.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 12 от общо 12
    Супер фен Аватара на Sarafina
    Град
    Пловдив

Пълномощно за пътуване от родител, живеещ в чужбина

Съжалявам, ако темата се повтаря, но ми е наистина важно и спешно. Какво се прави, когато непълнолетно лице иска да пътува в чужбина? Ясно, че трябва декларация от родителите, но какво ако единият живее зад граница? В същата държава става въпрос. Не може да се прати по интернет и да се разпечата, защото трябва оригинал и доколкото разбрах не можело и да се прати? Трябва да има някакъв начин...

Супер фен Аватара на bijou
    Град
    UK
    Прави се пълномощно от двамата родителя при нотариус. (:

Град
    Пловдив
    А ако единият родител не може да дойде, защото живее в чужбина? Няма как детето да напусне страната? Ако въпросният родител отиде в някакво посолство... знам ли... трябва да има нещо.

Повече от фен Аватара на windowlicker
    Цитирай Първоначално написано от Sarafina Виж мнението
    Ако въпросният родител отиде в някакво посолство... знам ли... трябва да има нещо.
    Единия родител може да пита в някакво посолство как става? Иначе моите родители са правили пълномощно в посолство, но не знам дали не трябва да са двамата заедно. Защо наистина не питаш в посолството??

Мега фен Аватара на DisappointedDreamer
    Град
    София, България
    И двамата трябва да са заедно. Декларацията се прави при нотариус където и двамата родители трябва да присъстват.

Голям фен Аватара на darkness848
    Град
    ТРАНСИЛВАНИЯ
    Ако и двамата родители са заедно, пълномощното се прави при нотариус.
    Ако са разделени, както в твоя случай единият е в чужбина, то трябва да се обърнете към посолството.
    Have The Courage To Live... Anyone Can Die... ;]

Град
    Пловдив
    Те са разделени, но не и разведени... което е по-сложното... мне, шибан закон, няма как да стане...

Повече от фен Аватара на Daisy11
    Град
    Wien
    ами правят две отделни декларации. И не съм чувала да не могат да се пратят по пощата.
    [♪] L!f3 !s mus!c, play !t l0ud3r [♪] [sun]

Приятеля ми навремето пътуваше редовно от България за Холандия и обратно. Ако родителите са в една и съща страна се пише пълномощно при нотариус, ако единия е в чужбина, може да избегнеш посолството и отиваш на летището да кажем с родителят ти, който е в същата страна като теб. Той отива на летището и заявява писметно това е детето ми, майка му/баща му е в чужбина и давам разрешението си то да замине при него/нея. Ще те пуснат без проблем стига да имаш родител при теб на летището, който да обясно обстоятелствата и, че другия ти родител няма възможност да дойде и да подпише декларация. Ще проявят разбиране. Винаги го правят.

Мега фен Аватара на DisappointedDreamer
    Град
    София, България
    ^В България сигурно, да. В друга държава законите се спазват и НИКОГА няма да "проявят разбиране".

Цитирай Първоначално написано от DisappointedDreamer Виж мнението
    ^В България сигурно, да. В друга държава законите се спазват и НИКОГА няма да "проявят разбиране".
    Ами проявявали са и то в страна, която адски стриктно испълнява законите си. Ако родителят няма възможност да дойде и да подпише този документ какво да правят да оставят детето да спи на летището ли? Хайде моля ти се и те имат сърца. Просто бащата или майката трябва да са там и да кажат, че те дават разрешение детето да замине. Ако се налага даваш телефона на другия родител, звънкат и всичко е ок. Често имаш стюардеса с теб, която те гледа къде си и като престигнеш те предава на другия родител, за да са сигурни. Винаги има начин.

Град
    Пловдив
    Благодаря много! Открихме уж някакво решение, ще видим...

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си