- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Какво може да се направи относно Студенски град?
Chacho, много хубаво си го описал този Студентски. И от една страна си прав - не е чак толкова зле. Но не може да се отрече, че трябва нещо да се промени. Няма да се занимавам да давам предложения, но според скромните ми наблюдения нещата хич не са розови.
Побоите, убийствата и т.н. ги има не само в Студентски (аз дори не съм в БГ, а в общежитието ми всеки семестър има поне едно изнасилване, да не говоря и за по-лоши неща) - "студентите могат да се пазят сами", напълно съм съгласна. Ако в тези условия не могат да се оправят, не знам по- нататък в живота как ще я карат...
Твърдението, че в Студентски може да се учи, е на кантар. От една страна - ако имаш желание, и в цирка можеш да учиш, без значение колко е шумно и неприветливо. Ако има желание, има и начин. От друга - Студентски град не предлага базата, необходима за пълноценно и ползотворно учене (давам пример как е при мен - имаме си зала за подготовка преди изпити, зала за четене, зала за групови проекти и т.н.; под "зала" разбирайте голяма стая, пригодена за съответната дейност; и не казвам, че така трябва да е навсякъде, дори напротив, струва ми се прекалено и рядко използвам тези помещения, но важното е, че ги имам на разположение и когато правя купон в стаята си, не трябва да се притеснявам, че съквартирантката ми няма да може да си научи заради мен).
Това за свободията и лошото възпитание го подкрепям напълно. Смятам, че повечето конфликти произтичат от това, че студентите си мислят, че са най-важните и щом вече не живеят с мама и тати са голямата работа, имат свободата, която са нямали досега и не знаят какво да правят с нея, те са нетолерантни и не се съобразяват въобще с околните. Само да не си помислите, че аз пък съм някаква услужлива, лижеща задници госпожица - по-голям егоист от себе си не познавам и за сега не съм срещала човек, когото да уважавам повече от себе си, но защитавам мнението, че когато даден индивид съжителства с други хора в дадена общност (общество) малко или много трябва да се съобразява с наложените норми (правила). Примери: Пешо от съседния вход се изпикал в асансьора, защото му се е допикало, пък и той рядко го ползва този асансьор, нали живее на 3 етаж; Мимето от горния етаж си метнала найлоновата торбичка с боклука през прозореца, че я домързяло да слезе до долу; Ванката пък решил по средата на сесията, че не му се учи повече и ще се маха от университета, що пък да не вдигне най-лудото парти в Студентски като за последно и т. н. В никакъв случай не казвам, че е лошо да се правят купони, нито пък съдя кой как си разделя отпадъците, НО всяко нещо си има граници - тези граници липсват в Студентски град. Няма да задълбочавам, защото ще изляза яко извън темата.
П.С.
Един от малкото си. Не говоря за себе си - когато съм гостувала на приятели в Студентски, винаги съм се изумявала в какви ужасни условия живеят. Наистина си късметлия.
Едит: Има още какво да кажа, но закъснявам супер яко. Ще ми хвръкне главата. По-късно пак ще пиша.
Съжалявам. Не преминавам през линия, която очертавам [!]
Chacho, извадил си късмет.Просто само това мога да ти кажа.
Аз бих протестирал срещу своеволията на университетите да дават под наем околоблоковите пространства на общежитията си за дискотеки, защото и от това си патя.
А не знам какво ви бърка вечерният час при положение, че черно на бяло си казаха - имаш ли карта, влизаш. Т.е. в твоя си блок си влизаш когато си искаш. И след като се заключи входната врата в 10 часа, показваш документ на пазача и те пуска. Много врява за нищо. Това поне разбрах от новините по бтв.
Първоначално написано от charlotte^
Мисля да ги наритам или да падна върху тях, но този път нарочно Mad Surprised
Абе така са го представили, ма иди го кажи на тия от двайстите блокове, дето стана убийството. Отиваме в Строежа и една мацка се изнизва в 00:00, че не знае дали пак няма да заспи портиера и да не успее да влезе.
Аз извадих късмет, ма миналата година си бях на мизерията. Трае се, особено за 17лв наем се трае много. Миналата година имахме проблеми с тоалетна, врата, прозорци, легла, шкафове, лампи, но преживяхме много спокойно, повечето неща си ги и позакърпихме със собствени усилия. На горния етаж двама братя от моя прословут факултет се стреляха на ЦС по 12 часа на ден и единия се учеше да бие барабан. Не ми е попречило по никакъв начин да уча. х7azy-то го каза, ако с това не можеш да се справиш, как ще се оправяш с по-сериозните проблеми после?
