- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Харесваме ли нърдовете?
Няма такава трагедия. Първо някой си не знае столицата на Румъния, сега пък друг не може да каже кога е избухнала Втората Световна. И това било нормално? А поне коя година сме знаете ли? О, забравих, то не е важно - и без това през 12 месеца се сменят. Или аз остарявам, или тук нещо наистина е сбъркано.
Съжалявам. Не преминавам през линия, която очертавам [!]
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
И аз да си изкажа мнението въпреки че не съм дочел цялата тема.
Явно има жени,които харесват добрите момчета и такива,които харесват лошите момчета.
За съжаление в днешно време май с превес са тези фенки на лошите момчета.
После има оплаквания ли оплавния как мъжете били свине,как ги лъжели,как ги използвали,за нищо не ставали,не им давали лично пространство,правели си каквото си поискат,някой дори им изневерявали и/или ги биели,но те много ги обичали и за това им тичали по гъзовете.
Ето това стихотворение е точно като за тази тема:
Богомилско стихотворение
Камелия Кондова
Добрите хора лесно се обичат.
Магията е да обичаш лошите.
С един от тях — най-лошият от всички,
да споделиш пробитите си грошове.
Да ти почерни погледа и празника.
Да ти преседнат глътката и залъкът.
А в нощите, в които му е празно,
да те вини, че си му дала ябълка.
Да те обича, ала само тялото.
Да го откъсва хищно от душата ти.
И да те иска — прокълнато ялова —
да не родиш на някой друг децата му.
А ти сама да се затвориш в клетката.
Да му подхвърлиш ключа на победата.
И нежно да го милваш през решетките,
когато е дошъл да те погледа.
И да мълчиш. Дори да се запали,
дори да се взриви над тебе здрачът.
Додето не реши да те погали
най-лошият човек... и не заплаче.
Веднъж сълза проронил, е обречен
добър и свят, пред теб да коленичи.
Тогава можеш да си тръгваш вече.
Добрите хора лесно се обичат.
Та това е за голямо съжаление тъжната действителност на днешното време...
А относно мен.Аз се причислявам към добрите момчета,но наскоро отново и за пореден път се убедих че действията ми зависят напълно от човека срещу мен.Може да ме е срам да докосна момиче по ръката,а мога и да я изтаковам по средата на пълно заведение ако ме предразположи за това.![]()
Страхът да не останеш сам те кара да правиш всичко, за да задържиш някой, който всъщност не ти трябва!
^Хубаво. Но не искам мъж до себе си, които се сдухва и сгушва в себе си при всеки изпречил му се проблем. Както Пантерката каза, искам мъж, които да излъчва мъжественост и сила, пък и да притежава сиви клетки. Предпочитам такъв, който е съчетание межу двете - физическа и умствена сила - отколкото някой, който знае всичко по дадена тема, но да ме оставя аз едва ли не да му бърша задника, аз да се застъпвам за него, аз да бъда мъжа във връзката ни. Такива мъже "под чехъл" просто не ме привличат.
^Макар и грубо, Пантерката се изказа най-добре.
Мечтателката, провери пак най-отдолу кой го е писал това.
Аз съм абсолютно невинна.
И нежна... къде ми е ореолът?
П.П. Окей, майна, вече напълно сигурно мога да кажа, че имам тип. :д intellectual badass. Йес бе.
Невидим ти е ореолът.
P.S. Сега видях, че умри го е писал -.- Ех, няма значение. Просто исках да кажа, че съм съгласна с това, което каза/хте.
Омитам се![]()
Последно редактирано от DisappointedDreamer : 02-12-2012 на 08:51
Напълно съгласна с Пантерката/Умри. Естествено, това не важи за всички, има си изключения. Но една уважаваща себе се жена иска стабилен, отговорен мъж, а не "асоциален", "притеснителен", "малко инфантилен". Същото важи и за мъжете - те искат независими, сигурни, уверени жени. Не категоризирам, само обобщавам от моя гледна точка и опит.
Дали съм повече от останалите, или не съм, няма нищо общо с общата ми култура.
