- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Какво мислите за лова и риболова? А за Ловците и рибарите?
На 17 съм , не съм баш ловджия..
Според мен обаче е много по-добре да ядеш свинско или пъдпъдък от лов, а не от магазина
Първо във фермите ,ако знаеш как ги гледат и убиват животните ще ти се доповръща
Второ ,защото много по-полезно , истинско и чисто месото от дивото животно
Дори да няма слука в ловен излет - удоволствието е пълно
Например на лов за пъдпъдъци -да видиш кучето на стойка през още ранните сутрешни лъчи на слънцето е красотата на лова
Истинския лов е птичия и за хищници
Това да убиеш сърна или кошута е престъпление
Ловът винаги ми е бил особено противен. Не мога да го разбера. Особено тези, които убиват животни, които дори не стават за ядене. Какъв кеф може да ти доставя да убиеш една лисица?
Риболовът от друга страна винаги ме е радвал. Някак повече го разбирам. Много ще се радвам, ако има с кой да ходя за риба. Освен това хваната риба винаги се изяжда после.
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
:>
Как може да правите такава разлика между лова и риболова омг?!
Рибите не са ли животни майка му стара? Какво като после се изяждат?
Някои сте големи защитници, ама ядете без проблем пилета на грил, свинско и какво ли още не, защото не сте виждали как ги убиват.
Не съм против да ги ядете, против това съм, че се възмущавате от лова и казвате, че риболова е по-приемлив.
4XCOKИ
Sometimes the best gift is the gift of never seeing you again.
Всичко за мен? Че то ако го кажа, няма вече да е за мен. Ще е всичко за теб.
Добре , а сега обясни ,защо убийството на рибата ти е безразлично , а на заек или гъска - отвращение?
Нима рибата няма сензори за болка? Нима шаранът е тъпа риба? Както и да е..
Купи си и прочети ,,Пълна енциклопедия на риболова,, на Джон Бейли
Дори да не е кеф да дебнеш лисицата или особено ,,вредния,,чакал цяла вечер в гората на ,,чакалото,, - то е длъжен всеки ловец да ходи на лов за хищници , защото при нас в България са изключително много
А в същото време малко ловци ходят на този лов
Хищниците и бракониерството са основния проблем да малкото количество на дивеч у нас
В западна Европа гъмжи от зайци и прочие , но там нямат толкова много хищници като тук Нямат ги вълците , чакалите ,дивите котки и др
Тук като падне сняг почти на всякъде се виджат следи само на хищници, а това е просто трагично положение
Зайци ,сърни , фазани , яребици - какво ли не е в толкова малки количества
А пък през края на 80те години по времето на промяната и революциите и имало един период на пълно избиване на дивеча в България от мутри За това кратко време толкова бързо се избиват животните ,че от тогава на сам, въпреки че вече има закон и се нормализира обстановката- дивеча е малко
И въпреки това продължава бракониерството , системата на управление отново се влушава все повече , а на власт мафиотите в ловните дружества и стопанства стават все повече
С изключение на ловните стопанства - там още с идването на демокрацията попадат в частни ръце на мафиоти
А ловно-рибарския съюз пропада
Последно редактирано от loveca777 : 07-02-2012 на 11:30
Щрудел, смешно е да се сравнява да убиеш квичащо животно и да хванеш риба, която после да пуснеш обратно. Баща ми по едно време беше хванал една каракуда, която после си гледах 3-4 години в аквариум и оцеля повече от всички възможни декоративни рибки. Впрочем, изненада, човек може да лови и без въдица. За тая работа има мрежи.
Но дори наистина да ги ловяхме и пържехме, наистина ли не правите разлика между елен и риба? о.О То е и до лично усещане, не мислиш ли? Ловили сме риба. Отделно в БАН по проект ми се е случвало да убивам лабораторен плъх. Много по-зловещо, кърваво и грозно изживяване е. Най-малкото нервната им система е устроена така, че да усещат много по-ясно болка, страх и прочие емоции, отколкото при рибите.
Както казах, за мен лично е трудно да си представя да ида на лов, освен ако не иде реч да съм наоколо и да си събирам шишарки. Да убия животно просто не мога. Не съдя никой, който обича изживяването. Преди всичко съм убедена, че част от моите хобита биха се счели за извратени от другите хора.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Acanthoscurria geniculata![]()
Радослав![]()
4XCOKИ
Освен това и със закон е забранено диво животно да се прибира и отглежда в домашни условия
А пък мрежата ,ако е по -безболезнена от въдицата за рибата не е вярно
Знаете колко зор и се при освобождаването например на костура от мрежата? Че докато го разплетеш....
Разбира се ,че има разлика все пак и то голяма между риба и елен , но кой каза ,че трябва да ходиш на лов за едър дивеч и елени - най-скъпото , които само богатите си позволяват
Освен това в повечето случаи ,ако е улучено правилно животно умира веднага
Тъпо е да се прави разлика между убийството на "квичащо животно" и на риба. Това, че рибата не квичи, не означава, че я боли по-малко.
На мен баща ми ми е казвал, че има случаи, в които на уловената риба може да й зарасне устичката. Ако не може - ядеш я, щото само ще се мъчи толкова наранена.
Ми хич не изглеждаше зле да ти кажа. Пък ми се е случвало декоративна рибка от тея дето уж умират от кеф в аквариум да се метне от него. Значи да си гледате златни рибки, неончета и прочие е много мило спрямо животното, но ако е каракуда, ужас? Защо по-точно?
Държа да видя законът, защитаващ каракудите като застрашен или забранен вид.Не съм си хващала саламандър или тритон, примерно.
