- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- за любовта, брака едно време и сега
тези дни ми се върти в главата тая тема, та реших да видя вие как мислите по въпроса
как в миналото (нашите дядовци и баби примерно) са ги женили без да се познават, обичат и тн. и въпреки това са създавали толкова устойчиви и хубави семейства (хайде да не са всички, но 90%)?
а в днешни дни, когато човек е свободен да избира човека до себе си, има примери за толкова разбити и нещастни семейства? наистина ли човек трябва да намери сродната си душа, за да се обвърже с нея или човек е способен да обикне и приеме всеки? не знам дали се изразих така че да ме разберете, чакам включвания :Д
В миналото разводът е бил табу.
*Само минавам. Нямам време за чаршафи.*
Чудиш се дали си бременна? Кажи:
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Шофирай разумно- стигни жив!
Смятам, че хората сме устроени така, че да можем да приемем даден човек и да го обикнем по някакъв начин, независимо какъв. "Подсъзнанието може всичко" - настроиш ли психиката си така, че да се накараш сама по себе си да се влюбиш в даден човек, си способен да го направиш. Особено ако този човек не действа само със сърцето си, но и проверява нещата чрез разума. Както може би сме ставали свидетели на действията и мислите на самите себе си. Кажем ли, че даден човек е такъв и онакъв, дори да ни смъкне звездите, ние виждаме само това, което сме си втълпили, че той е.Иначе едно време си е едно време. Както всяко нещо: а) си има недостатъци и предимства, това също ги е имало. б) всяко правило си има изключения. Не знам как са стояли нещата преди, но по моите възгледи - хората са били възпитавани по друг начин. Те трябвало да се съобразяват с желанията на родителите си, без да имат право на глас. По - скоро се гледало семейството и финансовото положение на отсрещния, за да живеят добре децата им. А те от своя страна с времето свикват с този човек, та дори след време е възможно да се влюбят. Но както казах всяко правило си има изключения - лично знам, че баба и дядо са имали уреден брак. Не са се познавали, нито нищо и в един момент заживяват заедно. Но е имало явно някаква тръпка, защото са създали семейство с две прекрасни дечица (едно от които е тате, хи хи ) и си ги виждах, че се обичаха, че се грижеха искрено един за друг. За съжаление и двамата починаха, и ми липсват. Но това е друг въпрос.
Последно редактирано от Amore-Mio* : 03-21-2013 на 19:03
Това, че двама души са заедно дори след 20-30 години, не значи, че се обичат все още. Пък и времената в, които са ги карали да се женят без да се познават или родителите са избирали младоженеца/младоженката са били малко по-далеч във времето. Все пак, моите баба и дядо, никой не ги е накарал насила.
Плюс това разводите не са били особено популярни. Една жена да се разведе е било по-скоро срамно. Баба ми веднъж ми вдигна кръвното с подобен спор, за нея, жена, която иска развод не можело да бъде свястна. Ходи й обяснявай за проблеми в брака и несъвместимост в характерите.
Какви хубави семейства, девойко? Доста е наивно да го смяташ това. Всеки си е вършел неговата си работа, направили са си няколко деца и това е.
А сега... гледаме много повече неща, което си води до повече грешки.
Малко ми бяга мисълта в момента, но ще продължа скоро...
Много хубава темаНе съм омъжена и не знам как стоят нещата, но много хора са ми казвали, че любовта е до време и накрая остава само уважението. Може би едно време това е било достатъчно, а сега не е. Хората се привързват към материята повече, отколкото към душата. Старите хора са живеели във времена, където, когато се е счупило нещо са го поправяли, не са го изхвърляли на боклука. А и разделите, разводите са били нещо срамно и позорно, за разлика от сега. Ако при липса на любов, едно време хората са си казали: "Ще остана с него, за да не разруша семейството, за да не се подиграват на децата ми, за да имат двама родители" и т.н., сега гледат първо себе си, защото почти всички вече са разведени
![]()
Едно време е било много различно, не е казано, че като са имали устойчиви семейства, не са имали проблеми. Всеки си е гледал работата, а са знаели, че "изход няма", никой не се е развеждал.
Сега всеки търси личното си щастие, а не гледаме само как да продължим рода и да обработваме нивата.
Търсим човек до себе си, който да съчетава много качества, а всеки човек греши. И все пак знаем, има раздяла, развод...а едно време не са си и помисляли за това.
Иначе относно сродната душа моето мнение е по-различно. Не винаги "сродна душа" означава човек, който трябва да имаш постоянно до себе си, да създадете семейство и тн. Смея да твърдя, че моята сродна душа съм я срещнала, ама не сме се оженили, не мислим и да го правим. И връзка нямаме, не сме сгаджосани, не сме и били. Просто самото усещане да го имам около себе си, в обкръжението си, сред приятелите си, да ми е като ангелчето, което ме пази и ми грее, което ми отговаря на въпросите, когато съм объркана. Ама всеки си има път в живота, аз си гледам своя, той - неговия.
