.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 25 от общо 36

Hybrid View

Цитирай Първоначално написано от jghgh Виж мнението
    Науката не претендира да се занимава със свръхестествени неща. Тя не се занимава с тях, но това не значи, че ги отрича, доказва или т.н. Просто не се занимава с неща, които не са проверими, доказуеми, наблюдаеми и измерваеми.
    Казвам това, защото уча Философия на науката и отделно чета една много добра книга, която засяга тези въпроси.

Не противореча на Ефекта на Форер или на confirmation bias тенденциите, които хората имат, просто казвам :>

едит:
    Оппа, каква грешка направих по-горе. Науката нищо не доказва. Теориите могат само да бъдат потвърдени.
    90-95% oт учените са атеисти и отричат свръхестественото. Има доста проувания около свръхестествени неща и всичките са в полза на това, че света се състои от елементарни частици и време и първични физични закони и нищо друго.
    ima edna duma koqto nikoga ne kazvam i tq e nemoga

Цитирай Първоначално написано от StringTheoryPracticist Виж мнението
    90-95% oт учените са атеисти и отричат свръхестественото. Има доста проувания около свръхестествени неща и всичките са в полза на това, че света се състои от елементарни частици и време и първични физични закони и нищо друго.
    Ох...

Не ми е никак приятно, че ме учиш, все едно не знам за какво става на въпрос.
    Нали в крайна сметка и аз уча наука и имам желание да се развивам в тая посока.

Но като си анализирам прочетеното, никъде не виждам някакви остри отричания на каквото и да е било. Има отричане на псевдонаучни твърдения и т.н., но не и такива, които в самото си съдържание не могат да бъдат изследвани. Прочети за нефалшифицируеми, циклични, неопровержими теории. В науката се работи с опровержими теории. Всичко, което не е опровержимо, просто не е научно, но това не значи, че не е вярно, ffs.

С две думи науката се занимава само с наблюдаеми и измерваеми неща - емпирични данни.
    Всички знаем от какво са създадени звездите, но невидимите връзки, с които влияят на хората не са нещо, което може да бъде измерено, доказано и т.н., затова науката не се занимава с него И З О Б Щ О.
    Астрология, кабала и т.н. не са научни дисциплини, не могат да бъдат измерени, проверени и т.н. заради самия начин, по който са структурирани теориите им.
    Те не са наука и => науката ги отрича. Но не всичко е научно в света, ето това е въпрос на мироглед вече :>

Науката се занимава с естествените неща и няма отношение по неестествените, защото те са въпрос на вярвания - дали ги има или не ги има, а реално не можем да ги измерим. Няма начин по който да се измери има ли Бог или няма. Науката не се занимава с такива въпроси :> Можем само да гадаем.
    I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
    I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
    I look up to hear myself saying,
    Baby, too much I strive, I just ride

Цитирай Първоначално написано от jghgh Виж мнението
    Ох...

Не ми е никак приятно, че ме учиш, все едно не знам за какво става на въпрос.
    Нали в крайна сметка и аз уча наука и имам желание да се развивам в тая посока.

Но като си анализирам прочетеното, никъде не виждам някакви остри отричания на каквото и да е било. Има отричане на псевдонаучни твърдения и т.н., но не и такива, които в самото си съдържание не могат да бъдат изследвани. Прочети за нефалшифицируеми, циклични, неопровержими теории. В науката се работи с опровержими теории. Всичко, което не е опровержимо, просто не е научно, но това не значи, че не е вярно, ffs.

С две думи науката се занимава само с наблюдаеми и измерваеми неща - емпирични данни.
    Всички знаем от какво са създадени звездите, но невидимите връзки, с които влияят на хората не са нещо, което може да бъде измерено, доказано и т.н., затова науката не се занимава с него И З О Б Щ О.
    Астрология, кабала и т.н. не са научни дисциплини, не могат да бъдат измерени, проверени и т.н. заради самия начин, по който са структурирани теориите им.
    Те не са наука и => науката ги отрича. Но не всичко е научно в света, ето това е въпрос на мироглед вече :>

Науката се занимава с естествените неща и няма отношение по неестествените, защото те са въпрос на вярвания - дали ги има или не ги има, а реално не можем да ги измерим. Няма начин по който да се измери има ли Бог или няма. Науката не се занимава с такива въпроси :> Можем само да гадаем.
    Това зависи от дефиницията ти за "наука". Но при всички случаи знам за учени, които се занимават с това.

Примерно, когнитивните психолози, които се занимават с heuristics and biases. Те обясняват такива вярвания като нещо абсолютно естествено за много хора. Показват как bias-ите водят естествено до такива неща - не е ли подозрително, че свръхестествените неща (включително религията) силно съвпадат с модела на biases? За разлика от физиката, примерно, която не съвпада с никой психологически процес.

Еdit: забелязах, че съм се изразил неясно. Исках да кажа, че както историята от Библията много прилича на нещо, което е измислено от човек и не толкова на история, която наистина се е случила, така и модела на свръхестественото прилича на моделите, измислени от човек, а не на тези, до които сме достигнали единствено чрез наблюдение и които са си естествените модели, които фигурират в природата. Не искам да звуча сякаш някое от изреченията ми само по себе си доказва думите ми, а само да изразя ясно позицията си.

Друго, можем да:
    а) докажем, че е много лесно да заблудиш повечето хора, че астрологията е нещо реално - виж линковете в тази тема; имаше и експеримент, в който се извършва гледане на ръка, ама вместо да се следват инструкциите, се казва точно противоположното предсказание - субектите са точно толкова изненадани, колкото ако следваш инструкциите - и в двата случая онемяват от изненада за това как може да знаеш тези неща.
    б) обясним научно ВСИЧКО, наблюдавано досега, включително астроложки твърдения - да, в някои от случаите, научното обяснение гласи "нямаме обяснение", но това е различно от "това е доказателство за съществуването на свръхестественото". А последните 1 000 000 пъти когато не сме имали обяснение, когато сме го намерили се е оказало в науката - помисли за времената, където е било общоприето, че земята е плоска и център на Вселената, не се е знаело защо животните/хората успяват волеви да контролират телата си, или защо се появява дъгата, или какво са гръмотевиците

Второ: нефалшифицируемите хипотези са по дефиниция много ниско вероятни, ако няма никакво доказателство за тях. Реално, няма причина да вярваш в астрологията, но да не вярваш в нещо еквивалентно, което си го измисляш на момента. Няма и причина да вярваш в Бог, който на места проявява човешки емоции - например гняв - и да не вярваш в Гигантското Спагети Чудовище, което владее света и всъщност тайно гледа романтични филми, но не казва на никого, защото го е страх, че хората ще го вземат за педал.
    Последно редактирано от StringTheoryPracticist : 12-08-2012 на 15:05
    ima edna duma koqto nikoga ne kazvam i tq e nemoga

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си