Ми хич не изглеждаше зле да ти кажа. Пък ми се е случвало декоративна рибка от тея дето уж умират от кеф в аквариум да се метне от него. Значи да си гледате златни рибки, неончета и прочие е много мило спрямо животното, но ако е каракуда, ужас? Защо по-точно?
Държа да видя законът, защитаващ каракудите като застрашен или забранен вид.

Не съм си хващала саламандър или тритон, примерно.
Нервната система на рибите е няколко идеи напред от тази на безгръбначните. Имат, разбира се, сензорни усещания. Имат обоняние, имат стабилни равновесни органи (странична линия, например). Имат вкусови усещания също. Някои виждат добре, други не толкова, зависи къде по-точно живеят. Имат усещания за соленост. Но досега не съм видяла да е доказано да усещат болка. Имат инстинкт за самосъхранение и знаят кога да бягат, но не изпитват страх. Този семестър ги учихме в началото, тъй че дори не ми се налага да сверявам със записки. Една мишка, язовец, елен, глиган, заек изпитват ужас, имат майчин инстинкт, усещат ясно болка, а част от тях могат дори да умрат от страх при неправилно третиране. В Биологическия бяха уловили една совичка, която почина няколко дни по-късно, според мен от шока. Не мога да разбера какво сравнявате въобще.