- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- НЕМСКИ ЕЗИК
Така..от тази учебна година започнах да изучавам и немски..проблема не е в това че нe го разбирам, а в това че тая по немски не ни дава транскрипцията на думите и понякога ми е трудно да ги прочетаСега ще кажете ми кажете и.. да казвали сме и.. тя напише на 5-6 думи, а за един час вземаме по най-малко 15 тъй като за първи път уча немски и може ли всеки път да и казваме да пише транскрипции.. та въпроса и има ли някъде в нета речник, да си го изтегля на компа където може да има всички думи, как се четат ала бала.. като SA Dictionary по английски така и по немски ?
Благодаря на отзовалите се![]()
Последно редактирано от Allex : 02-15-2012 на 18:01
Не знам, но в Google Translator можеш да чуеш как се произнася дадена дума, ако е от помощ.
And I will never hurt you or desert you,
love you from the very day your mama birth you
Още в началото на годината не ви ли обясни кои комбинации от букви как се четат и тн. Примерно, сега се сещам за:
tsch - ч
chs - кс
qu - кв
ie - дълго "и"
ei - ай
eu - ой
w - в
s - з, когато е преди гласна или в началото на думата
ß = ss - с
За това се сещам, но то по принцип, ако си внимавал/а поне мъничко от началото на годината, до сега да си схванал/а за какво иде реч.
Освен това,което RainBerry каза се сещам и за
ch-х
sch-ш
äu-ой
s-в началото на думата може да се чете и за "ш",ако е пред "p" и "t" например![]()
Човек никога не е толкова нещастен, колкото му се струва и толкова щастлив,колкото му се иска..
UnkNoWn, вярно е написаното, но по-лесно по-вярно (според мен) е да се "обясни" така:
sp- шп, като sprechen
st- щ, като Stimmung
http://de.thefreedictionary.com/
Иначе използвай този речник. Много е богат, много. Има обяснения на думите, граматика за съответната дума + много примери. Мисля, че в 9.клас щв ти е по-полезен, но като за начало можеш да го използваш само за транскрипцията. Обясненията на думите ще ти трябват по-късно.
Сефте чувам да се пише транскрипция на немска дума, а уча немски от бая години.
Научи си съчетанията от букви и няма да имаш нужда от речници и глупости.
Немския е точен... четеш това което виждаш. Имаш да учиш единствено буквосъчетанията, които ти изредиха по-горе.
Аз не уча немски, а италиански, но понеже една приятелка учи в Немската знам, че има определени буквосъчетания, които се четат по различен начин. Или ако някоя буква е пред гласна или нещо такова. И ако в действителност е така и четеш, това което виждаш, то трябва само да научиш кое как се чете.![]()
Мисля си че точно тези съчетания от букви като ги видя.. и блокирам..
Хора някой от вас знае ли правилото за "р" .
В смисъл в какви случаи се чете и кога се изпуска. Все не намирам нищо по този въпрос...
Ами аз в момента уча немски (в среда) и за такова правило незнам. Но ако не си сигурен за трянскрипцията купи си един свестен речник на Понс. Мноого е полезен. Поне на мен помага. А и за google не мисля че той е един от полезните речници в нета. В Euro dict има интересни неща и е безплатен.
Whitediamond, уча немски втора година (като не претендирам за ниво по високо от А1), но не съм чувал за такова правило..
Човек никога не е толкова нещастен, колкото му се струва и толкова щастлив,колкото му се иска..
В началото на думата и след съгласна се произнася по-твърдо нещо като френско, в средата на думата е "глътнато", а в края на думата е ясно, че се произнася като а/ъ: Mutter, Vater и т.н. Почти невъзможно е да докараш произношението ако не си в такава среда и не говориш с немци макар че и самите немци имат 8734837432943 диалекта..
Подкрепям това мнение.
На мен дори ми стана малко смешно като прочетох за транскрипцията.
На немски най-бързо се учи произнасянето. Научаваш си в началото съчетанията и упражняваш с четене. След това вече няма да имаш никакви проблеми. А цялата тази философия може да се научи за седмица-две.
И спря да се върти за миг земята..
Също от личен опит държа да отбележа, че немския не са учи с "тва не мога, онова не мога". Подкрепям горното мнение, че ако отделяш време за езика няма да имаш абсолютно никакви проблеми.
Предупреждавам те (с добро!) седни си на г*за докато си в подгответо, защото виждам отделни хора от класа ми, които на магия минаха 8ми клас сега в 11 не могат да кажат 5 свързани изречения на немски...
Разбира се, че има транскрипции на немски, просто в повечето случаи не е нужна такава. Най-вече се използват при чуждиците, произлизащи от френски и английски. Ако искате отворете кой да е речник в някой магазин и ще видите, че всяка дума си е с транскрипция.
Абсолютно съм съгласен. Дори и нашето българско "р" (gerolltes R) да казваш не е голям проблем, тъй като в Австрия и Бавария примерно го произнасят така. Иначе в останалата немскоговоряща част "р"-то наистина бие на френското, произнася се в задната част на гърлото, като езикът в предната част стои неподвижен.
Последно редактирано от princo90 : 02-21-2012 на 16:22
За произношението, наистина си има диалекти, особено в северната част (ако помня правилно), според г-жата ни е било доста по-различно, с времето се свиква, но абсолютно точно произношение се съмнявам да ти каже някой. А за думите навлезли от френски - пр. ресторант, карат ни да го произнасяме, така да се каже, на френски. Някакво преплитане на езика ии.. общо взето нищо.![]()
В доста региони "р"-то се произнася по-твърдо отколкото си го мислитене мисля, че е голям проблем дори да не го признасяш точно както са ти го казали или писали в учебника (знам ли, може пък да са описани движенията на езика, докато се казва)