Уоу, колко само тесногръдо мислите. За сведение, винаги съм имала хубави оценки по история. Сядала съм и съм си учила. Запомнила съм нещата, които са ми привлякли вниманието НА МЕН. Съответно имам познания на самата война в аспектите, които са ме засегнали и са ми били необходими. Знам за биологичните експерименти, за въпросните оръжия, които сам спомена, за концентрационните лагери (благодарение на Ремарк, ако някой тук е чувал въобще за него) и всъщност доста други неща. Това, че не си спомням дата и точна година заличава ли тези познания? Явно за вас - да. Интересно. Някак се изумявам как хората си запечатват списъче с тяхната представа за обща култура и го сервират като точно нейно определение. Ако не съм се интересувала никога досега от точни дати и хронология, няма да ги знам хубаво. Ще имам обща представа. Това не ме прави кръгла 0 по история. Нито маха знанията ми за конкретни събития. Но сигурно, ако някой някъде седне да ви говори за въпросната война в рамките на половин-1 час, накрая ще кажете: Ей, простия, къде ти е годината? Тя е най-важното. Защо? Защото аз така казах. Защото аз това знам. Ок.
Примерът го дадох точно заради това заяждане. Може да важи за всяко, ама абсолютно всяко нещо. За всяка специалност. Ако щете за лития като елемент или за по-важните свойства на медта. Или за това какви лекарства пие човек. Или за името на някой политик, за когото се говори. Все тая какво точно.
Но не, някой във форума е решил, че точно това, което той помни, точно това, което на него му е било важно, е мерител за това какво всеки е длъжен да знае, за да не се води тъп. Изумително е, наистина.
Ето за това говорех в началото. Като човек, който чете супер много и хобитата му варират къде ли не, се считам за човек с висока обща култура. Независимо, че не възприемам това за чак толкова важно. Незнанието на един определен факт, обаче, ме определя според някои хора за "тъпа" или за "човек с ниска обща култура". Защо? Т.е. защо точно този факт? По такива смешни и разбираеми само за вас критерии, отписвате хора, от които могат да се научат много неща.
Както и да е, този спор лека полека става безсмислен. Всеки има право да мисли/съди/възприема другите по каквито критерии той си иска.![]()
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Acanthoscurria geniculata![]()
Радослав![]()
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
Примерът ти е много хубав, но няма нищо общо с интелигентността. Както казах и в предишен пост - интелигентността (поне за мен) не е пряко свързана с количеството знания, които даден човек притежава т.е. можеш да знаеш ВСИЧКО за ВСВ (не че някой може да знае всичко за нещо, но това е друг въпрос) и пак да си ограничен. Но не може да се смяташ за умен и да не знаеш кога е избухнала ВСВ (например) - ако това ме прави тесногръда, да, тесногръда съм.
Аз също не мога да запаметявам точни дати, въобще по история съм много зле, като цяло не ми беше интересно да уча за войни и т.н. но си направих труда да науча най-важното от материала в училище, не само това, което ми е интересно (специално ВСВ си беше интересна тема, но невърмайнд). И сега ако стане въпрос за ВСВ (което често се случва, при положение, че съм в Германия), не ме е срам да се включа в разговорите, защото имам минималните познания.
А що се отнася до общата култура като "списъче", може би си права. "Списъче", което се налага не от някаква си група "умни" хора, а от научните среди като цяло (пак мое мнение). Например когато искам да се съсредоточа в дадена област, най- напред започвам с основата (пример: във връзка с биологията, първо трябва да знам, че тялото е съставено от клетки, че водата е съставна част от човешкия организъм, откъде идват бебетата и т.н. - все неща, които не ми бяха особено интересни, нито приятни за учене, но ги разбирам, защото са основа.) Абсолютният минимум, който трябва да усвоя, ако искам да се развивам. Идеята ми е , че тази основа не си я избирам аз или ти, тя си е утвърдена, аз избирам какво да науча, какво е важно за мен, какво не. От опит знам, че човек не може да се ограничи само в областта, която му е интересна - всичко е взаимно свързано (малко или много).
Не казвам, че всички трябва да сме някакви гении и да знаем от всяка област най-малките подробности. За мен е достатъчно да знам основата, защото ако знам основата, мога да реша да се развивам в дадена област, а колкото повече неща научавам, това си е за мен - само за мен, не за някой, който ще ме съди по общата култура.