Вярвам, че човек се променя непрекъснато и ако към един момент ми е прекрасно с един човек, след N брой дни, месеци, години, може да съм се променила много, а той- не или да се е променил в друга посока и да не си пасваме вече. Тогава е редно човек да си тръгне. Да си запази хубавият спомен и да продължи напред.
Не е важно от къде идваш, нито къде отиваш. Важното е да си щастлив по пътя.
http://www.vbox7.com/play:21a70aa5
Просто за много неща не се е говорило. Мъжът е бил главата на семейството, а неговата дума- закон, тоест жената не си е позволявала много много да мисли и да се разпорежда. Когато само единият има право на глас, другият си трае и нещата, поне погледнати от страни вървят. Ако отидеш в някой мюсулмански град или държава, ще видиш, че и там е така. Семействата изглеждат щастливи, женени са с години. Разводите са много рядко срещани, но какво става в домовете им, само те си знаят.
Не е баш така. Развода е тежко решение, особено ако имаш деца, те най-много се травмират от това. Понякога е 50 на 50, особено ако има ежедневни скандали в семейството или дори насилие...трябва да избереш между това и развода. Ако единият родител въздейства зле на децата, по-добре да не участва изобщо във възпитанието им.
Нещо не е както трябва в конспекта на темата. Устойчивите семейства не зависят от това дали бракът ще е нагласен или ще имаш право на избор. Зависи единствено от принципите и ценностната система на хората, тоест преди никой не е захвърлял с лека ръка изградените отношения, а дори да е имало известни разногласия в повече хората са гледали да скрепят положението. А не както е сега - за няма и нищо да се откажеш от партньора си, с когото уж сте сключили клетва за цял живот. Като че ли в днешно време значението на някои понятия тотално се е размило и никой не се замисля за символиката.
Умният човек не казва и половината от това, което знае докато глупавия не разбира и половината от това, което казва.
* http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=398724 *
За мен "любов" и "брак" са 2 различни неща, които не винаги (почти никога) вЪрвят рЪка за рЪка.
Хмм, rebirthing, странно къде видя да казвам нещо по въпроса за нагласения брак. Единственото, което казах е, че не съм на мнението, че от това зависи какво ще е едно семейство.
Умният човек не казва и половината от това, което знае докато глупавия не разбира и половината от това, което казва.
* http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=398724 *
Ако няма любов и взаимно привличане, бракът е просто договор. По това време жените не са се оплаквали, защото са нямали друг избор. Както писаха в предишни постове, развода е било нещо срамно и рядко срещано явление. Хората в днешно време не си зарязват брака с лека ръка, просто имат смелостта да се отърват от този, който вече не ги прави щастливи или по-лошото - тормози ги системно физически или психически. Едно време са търпели.
Както казаха и по-нагоре - има и плюсове и минуси. Аз лично също съм си задавала тези въпроси, пък и съм говорила със баби, дядовци... Прабаба ми, мъдра жена беше, казваше, че една жена е способна с времето да заобича един мъж, дори да не е по пламенен и страстен начин, докато мъжа не се ли влюби в една жена още в началото, няма как да стане, защото принципно мъжете са по-големи егоисти. Още повече по онова време, когато жената е била просто домакиня и майка... Аз лично вярвам в голямата, истинска, вечна любов, но също така смятам, че тя рядко се случва на хората и всичко останало е временно. Нататък вече какво ще се запази зависи от хората - уважение и привързаност или ненавист и безразличие.Много е важно възпитанието, моралните ценности и принципи въобще за изграждането на едно здраво семейство. Мисля, че най-здравите семейства са изградени не толкова върху свръх чувства така да се изразя, колкото върху сходни виждания и перспектива. Свидетелка съм на мнозина, чиято уж голяма, истинска, пламенна любов бързо преминава и се разделят грозно.
If you do not tell the truth about yourself
you cannot tell it about other people!
Това. Плюс, че никой няма своята перфектна половинка - хората се променят, а с тях и чувствата. Едно време приоритетите са били родителите и децата, днес - моите чувства и после тези на горепосочените. Не обвинявах майка ми когато се разведе с баща ми, нито когато се върнахме в къщи и бяхме пнинцесата на татко и кралицата на Гого. Важното е, че всички заедно сме намерили пътя към щастието и лекуваме раните си. Вервам, че някой може да остане завинаги с друг човек, но вярвам и че по света има ужасно много хора, с който също би ми било приятно.
Нашите са били натискани да се женят в общия случай.
Сега не те натискат и имаш избор.
А и аз не мога да открия човек, който да ми реагира на темпото, с което се променям, може би като се позабавя или спра след години, ако се случи това.
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...