- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Бойко Борисов????
Нелицеприятните ти, крайно капиталистически разсъждения, са абсолютно неприложими в едно огромно социалистическо общество, каквото е ЕС.
Да, от държавата зависи всичко. Аз може да успея да изляза над тинята, легално или не толкова, но това ще е или защото съм по-добър мошеник, или просто изключително образован/интелигентен индивид. В крайна сметка обаче винаги има някой по-добър от теб и колкото и да го въртим и сучем, някакъв мизерен процент от хората ще живеят охолно, а остатъка ще тъне в мизерия. Работата на държавата е да балансира и да гарантира, че това не се случва. Искаш примери - виж Англия при Тачър. Или просто погледни САЩ. Или Русия. Или Китай.
От разсъжденията ти дори годинките не е трудно да ти се преценят, затова просто ще ти кажа, че това отношение, което демонстрираш, следва да прилагаш единствено спрямо себе си. Държавата, която смяташ за 'незначителна', е това, което ти гарантира спокойствие, прехрана и неприкосновеност. А държавата са гражданите. Колкото и сополиво да звучи, бабичката, ровеща по кофите из центъра, е толкова заслужила уютен дом и спокойни старини, колкото самозабравилия се работохолик на Позитано. Не за друго, а защото съвестно спазва задълженията, произтичащи от лъвчето върху личната си карта. Нещо, явно непосилно за куп други хора, които колкото и невероятно да ти звучи, са причината тази бабичка да мръзне по нощите в дрипавите си парцали. И ако 1 боклук в затвора означава, че една бабичка ще може да си изживее спокойно старините - аз съм напълно окей с подобна 'справедливост'.
Проблемът ти е, че си решил, че някой тук очаква държавата да оправи неговия живот. Не. Аз очаквам държавата да оправи живота на хората, на които им е трудно сами да си го оправят. Затова плащам заплатите на политици, полиция и лекари. Пък за себе си и сам мога да се погрижа.
Та вземи се спри с абстрактните си разсъждения, 'щото нито са на място, нито са желани. Има си както закони, които всеки е длъжен да спазва, така и наказания за онези, позволили си да ги прекрачат. Толкова. Няма ама. Явно е, че тук всичко е с главата надолу. Разделение на властите трънки. Пет човека въртят цяла държава на шиш от десетилетие и цялата пасмина седи и се джафка на база 'политически' убеждения. Жалка работа.