Ако преди 4 години някой ми беше казал, че ще защитавам ученето като процес, щях да се изсмея. Но от сегашната си позиция просто не мога да се сдържа, когато някой едва ли не с гордост твърди, че не знае елементарни неща (да, елементарни са, и това не го налагам аз). Тесногръда или не, не съм съгласна, че общата култура "не е нищо повече от това" да има за какво да си говорят хората. Общата култура (поне според мен) е основа - не е достатъчна, за да се наречеш умен, но без нея, не можеш да се развиваш пълноценно.
Мисля, че един човек като се изолира (съсредоточи) само и единствено в едно нещо и не обръща внимание на света около него (примера с президента на САЩ по-горе), е кон с капаци - може да е страхотен човек, да го обичам и ценя много, но си остава кон с капаци.
Искам да уточня нещо - не разделям хората на умни и тъпи (никога не съм го правила), а на будни и коне с капаци. За мен нърдовете, които НомНом описа, са коне с капаци (и пак - не всички, има изключения), може да са супер образовани, да знаят много в дадена област, да са гении, но аз не мога да ги приема за пълноценни индивиди, щом доброволно се изолират от глобалните процеси (даже не говоря и за минали събития, а за това, което става тук и сега). Хора, които не се интересуват от ставащото около тях в глобален план, за мен са хора, които бягат от света.
Доста се отклоних от темата, за което съжалявам. И все пак жалко е да видя, че масата се състои от коне с капаци - без съмнение много умни, четящи, знаещи и все пак коне с капаци (не визирам никого от потребителите, нито се опитвам да "създавам напрежение", изказвам лични наблюдения) - но май винаги е било така. Та, аз - тесногръдата, ограничената, неразбиращата и пасивно-агресивната излизам да изпуша една цигара и да премисля светогледа си. Може в края на краищата да се окаже, че не е важно коя година сме.
Последно редактирано от x7aZzy : 02-12-2012 на 10:52
Наистина са неща, които трябва да знаеш, независимо дали ти харесват или не. Както примера с Барак Обама. Може да не го харесвам като президент, обаче знам кой е. Както примера с ВСВ. Може да не ти е била интересна откъм хронологическа гледна точка, но трябва да се знае кога е избухнала.
Харесва ми темата обаче. Накарахте ме да се замисля за това какво означава "обща култура" и кой/какво определя дали я имаме. В началото на тази тема наистина бих била разачорована, ако някои не знаеше столицата на Гърция, но сега отворих погледа си за друга гледна точка към въпроса.
Аз пък за себе си лека полека открих, че наистина съм остаряла за този форум. Всичко е толкова еднозначно... Сякаш има само 2 крайности за абсолютно всяка тема. Нищо по средата. Или знаеш еди кой си факт *вади списъчето*, или си кръгъл, неначетен профан. Дали на същата тема знаеш нещо друго няма значение. *затваряне на папката*. Един мъж трябва да може да знае как да изчука една жена, да я доминира и тн. (съгласна), тъй че нърдовете да се скрият, няма кой да ги хареса. А това, че хората далеч не са толко еднообразни и предсказуеми личности не е от значение. Един човек, който се отнася с огромна нежност и уважение към своето момиче и на външен вид и първо впечатление е срамежливо момченце, не може да те хване и да те на*бе като все едно си там, за да го задоволиш и точка ли? Те понеже се изчерпват с това, което се вижда отстрани. И естествено те имат желе вместо топки. Нямат такова нещо като нагон. Галят те все едно си порцелан и ги е шубе да го вкарат, нали? Просто изумителни сте. Ужасно ще се изненадате някои от най-скромните в ежедневието си момчета колко див и мръсен секс могат да правят. Как, открили правилно момиче, се отпускат на макс. Наистина ли си мислите, че едно добро момче не си пада по това да се налагате с възглавници, че не се сърди, когато сгафиш и едва ли не седи навел пишка, докато се катериш на главата му и го унижаваш? Откъде ги вадите тези представи? От американските тийн филми ли?
За общата култура абсолютно за последно.
