да се абстрахирам от моята позиция. Иначе съм за богатата обща култура, която да е подкрепена с много знания в профилирана област.

Интересното е, че хем се съгласяваме, че общата култура е нещо субективно, хем твърдим, че има неща, които просто трябва да знаеш, независимо кой си и с какво се занимаваш. Въпроса ми е, какво е естеството на тези неща? Кое ги прави важни, имат ли някаква отличителна черта?

Идеята на Блаб беше интересна, за създаването на конвенционален език за комуникирането в обществото. Нърдовете обаче са интересен пример, които оборва обективността на това определение, защото тези хора сформират мини общество и там конвенционалния език е различен от този на другите хора. За един нърд ще е също толкова разочароващо, ако не знаеш нищо за слоевете на TCP/IP, колкото за теб ще е отчайващо, ако не знае столицата на Сърбия. И докато сме на темата със столиците, наистина е странно да не знаеш на Сърбия от българска гледна точка, защото ни е съседка, но на Иран и Ирак е по-друга картинка вече. За един Иранчанин или Иракчанин ситуацията ще е обратната, няма да го учудва, ако негов сънародник не знае столицата на Сърбия.
    Иранец ...

Lupus in fabula

http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php - Онлайн кирилизатор!

Град
    София, България
    Цитирай Първоначално написано от SisiStrange Виж мнението
    Естествено. :P Чела съм му абсолютно всичко по няколко пъти без последните 3-4 романа. :P

Не чак да го изключим, просто да не се съди твърде строго и в твърде ограничени области.
    Имам всички негови книги и ми е любимец

Град
    София
    Имам всички негови книги и ми е любимец
    Toй е най-добрия абсолютно и непобедимо. Дийн Кунц също е много приятен за четене, но не е същото.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Радослав

Град
    София, България
    ^Така е. В момента чета "What the night knows" by Dean Koontz. Пък и "Seize the Night", пак от него, ме чака.

Супер фен Аватара на Cold_Tearsss

Ще бъде ебати пропуска, ако не знаеш кой е Барак Обама. Това са общи неща, не те карам да знаеш какво е меиоза, или пък сложни термини от сферата на икономиката. И междудругото, възрастните хора знаят какво е facebook - социална интернет мрежа. Но не знаят как да я използват.
    Ама въобще не се усещаш какво пишеш....

Има хора в Африка, Азия, Америка, Австралия, пък дори може би и в Европа, който не знаят какво е компютър, пък да не споменавам "лицето книга". А речите на Обама се пишат от цял отдел, като в него влизат 300 човека. Сама можеш да си направиш изводите.

Град
    София, България
    Не обсъждаме страните от третия свят.

+ Може 300 човека да пишат речите на Барак Обама, но не говорим въобще за речите му + не тези 300 човека заемат титлата президент на Съединените Американски Щати.
    Последно редактирано от DisappointedDreamer : 02-11-2012 на 15:59

Душице, ти да си чувала за просяци? За сираци? За хора оставени на произвола? Те сигурно само в страните от третия свят живеят, нали? Тях ги няма в Америка, няма ги в Англия, нито пък ги има в Швеция, нали?

А за някаква марионетка дърпана от корпорациите и нечии интереси, наречена Президент на САЩ не ми споменавай. Ако си му следяла внимателно речите ще забележиш, че нищо не предлага, нито има и намерението да го прави.
    Като му ги изслушах и после анализирах, знаеш ли на какво ми заприлича? Заприлича ми на това, което казвах на учителите ми като въобще не бях учил, нито пък внимавал в час, но толкова сладко говорех и общо, че всеки балък би се вързал, но нищо конкретно.

Град
    София, България
    Няма значение дали на нас ни харесва какво говори и какво върши. Факт е, че заема тази позиция и колкото и да не го одобряваш, трябва да знаеш кой е.

И да чувала съм, но дори и те са чували за компютри и т.н. Откъде ли? Реклами, билбордове, дочуване от тук и от там. Начини много.

