- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- Трудно ли е да успееш в Холандия ?
 Отговор в тема
 Отговор в тема

Не хората там са много дружелюбни, но, за да са такива с теб трябва да ги уважаваш. Те са много забавни и мили хора. Готови са да ти помогнат с всичко, но в замяна очакват уважение. Като говориш с тях винаги ги гледаш в очите или се счита че не те интересува темата на разговор. Говори се силно и ясно и в повечето случай на Вие. Познавам много хора, които се обръщат към родителите си даже с имената им вместо да ги наричат мамо и татко. Расизъм досега не съм усещала. Там всъщност няма. Не е така както си го представяме тук. Ние българите сме 100 пъти по-големи расисти. Там населението се състои от:
60% холандци
20% европейци
2,5% индонезийци
2,1% турци
2% суринамци
2% марoканци
0,8% от Карибите
13,1% други
Има огромно разнообразие от раси и народности и по никакъв начин не може да се говори за расизъм. Но това са от 2005г. Аз като бях там предимно срещах мароканци, турци и няколко холандци. Холандец трудно можеш да срещнеш. Колкото и да са хладни понякога рядко ще имаш срещи с тях.
Моя приятелка беше приета в Хага, но първо в Швейцария. Избра да учи в Холандия и е много талантлива. Един от преподавателите й след изпита й направил забележка, че била много хубава и затова е отишла там, за да се ожени. В момента търпи ниски оценки от негова страна, въпреки, че е гений без да преувеличавам, защото малко хора се занимават и могат като нея.Да не говорим , че в Швейцария не всеки може да влезе с изпит. Няма да уточнявам специалността, но е музикант.

"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
"Scio me nihil scire" - Сократ
Ами 1 на 10000000 човека все ще е расист нали знаеш. Колкото и да са добри хората пак има и лоши. Сега като каза за училище и се сетих за годеника ми който учеше в Холандия края на 1вия срок на 7ми клас замина за Холандия да учи и живее там. Преместиха го 2 класа нагоре, понеже е гений по математика. После имаш възможност да учиш 2 предмета на висше ниво 2 на засилено и останалите на нормално. Той записа математика на висше и имаше все най добрите оценки като останалите ученици бяха много под него. Максимална оценка е много трудно да се вземе ако ще и холандец да си. Та годеника ми имаше максимални оценки по всички предмети, но ето, че се появи една учителка по испански, която мразеше българите. Годеника ми изкарваше максимални оценки на изпитите и тестовете, но тя му писа 2 за срока и си загуби дипломата, заради нея и трябваше да повтаря годината, заради нея, понеже учителите сами решават какво да ти пишат и оценките нямат значени и трябваше да се яви чак догочителите.дина.
Ако искаш добри оценки -ходиш редовно, понеже получаваш точки за присъствие, които ти вдигат оценката, на края на всеки срок имаш дипломна работа много голяма и сложна и, ако не я предадеш не продължаваш. Учиш като луд по цял ден, понеже е много трудно и гледаш да се сприятеляваш с учителите, за да ти е по-лесно и да не ти правят проблеми. Трудно е, но, ако се трудиш няма да имаш проблеми.
Може годеника ми да не взе диплома, заради испанския, но и без диплома го приеха в много престижен университет, заради оценките му.
Между другото, ако се издъниш на края на годината по повече от 1 предмет те гонят от университета и не можеш да запишеш в друг.
Последно редактирано от Tikche : 05-08-2012 на 20:06