Кон с капаци е човек, който си въобразява, че може да си се докоснал в дълбочина до нещо, но ако не си спомниш нещо точно определено, значи си тъп. Кон с капаци е човек, който си мисли, че основата изчерпва смисъла на думата обща култура. Кон с капаци е определно и човек, който не чете, а си говори ли говори на общи основания. Кой е казал да се завираш изцяло и само в своята област? А? Въпрос на съвсем друго е кое точно си ДЛЪЖЕН да знаеш. В хобитата ми фигурира ботаника, зоология, химия, молекулярна биология, фотография, психология, психиатрични състояние и лечението на шизофрения, рисуване (бих казала доста добре развито), четене на всевъзможна литература на какви ли не тематики, писане на разкази, по едно време на стихотворения и още доста различни неща. От всяко от тях знам определени неща, хич не малко неща. Това не значи, че някой не може да ме засече с нещо, което не помня, което ми е било далечно или не ми е хванало интереса дотолкова. От вашите писания се вижда, че ти можеш да знаеш МНОГО, да имаш понятие, да ти е интересно, но ако не знаеш точно определен факт, значи си идиот (пардон, кон с капаци). Аз също мога с кеф да се включа в дискусия за Втората световна. Правила съм го не веднъж, дори и във форума. Имам какво да кажа. Но ето, че то не е важно, защото липсвала някаква си дата.
И впрочем си мислите, че знаете основите на всичко. Едва сте се докоснали до нещо и вече го водите разбрано ли? Откъде идват бебетата, какво е водата за човека... Това ли е основата? Имате ли си въобще на идея колко огромна и всеобхватна е само основата на тези науки? Казала си два-три жалки факта. И вече имаш страхотна обща култура. До тях редом стои толкова много, че въобще и не мисля да се опитвам да го описвам. И съм повече от 100%, че не можеш да се включиш в биологичен разговор и да си сигурна, че не казваш глупост. Не говоря за разговор на висше ниво.
И никой не говори за датата днес. Едва ли съществува човек, който не знае коя година е сега. Ето какво имах в предвид относно крайностите. Че постоянно се завирате в тях. Я, някой не знае еди коя си година, значи не знае коя дата сме днес, значи живее в мазето вкъщи, брои растения и не излиза навън. Ок.
Последните 1-2 месеца писане из тийнпроблем ме наведоха на различни мисли. Когато започнах си мислех, че форумът е нещо изключително полезно, че може да откриеш гледни точки, да поспориш на места, да опознаеш хората още мъничко. Лека полека сериозно се разочаровам. Последните няколко спора из този и съседния раздел ме накараха да осъзная, че тук реален спор не може да се води, защото никой не чете какво му пише другия. Всеки гледа в своята собствена паничка и никога не вдига поглед, колкото да премисли аджеба "Какво ли бих казал, ако гледах през очите на еди кой си?" Всичко е до форумно его. Всеки поддържа определен имидж, на толкова много места преувеличава, че представата за него се губи из буквите. Мисля си, че ако се запозная с много от вас на живо бих се шашнала. Къде в добрия смисъл, къде в лошия. Две мнения на една тема няма. Ако има, те са 2те възможно най-крайни, че и изопачени отгоре за още малко драматизъм. В другия случай, само това, през което един човек е минал, съществува. Щом еди кой си не му се е случвало, значи няма такова нещо. Дали някой разказва и си спомня същото нещо няма значение. То не съществува. Който не влиза да пише с идеята да си излее гнева на някоя 13-годишна, влиза с целта да покаже кой е и колко го бива. Хората постоянно се слагат в точно определени рамки и каквото и да кажат, се губи. Изключенията са толкова малко...
Затова и лека полека премислях доколко си струва да убивам време точно тук. И лека полека започнах да осъзнавам, че вече дори не е интересно и не си струва да давам такава голяма част от времето си за това. Не мисля, че повече ще пиша из тези раздели. Съжалявам за лирическото отклонение, но реших, че нищо не ми пречи да напиша всичко това тук вместо да отварям нова тема, както направи w0sh. А и не виждам смисъл. Току що осъзнах, че имам "Химия на елементите" до мене и че след това спокойно мога да си полея растенията, да нахраня костенурките и да се захвана с нещо продуктивно.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Acanthoscurria geniculata![]()
Радослав![]()
Нито си мисля, че знам повече от другите, нито, че разбирам от всичко. А жалките факти ги дадох като пример за абсолютен минимум, който всеки, по мое мнение, трябва да знае. Точно защото основата е "огромна и всеобхватна", човек трябва да се развива постоянно, а не да се ограничава до няколко факта (лично мнение).