Купони се дигат много, дори през сесията, ама не е и като да не се вика полиция, и да не са глобявали.
И аз, като x7azy, също не съм от най-примерните, но знам, че си нося отговорност за последствията, не съм тръгнал да се оплаквам на някого. Това, което ме дразни в цялата история е, че се гледа на Студентски град като на някъв самостоятелен и цялостен проблем, който трябва да се разреши. Защо не се адресират конкретно проблемите - Маца настъпи Гошо, да се разправят с тях двамата.
Единствено бих се съгласил, че дискотеките в околоблоковите пространства наистина може да са проблем. Нека има кафета, ресторанти, аптеки, магазинчета; но поне да се следи за шума в тях. Иначе, ако има ред, може да са изключително удобни. Веднъж едвам се сдържах да не сляза до "О!Шипка" по пантофи като бях гладен. Или като ходя на гости в блоковете на ТУ (2ри блок май беше) и ни свърши пиенето и мезето, да се слезем до входа и да напазаруваме от магазинчето.
Последно редактирано от Chacho : 03-23-2012 на 17:35
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
"Scio me nihil scire" - Сократ
Че трябва да се разреши, трябва - толкова много проблеми чакат решението си, че и седмица няма да ми стигне да ги изброя (въобще не говоря само за Студентски). Ясно е, че е нито вечерен час, нито затваряне на дискотеки, няма да променят особено положението. Подобни мерки само ще раздразнят студентите и ще внесат усещане за нарушени права и отнета свобода (много разтегливи понятия, но това е друга тема).
Колкото до убийството - тогава бях за седмица в Студентски, познавам въпросното момче (Илия) лично, но няма да коментирам. Мога само да кажа - убийства стават навсякъде, не само в Студентски, не само в София, не само в България. Реакциите винаги са едни и същи, а интересът около трагедиите винаги отшумява (рано или късно). Това, че е станало убийство, стряска хората и ги кара да се "събудят". Но не означава, че на всички студенти трябва да им се налага вечерен час (или каквито и да е подобни мерки). Всеки си има едно на ум и се оправя както знае.
Ох, колко хубаво звучи!
Това като го прочетох, така ме напуши смях. Нищо лично, но си представям как отиваш и "ги правиш на нищо"... Забавна картинка, ама нещо не ми се вярва да проработи.
Съжалявам. Не преминавам през линия, която очертавам [!]
Ох.. сега пък в 52ри са се сбили. Кой знае сега кво ще предложат да налагат като мерки.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Ще отшуми. Игнатов си каза, че Студентски град за него не е кампус, което значи че му е през... мандата да речем. Иначе промяната в блока, в който живея, е един псевдо копиран лист, който гласи, че външни лица не могат да влизат след 22 часа и че между 2 и 4 следобяд и 10 и 6 вечерта си длъжен да пазиш тишина. Ха познай дали се спазва поне едното, защото именно днес в часовете за почивка съседи се оплакват, че пишлемета надуват пак цигания, а има индивиди, които си заявиха, че ще си правят каквото когато поискат като разбраха за часовете за почивка.
Добре, че се прибрах тия дни поне да се наспя.
Първоначално написано от charlotte^
Мисля да ги наритам или да падна върху тях, но този път нарочно Mad Surprised
На Игнатов му е през.... мандата да речем за цялото образование. То да беше само за студентски град - цена нямаше да има.
slavito007, ясно е, че написаното няма да се спазва - щеше да има шанс да се спазва само ако на листа изрично пишеше, да СЕ вдига шум в посочените часове, понеже у нас всичко е на обратния принцип.
Нека не се лъжем - много хора не знаят защо са тук, някои определено не са заради ученето. Има такива, които изобщо не са отваряли учебник и не познават преподавателите си.
А според мен на тези дето ходят по дискотеки да се сбиват и да убиват - на тях им липсват първите не 7, ами 12 години. Те явно са изпуснати отдавна и сега като са самостоятелни се проявява. Та, проблемът не е само, че има много дискотеки.
Който не му се учи и иска само да се забавлява - да напусне и без това няма да си губи времето с тия гадни изпити. Май проблемът се корени във възпитанието на родителите... а някои явно ходят по дискотеки само за да се сбиват...
Последно редактирано от michel1 : 03-25-2012 на 18:15
така е.. сега се присетих, като кажат "ама родителите им защо не взимат мерки, не виждат ли какво се случва" Еми те са като тях-лекета, как ще им светне, че чедото е ебаси изрода.