- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Какво мислите за "Връзки с обществеността" ?
Насочила съм се към това..
И се чудя, понеже нямам познати с това образование..
Какво е вашето мнение относно тази специалност?
Имаш "голям" ( кавичките не са, за да покажат, че не е така, а за наблягане на 'голям/и') шанс с твоите физически данни.
Връзки, срещи, големи очи, вървят заедно, а очите точно помагат, за да осъществяваш срещи и да придобиеш връзки.
Забелязала съм, че имам добра лексика и лесно общувам с хората, а.к.а. бива ме в рекламата,медиите и журнализма.
Но искам и второ мнение.
Благодаря ти![]()
Мислим, че в България масово са адски некадърници. Неспособни да напишат едно прессъобщение, масово неграмотни.
Това важи и масово за набедени за модератори и маркетинг-експерти де. А колко са малоумни бг рекламите...
Като специалност - не виждам особен смисъл от точно тази специалност. По-добре журналистика и правилно избрана специализация, отколкото това.
Единствения човек, с който съм общувал доста и е работил като PR беше с завършена психология и филология. И работеше като консултант - NLP и тн.
Лесно общуване не е еднозначно с правилно общуване. много хора лесно изграждат връзката в общуването, но им куцат другите три нива.
П.С.
Ако смяташ, че те бива в рекламата:
Пробвай да продадеш нещо на близки и познати. Чисто хипотетично. Предмети като телбод, кафемашина с капсули/падове и тн. Неща, които имат конкуренция - например вместо телбод може да се ползват кламери, вместо капсули и падове - нескафе, кафе на зърна и тн.
Последно редактирано от Canis_Dirus : 01-02-2013 на 21:54
Grumpy old madman
Учиш ли това, ще миеш чинии в някой ресторант. Пиарите са много слабо търсени хора, ще си имаш една дипломка, с която ще си бършеш дупИто и тваЙ.
За да си PR в България ти трябват предимно връзки и правилни познанства, а не толкова умения - лично аз съм работил с достатъчно такива, за да мога да подкрепя мнението на Каниса - масово неграмотни, некадърни и карат обикновено по някакъв учебник, което предизвиква ехидни усмивки във всеки около тях. A най-големият фън почва, когато се налагат бързи действия за кризисен пиар - тогава вече е майка плаче. Съветвам те да не го учиш това в България.
Специалността не е лоша, очевидно искаш да учиш нещо, което ти е приятно, но не спомена къде мислиш да учиш?
Тук шансът да се реализираш с тази професия не е особено розов.
Смятам да го уча или в Англия или в Америка.. (:
Краен вариант, ако не ме приемат е Софийския..
Знам ли, звучеше ми добре,но сега когато виждам хора,които имат опит с това, нещо се разубеждавам,защото наистина тва е нова професия в България, но пък от друга страна в чужбина мисля,че ще се котира.
И като цяло също ме влече организацията на разни работи..
хмм...
В чужбина е още по-трудно, защото не си нейтив спийкър, а за подобна позиция се изисква да жонглираш с езика, което за жалост е адски трудно за човек, който просто не е живял в дадената страна, колкото и усърдно да е учил и да си мисли, че знае езика академично.
Проблема в България е, че добрите PR-и са бивши журналисти и подобни - хора с изградени връзки, които знаят на кого да се обадят, както и че като му се обадят ще знаят коя струна да му дръпнат. Това не се учи в университета за жалост - ще имаш много теоритични знания, но няма да можеш да се набуташ в А група.
И трето, доста фирми в България не разбират какво е PR, затова оставят секретарките им да се занимават.
А какво ще кажеш за кетъринг индустрията?
Смисл организиране на партита,сватби, рождени дни?
По принцип на мен мечатата ми е да имам ресторант или кафе.. и това ще ме устрои перфектно,но искам да е от онези изисканите, затова искам да си скъсам дупето от работа преди това за да го направя както трябва.
организирането на ивенти е адски натоварващо и неблагодатно занимание...
Знам ли, с това ми се занимава.
Нещо свързано с хора, но и със забавление като цяло.
Не е истина как искам да си отворя ресторантче.
Много шик.
Обаче мама каза, че това мога и без да съм студентка да го направя.
Хич не съм на ти със специалностите..
За подобно нещо наистина не трябва да учиш, а по-скоро да имаш идеи, да си оправна и да ти сече пипето.![]()
А като ти се занимава с ивенти и ресторантче и с хора, що не се хванеш лятото да бачкаш за някоя ивент/кетъринг фирма? Най-ниско ниво, но ще хванеш за какво иде реч.
На теб ти се учи общо взето leisure sciences, което е специалност набираща популярност и ти дава възможност да бачкаш паралелно с ученето. Не дава дълбоки академични знания като журналистика, или традициони икономически дисциплини, но те не са и нужни.
Hispter like - studied leisure sciences befero they were cool. Ама побързай, че ще станат много мейнстрийм![]()
Grumpy old madman
плюс съм много добра в средите с хората.
пипето ми сече, но нямам средствата, а за да ги имам не искам да взимам от тате, а да ги изкарам.
така че трябва да мисля нещо..
иначе,понеже си общуваме с теб, кво мислиш за мечтата ми за готино ресторантче :Д
или кафе,ок.
не са мързеливи науки - включват от ивенти и хепънинги, до екскурзии, физическа активност и тн. Оформяне на свободното време.
Барман не е като кетъринг и ивент. Доста разлики има.
Grumpy old madman
Хубава идея е да работиш за себе си, но пак трябва да имаш стартови пари за това.. И ключово място за заведението.
А защо не кандидатстваш за частична стипендия или в НБУ или някъде другаде? Даже може и заедно с ПР да запишеш и психология и журналистика. След като питах всеки човек, когото познавам(занимаващ се с ПР) казаха, че трите специалности са г/д еквивалентни.
Дайте да отворим дюкян (кефи ме думата) за buble tea в някой МОЛ? Видни форумни хилярдери ще осигурят финансите, а видни форумни бамбини ще осигурят достигнето на разхладителната напитка до крайния потребител![]()
Grumpy old madman
Ами не съм проучвала много, понеже за тази година се сетих много късно.
Ноо.. Нали в НБУ се провеждат ТОП тестове,по тях се определят десетте човека с най-висок бал и те получават стипендия за 1 година, на всеки различна според специалността. Ако има двама човека с дублиращ се бал се преценява по мястото на желанието им./смисъл.. Ти и още някоя си сте избрали ПР. Имате еднакъв бал /350 например/, ти си писала тази специалност на второ място, а тя на четвърто.. Следователно ти получаваш стипендията./
ТОП тестовете, ако не знаеш са общообразователни тестове, включващи по 20 въпроса по БЕЛ,10 география,10 история, 10 математика, 10 химия, 10 физика, 10 биология, и 20 логически въпроса.
Това знам аз. :з
Ууу, за ТОП тестовете съм чувала, но трябва да проуча.
Мерси много.