Първоначално написано от
Hayashi
И двамата ми родители работят в енергийния сектор, както знаем там има много пари. Българските специалисти взимат заплати по 2000-3000 лв. Французите, германци, холандци и прочие от 25 000 евро на горе. Никой не е казал, че като отидеш в чужбина и с две метли метат за теб. Но процентът на хора завършили висше образование и работещи по специалността си е сравнително по-висок от колкото този в България. Защото в България процентът на завършили висше и работещи като продавачки и шофьори и твърде голям. Имам роднина, който завърши със златен медал медицинския университет, после кара и специализация при един от най-известните хирурзи в България. И накрая какво? Предлагат му заплата 700-800 лв. Сигурно защото не е учил достатъчно. Точно пък в България може да се съдереш от учене и накрая вместо теб да наемат сульо и пульо, щото татко им бил еди кой си.
Не мисля, че тук някой от нас смята, че като отиде в чужбина и без никакви усилия ще го наемат на високо квалифицирана работа. Но става въпрос не да се бъхтиш да учиш 5 години примерно за учител и накрая да не можеш да си намериш работа, а ако успееш да ти дават 500 лв, с който да се чудиш тока ли да си платиш, хляб ли да купиш, дете ли да издържаш.