Няма значение дали на нас ни харесва какво говори и какво върши. Факт е, че заема тази позиция и колкото и да не го одобряваш, трябва да знаеш кой е.

И да чувала съм, но дори и те са чували за компютри и т.н. Откъде ли? Реклами, билбордове, дочуване от тук и от там. Начини много.
    По твоята логика да взема да си кандидатирам кучето за Президент? Не, чакай трябва да е над 40 години, тогава ще си взема костенурка. Ето, идеално се получи. Само как да я кръстя?
    Сетих се, като във филма "The Distinguished Gentleman", но вместо "Thomas Jefferson Johnson" нека да е "Cock Obama". С една отлична ПР кампания и костенурката ми става Президент. Представяш ли си?

Ей, тогава, който не знае Президента костенурка на САЩ ще му се подиграваме, че е без обща култура, тоест ограничен. Ти може дори да го наречеш "ебати пропуска".

А за хората в неравностойно положение едва ли ги вълнува какво е компютър или пък какво е "лице книга".

Между другото, свали си филма "The Distinguished Gentleman" и го гледай.
    Последно редактирано от Cold_Tearsss : 02-11-2012 на 16:56

Град
    София, България
    Не, благодаря.

И не знам защо въобще включи бедните хора в този спор. Предвид това, в какво състояние се намират, никога не бих ги нарекла ограничени, ако не знаят кой е този или онзи. Говорим за човек, който е финансово добре и живее в света, в които живеем и ние, човек, който е от нашата компания. Само с тези хора бихме могли да се сравняваме.

Ти сложи всички хора под общ знаменател, не аз.

Град
    София, България
    Всички около мен. Не всички в света.

anonymous708973
    Guest
    Колд Тиърс, дрънкаш глупости. Момичето каза, че един интелигентен човек не може да не знае кой е Барак Обама. Това е безспорен факт. Ти тръгна да си кандидатираш кучето за президент. Егати.

Голям фен Аватара на bog4eto
    Град
    София
    Аз по въпроса- харесвам си НПМГ-ския човек. "Нърдове" приятели имам от типа: седи, коди и в това му минава цял ден или решаване задачи, но ...мне. Пък и като ги знам как само за това говорят, а общата култура на някои от тях е под стабилна критика. Та, Златната Среда и е идеално.
    п.п. А да, откъм външност- харесвам поддържани момчета, чистички, спретнати. Дали ръката му има същата обиколка като талията ми не ме интересува.

Пантерче, на предишната страница стигнахме до ето това заключение.

Цитирай Първоначално написано от Cold_Tearsss Виж мнението
    Не бъркайте интелигентността със знанието.
    Точно .
    Пак заповядай.

А за кучето, в случая костенурката, дадох пример, че всеки може да е Президент марионетка, дори и животно може да се справи.

anonymous708973
    Guest
    О, никой никъде не е отписан. На мен ми е приятно да си комуникирам с хора, които си нямат бъкел идея от биология. Приятелят ми си е програмист, не знае кой знае какво по биология освен нещата, които се полепят по него от мен (което впрочем, ще рече, че за едно отделно програмистко общество, той е страшен биолог, тъй като там няма кой да цепи от време на време по нещо дори да е дребно и за тях зрънцето познание биология се равнява на доста повече). Не определям хората, които не разбират от моите любими неща като тъпи и никога не бих ги отписала като приятели.

Нърдовете не са само IT-специалисти, обичащи комп. игри. Нърд е човек, който е мега запален в коя да е област до степен, в която се завира плътно в нея, не си пада по дискотеки, шумотевици и се възприема за асоциален, защото му е по-интересно да си чете нещо, отколкото да следи популярните сериали, да гледа новите филми, да знае новите парчета и тн. Има различни степени на това, разбира се.

За много от примерите за обща култура въобще не съм съгласна, че ако не ги знаеш, си мега идиота с нулеви познания. Много мои познати възприемат за култура да знаеш забавните реклами по телевизията. Аз телевизия отдавна не гледам и съответно си нямам бегла идея. 100% съм изпуснала някое и друго събитие.

