То и аз го споменавам само, не че налагам мнение. Щеше ми се да знам достатъчно, че да мога да кажа така е, не е така.

Е, те не се активират всички едновременно. Определена комбинация от активирани клетки отразява определена информация. Още повече, казват, че всеки по-горен слой представя по-абстрактно информацията. Тоест, ако се врътне един тюлен, който гледаш, най-долните клетки, които държат по-суровата информация, ще си променят активацията. Тоест, ще кажат, има еди каква си промяна в стимула. Но горните, които пазят информацията за това, че е тюлен, не се променят, щото все още се вижда тюлен.

Тва има връзка и с начинът по който учим. Докато не разпознаваме определен обект, се променят и по-горе, докато не ни стане достатъчно познат.

Аз преди известно време пусках клипче на тоя пич Jeff Hawkins, който предложи тази теория (към 2004 май я предлага). От тогава компанията му работи усилено да изследва човешкия мозък и направиха доста голям прогрес. Доколкото знам откритията ще ги ползват за предвиждане на аварии в електроразпределителни мрежи, за многобройни кражби от банки/кредитни карти с малки суми, някви подобни. Но технологията обещаваше коли, които сами ще се досещат, че трябва да завият, че отсреща човека не е много умен и може да направи ПТП и подобни, които са за по-натам в бъдещето.

На тоя етап няма как да кажем как точно се случва запаметяването, но със сигурност има интерес в науката в момента към тая област, та ни очакват още интересни новини.