За.
Не, защото съм "420, блейз ит фегът, легализация, джа е моят бог, подай масура, брат" тип човек.

Вземете един Амстердам. Хванете първата статистика. С колко процента е спаднала престъпността? А с колко процента се е намалила употребата на тежки наркотици? Знаете ли, че процентът на хероиновите наркомани през 99-та е бил прекалено нисък, че да се зачете?

А знаете ли друго? 80 процента от кофишоп клиентелата са туристи?
Хех...

И знаете ли какво? Ако това да продаваш марихуана е законно и можеш да си отвориш магазин специално за това, държавата трябва да наложи данък за този тип бизнес. Ако държавата има пари и ние имаме пари. Пък и тия дето ставате истински стрейт-еджове на тази тема, не ви ли харесва идеята? Наркоманите да плащат данък, че са наркомани, на мен ми звучи забавно.

vs.

Колко струва една кока-кола? Левче? И може да си я купите от всеки магазин...Наистина ли е по-полезна от марихуаната? Или марихуаната....е марихуана, и това ви е предостатъчен аргумент? Да намеся ли цигарите и алкохола, напълно легални и достъпни?
Мислите си, че кутия цигари на ден и ракийка-две всяка вечер с комшиите е нещо по-полезно или ползотворно от един масур всеки ден?
Но, забравих, цигарите и алкохола са легални. Ако марихуаната беше легална нямаше да я възприемаме за нещо повече от тях...Но тя не е.

Всъщност, да. Това, че е забранена и незаконна я прави нещо като табу. "Незаконно" - нещо, което обществото не толерира. Поставя се в една категория на "лоши неща"."Ти не трябва да правиш това, наистина" - прекрасен пример за обратна психология.

А сега си представете една държава, където никой не влага някакъв особен смисъл в това.
Не се приема за бунт, може винаги да си купиш, легално е - защо някой би го правил, ей така - безцелно?

Културата ви е тревоманска и без това. Имам предвид, няма режисьор на филмите, които гледате, който да не е бил напушен, когато е работил по него. Няма певец, който да слушате и да не пуши трева. Идолите ви го правят. А тези, които не го правят са на по-тежки неща.
Авторът на любимата ви книга е бил напушен на копеле, когато я е писал.
Любимата ви актриса - пуши по 1 грам на ден, после шмърка две линии.
Супермен не лети, защото има супер сили...

Когато минете покрай кварталното училище, минете отзад. Там се събират дечурлигата. Пушат цигари и чакат. Идва един чичко с качулка и анцунг Адидас с дълбоки джобове. Вади нещо, подава го на 14 годишен младеж, а в замяна му връчват пари.
Това, което той им продаде се води марихуана. Вътре има диазепам, кетамини, риган, приспивателните на баба ти и какво ли още не.
Та, наш Иванчо, 14 годишният (нека да е Иванчо) реално се трови доста стабилно. И въобще не е марихуаната проблема.
Това едно, но нека помислим за Иванчо още веднъж. Защо той и неговите 13 годишни приятели трябва да се поставят в опасни ситуации с качулати чичковци?

Което ми напомня пък, че когато този бизнес е легален тези чичковци ще се хващат далеч по-лесно.
И ще има пари, които да се вложат за хващането им - данъка от марихуаната, спомняте си.

Но вие искате Иванчо да се трови и накрая да го наръгат с нож в ребрата, в някоя тясна мрачна уличка, нали?