Да ме бутнеш някъде навън с въпроса: "Абе коя година е започнала Втората световна война?" ще свия вежди и няма да мога да дам точна година. Мога да се ориентирам приблизително хронологически. Хич не мисля, че всеки трябва да знае коя година и дата какво е станало дори да не е било някоя дреболия. Може да знае нещо друго интересно за него, свързано с тези събития. За втората световна съм писала доклад, чела съм дори една книжка, но популярна, свързана с определен аспект, в случая концлагери, научни експерименти, провеждани в тях и прочие. И все пак годината не я знам. Това ще рече ли, че съм с ниска обща култура? Аз лично не мисля така.

До теб могат да стигат какви ли не факти от толкова много места. Въпросът е, че обикновено помниш тези, които чуваш или много често, или ти хващат интереса. Не бих съдила някого за ниска обща култура, ако в неговия свят не се говори кой знае колко за президенти, министри, години. Същото важи за даден жанр филми/музика. Пак мога да дам и пример. Като любител на хорър книги, знам супер много известни автори на този жанр. За това пък сигурно знам 1-2 писателки на любовни книги на кръст. Колко ли хора биха се шашнали, че не съм чувала някоя супер нашумяла авторка на такива романи? Ем, не ме е интересувало, не съм я запомнила.
    Ако не знаеш коя година е започнала Втората световна война, не виждам как би могла да имаш повече от 3 по История в 11 клас. Дори твоята специалност косвено е свързана с WW2. Биолози, химици, създаването и използването на ядрените оръжия, биологични оръжия, лекарства и тн. Доста неща са свързани с WW2. За мен, например, човек, който не знае поне основните стълбове на историята на страната си и по-известните факти от историята на света и г/д кога какво се е случило, не може да има претенции, че знае точно къде се намира и в какъв свят живее и защо е такъв светът, в който живее.

За мен темата е изчерпана. За всеки влак си има пътници, но на вагоните на поне едно 90% от нърдовете рядко се качват пътници и обикновено са грозни или отчаяни, като винаги има изключения. Пак казвам - Изключения! Ако съответният нърд не притежава редица качества и чар, които най-често такива от неговата категория не притежават - той няма да привлича момичета. Който каквото ще да ме убеждава и да ми говори, аз виждам с очите си и заключенията ми изхождат от опит.

Тезата на Номномката издиша. Да кажеш, че вече жените били привлечени от кротки асоциални и затворени заклети геймъри и хакери... аре моля ти се. Винаги жената ще бъде привлечена от силата и мъжествеността. Това твоето е, все едно аз да кажа, че мъжете някога ще бъдат привлечени от дебели грозотии. Много голяма част от мъжете ще предпочетат красива и тъпа, отколкото грозна и умна. А тези, които биха се задоволили с грозна и умна, го правят, само защото не могат да си намерат от другия тип. И не, не разделям жените на 2 типа, а просто давам примери.

Трябва жената да знаеш как да я хванеш, как да я изчукаш, как да я накараш да си го иска, как да я доминираш.

И обясненията тип " ама те са милички, грижовни, и тн." няма лошо един мъж да е такъв, но донякъде. Трябва да знаеш, че има и друга страна и я показва. Да знаеш, че на главата не можеш да му се качиш и да го командваш както си искаш. Да си знаеш границите и да го уважаваш, щото в противен случай ще те прати по дяволите... И замисли се какво каза - "мил, грижовен, бла бла бла..., ама той БИВШИЯТ беше точно такъв" Няма да стрелям в тъмното защо е бивш, че да не те гръмна, макар че си слабичка, но ако съм много близо, където и съм, няма да избегнеш куршума.

ЕДИТ: umri съм. Не съм видял, че ми се е логнала в тва. Сега, ако цитира собствения си коментар и сама си даде отговор ше се застрелям аххаахха

едит2: И не мрънкай за запетайките.. !
    Последно редактирано от PinkPan7her : 02-11-2012 на 21:22

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си