- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Какво им пречи да Вярват.
А аз да не би да съм поискала да бъда раждана ? Ако бог контролира всичко, включително раждането на нови индивиди, той ги обрича. Никой не е избрал как и кога да се роди или как, и кога да умре. Ако се бях родила в някоя ислямска държава, навярно щях да вярвам в алах, т.е бог не ми дава свободен избор. Ами по-лошо, ако се бях родила стотици години в миналото, в някое племе, как да вярвам в бог, в християнския бог, без дори да знам за неговото съществуване. Значи, че бог не само не ми дава право на избор, а и не ми дава информацията, за да направя този избор. А какво се случва с душите на хората родени преди самото създаване на християнската религия, т.е родените преди повече от 2000 хиляди години ? Хора, които никога не са чували за такъв бог, просто, защото не е съществувал.
Имало е толкова много религии преди християнството, повече от очевидно е, че това е поредната измислица. Вашият бог не само, че не е всесилен, но и няма конкретна цел.
Да речем, че бог все пак е създал мен и всички останали човешки същества. Да речем, че и хипотетично аз съм вярваща и спазвам всички канони. След смъртта ми, той ще ме награди с вечен задгробен живот, такъв какъвто на мен не ми трябва. Аз не искам вечен живот под една и съща форма. Подобен 'живот' сигурно е доста тежък и отегчаващ. Значи, не стига, че бог не ми дава друг избор освен да вярвам в него, но и ми заповядва да прекарам вечността на място и по начин, който той е определил. Но каква е целта на бог и изобщо има ли той цел ? С какво ще допринесе вярата ни в него ? Ще допринесе ли по някакъв начин на хората, на планетата, на Вселената ? Какво получава бог от всичко това ? Защо му е било изобщо да създава живота, ако ще измъчва душите на хората, които не вярват в него ? След като е всесилен, всемогъщ и всезнаещ, сигурно му е било ясно, че ще има хора, които няма да вярват в него. Тогава, защо изобщо създава хората, след като е напълно наясно, че ще избива голяма част от тях ?
Значи бог не само, че не е всесилен, не само, че е зъл, но е и егоист.