Не знам защо реши, че те нападам, може би не съм се изразила правилно. Не съдя никого и не поставям хората в категории - както казах, може един човек да е кон с капаци (това, което аз разбирам под понятието), да е изключително ограничен и незаинтересован от света, но да е страхотен човек и аз да го обичам с цялото си сърце - за мен липсата на обща култура у някого не ми пречи да го обичам.
Дотук с темата от мен.
Относно личната нападка за биологичния разговор - следвам невробиология. Не твърдя, че съм специалист, но без проблем мога да се "включа в биологичен разговор". Не ми се спори, но ми направи наистина лошо впечатление как ми лепваш етикети без да ме познаваш.
Със здраве, и не забравяй, че не си единствената с много хобита и всестранни интереси.
И аз съм напълно съгласен с това че има неща,които не знам как може да не се знаят и трябва да се знаят.Най-малкото,защото постоянно ни ги набиват в главите чрез телевизия,радио,интернет, новинарски сайтове,форуми, а напоследък и чрез социалните мрежи.Как може например да не знаеш че столицата на Румъния е Букурещ като в по-голямата част от новините,за които се говори нещо свързано с Румъния първата думичка е Букурещ.Как може човек да не знае например че столицата на Белгия е Брюксел като това е централата на ЕС, в който и ние членуваме и ни го повтарят сигурно минимум по 10 пъти на ден по изброените от мен места.Поне европейските столици не е зле да се знаят.Как може да питат една жена кога сме влезнали в ЕС и тя да се чуди и мае.Хем беше нова година...логично е да е 1ви януари.Сигурно две седмици след нова година се споменаваше за това навсякъде.А кога. Сигурно 5-6 години се борехме за влизане в НАТО и в ЕС и дълги години това беше една от водещите новини.А датата беше 2004.Само дето тогава ни взеха само в НАТО, а за ЕС взеха другите членки, а нас и Румъния ни оставиха да чакаме 1 януари 2007г. За Барак Обама се говори и пише постоянно.За Ангела Меркел също.За Берлускони,папа Бенедикт,Моамар Кадафи,Осама Бен Ладен,Свободан Милошевич и войните на Америка и т.н. Миналата година ми идваше да почупя всичко,защото ми набиваха в ушите постоянно как принц Уилиам и Кейт Мидълтън щели да се оженят, а после се оженили.Как сестра и се казвала Пипа.Един куп Холивудски актьори и актриси се споменават навсякъде и т.н. и т.н. Постоянно и навскяъде те заливат с информация дори и с огромно недоволство от твоя страна.Нещата,който споменах са една хилядна от всичко.
За това съм напълно съгласен и го подкрепям с две ръце.
Има има.Ако си гледала Отечествен фронт за едни баби джуджета.Те не можаха да отговорят на Мартин Карбовски нито коя година е сега и мислеха че още Тодор Живков управлява.А не е като да няма хора като тях.
Странно. Не че нещо,но това писание малко ми напомня на темата Пари пари пари.Само дето там не ти а аз ги говорех тези работи и накрая взе че се стигна до извода че освен че ми е адски неправилна позицията отгоре на това защитавам и момчето,защото се припознавам с него. Шанс.![]()
Страхът да не останеш сам те кара да правиш всичко, за да задържиш някой, който всъщност не ти трябва!
^Именно, не е правилно да не си работил през живота си и да спориш за нещо такова.
Ама да не се отклоняваме от темата.
Първо: Ако се отнася за мен...работил съм срещу заплащане даже и дa e малко.
Второ: Сега общата култура ли искаш да си мерим? В това съм по-добър от в работата...предупреждавам.![]()
Последно редактирано от Niakoitam : 02-12-2012 на 15:25
Тихо тихо! Нали подкрепям тезата ти в различното, за което говориш![]()