- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Момчета, които четат.
За да дам отговор на твоето запитване първо трябва да дам важно уточнение за българската литература: Българската литература е предметна. Тя често се движи в конкретиката и е насочена към "простия българин" още от вазово време, и включва дори съвременните разказвачи които съм чел. Българската литература е преходна, тя бързо губи актуалността си (с малки изключения, разбира се).
След това трябва да се уточни и термина "качествена литература" (ако ще се влиза в дускусия, не е редно всеки да застава сам със своите определения). На първо време авторът трябва да има удачен за жанра стил и речник. След това качеството се определя от слоевото, символно задълбочаване на автора и покриването му на поне няколко пласта. (което както ще видим в следващия абзац значително удължава актуалността на една творба)
Сега за книгите, които поиска да оценя:
Дюма - Приключенска книжка за 10-11 годишни. И е нормално да е за тях, не може да предостави нищо друго освен история. Чел съм я преди над 10 години и не смятам да повтарям. Злите копнежи на Ришельо не са ми присърце.
Юго - Определено книга, която още може да бъде дадена за пример, когато се обсъждат борбите на човека в свят, който сякаш не го забелязва. Аз лично не я харесвам особено, но поради лични жанрови и стилови съображения. Езикът и не е особено адекватен, но героите са много интересно развити. Интересно е преплитането на човек и институция. (пример Жавер)
Ремарк - Един от любимите ми автори, който за мен ще остане вечен. Герои с множество пукнатини, в рушащите им се лични светове, тези герои винаги намират смисъл, макар и понякога той да е трошица. Чудесни картини и метафори - просто писател с дух.
Предполагам си задала тези въпроси относно авторите, за да ми покажеш някаква гледна точка, че годината, през която е написана книгата няма никакво значение, но аз ти дадох пример защо българската литература е различна още в първия си пост.
Чудесни автори - Маркес, Грас, Ремарк, Хелър, Клавел (ако се кефиш на по-приключенски неща, които не са изумително плоски)
Който се интересува - ето ми и гуудрийдс акаунта http://www.goodreads.com/user/show/3...havdar-chankov
Последно редактирано от w0sh : 10-06-2012 на 08:22