Нервната система на рибите е няколко идеи напред от тази на безгръбначните. Имат, разбира се, сензорни усещания. Имат обоняние, имат стабилни равновесни органи (странична линия, например). Имат вкусови усещания също. Някои виждат добре, други не толкова, зависи къде по-точно живеят. Имат усещания за соленост. Но досега не съм видяла да е доказано да усещат болка. Имат инстинкт за самосъхранение и знаят кога да бягат, но не изпитват страх. Този семестър ги учихме в началото, тъй че дори не ми се налага да сверявам със записки. Една мишка, язовец, елен, глиган, заек изпитват ужас, имат майчин инстинкт, усещат ясно болка, а част от тях могат дори да умрат от страх при неправилно третиране. В Биологическия бяха уловили една совичка, която почина няколко дни по-късно, според мен от шока. Не мога да разбера какво сравнявате въобще.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()
PinkPan7her баща ти е напълно прав ,но все пак наистина има разлика между рибата животното
Едното е по-сложно устроен организъм от другото,но и рибата я боли!
Ами темата е да се уточни на хората с грешна представа ,че ловците и рибарите не са просто някакви си трепачи на беззащитни животинки , защото много хора това си мислят
^ С какво я боли? Нашата асистентка каза, че нашата болка за тях е дискомфорт. Мисля, имаше няколко изключения с по-развита система, но не се срещат в нашите води.
ПП. А ти всъщност какви животни ловиш?
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()
Ами в книгите ,които съм чел за риболова пише как трябва внимателно и грижовно уловената риба да се пуска обратно във водата
Не мисля ,че не ги боли ,въпреки че може просто по-друг начин да усещат
Ами аз по скоро ходя с баща ми като придружител за пъдпъдъци , бекаси , диви гъски
като малак ме е взимал един път и на заек , гургулици
Общо взето на прелетен дивеч през есента - август , септември , октомври за пъдпъдък , , ноември , декември за бекас и до края на януари за гъски
Много ми се иска за глигани и хищници , но до сега не съм се уредил най-вече,защото нямам годините
Аз от скоро съм рибар![]()
sapphire5![]()
lqlq: ima li efekt ot rasteja na hormona ... ?miroslav: zdr az sam na 23 i teja edva 55 kila kakvo da zema za da stana i az 4ovek
ооо здрЧовек раздел спорт замря напълно нещо
и лъвчо не съм го виждал да пише и всички ...
^ Ама на тези риби също не им е това естествената среда. Те не са създадени, за да бъдат гледани в аквариум. Живеят си на определени места и са екзотични, защото тук не се срещат. Нашите каракуди са също толкова интересни в други страни, колкото за нас трихогастерите, немо-рибките, бетите и тн.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()
да ти имам научните обяснения. (всмис, нищо лично <3)
Тово е живо същество бе. Няма значение дали го боли и каква му е цялата система и всички глупости, за които говориш. Ами ако беше някое друго животно?
4XCOKИ
Това ме подсеща как преди мнооого години с приятелчетата от блока ходихме на една поляна(където се беше образувало нещо като езерце и имаше риба... Та отивам аз и за целия ден една единствена каракудка улових, и незнайно защо не я пуснах обратно, a я взех у нас. Та рибката доста добре се разбираше с другите в аквариума и си живя доста дълго време.
Иначе по темата, не съм създал аз живота, че да го отнемам(пък и да бях пак не бих убил..)
Стига , стига и ти ;d като монасите от източните религии - хлебарката е живо същество и не бива да се наранява ва...
Така де , едно е да я вземеш рибата вече на възраст , друго е да е била излюпена в аквариум
Против съм отглеждането на риби , защото като че ли не се чувстват мн добре ,но това е положението и никой не може да го забрани , а и по тази логика трябва да забранят веднага зоологическите паркове, циркове, лов, риболов ферми , варене на раци и тнт![]()
![]()
И ние имаме аквариум , обаче не ми са ми интересни
Ама аз не съм нито против риболова, нито против лова. Против сравняването между двете съм. Против фалша и против дискриминацията ако щеш ^^
4XCOKИ
Значи започнахме от: Ама нея я боли, милата рибка.
Като стане ясно, че не я боли: Ама какво като не я боли, милата рибка.
Нали именно затова говорим? Че не е някое друго животно.
Ти вегетарианка ли си? Защото, ако не си, тогава твоето е в пъти по-лицемерно. Аз си казвам с чиста съвест, че не приемам риболова за кой знае какво, но ловът не ми е по-силите чисто психически. С личното ми мнение, с моите познания над мен. Ти седиш от толкова време да обясняваш как се чувствали, колко нещастни били, как са живинка и тн, но в същото време няма да откажеш цаца с бира и същевременно напук на тези ти чувства към рибите, не приемаш риболовът за нещо лошо, а не ти харесва идеята някой да е съгласен с него, но не и с лова.
Последно? Значи хем са мили, хем са изтормозени, хем обаче няма лошо да се ловят стига да нямаш против ловенето и на по-голям дивеч. Нищо лично и аз, но ми се види, че ти е скучно и се чудиш за какво да спориш.Не съм против да ги ядете, против това съм, че се възмущавате от лова и казвате, че риболова е по-приемлив.
loveca77, няма лошо да се гледа, ако им се осигуряват свястни условия. Повечето хора просто ги слагат в аквариум или си взимат видове, за които не могат да осигурят среда. Сега примерно си гледам трихогастери и си имат терморегулатор с нагласена нужна температура и филтър да пречиства водата.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()