- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- От кога трябва да се подготвям за да уча медицина?
Мисля, че въпроса ми е ясен, но искам да ми препоръчате също нещо, което да уча след 12ти клас свързано с биология и математика. Да уча медицина ми е мечта от малка, но химията не ми върви много затова ако имате идеи ще съм ви благодарна.![]()
Ами седни на седалката, ръгни малко акъл и ще тръгне първо бавно, после бързо. Химията е много лесна наука, просто се изисква акъл и нищо повече. Дори няма повече от 10 неща, които ще трябва да назубриш. Всичко е логика там.
Ахаха, чак пък тъп и елементарен, нищо не казахте.
Около две години би трябвало да се готвиш, поне аз толкова ще се. Даже взех да се филмирам, че са малко. :Д
Как така колко време ти трябва?
Ти на ден по колко време учиш?
Ако учиш на ден по 2 часа, а аз уча по 7 часа и ми трябват 3 месеца, да ти кажа ли, че 3 месеца стигат?
Ами обратното?
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Е, тя пита колко време е оптимално да учи. То е ясно, че има хора, които се готвят и за 7 месеца с учене нон-стоп, ама въпросът е там, че според мен би било по-добре да е плавно и по-малко стресиращо.
Повечето хора се готвят по две години максимум и им стигат.
Грейнджър, аз осъзнавам, че ще са ми достатъчни, просто винаги има моменти, в които си се филмирам. :Д
Просто са ни различни представите за плавно и стресиращо. За мен 4-5-6 часа дневно не е стресиращо, ма в 12 клас е.
Отваряш си конспекта, разглеждаш материалите, преценяваш си силите и си отговаряш на въпроса "Колко време ще ми трябва, за да го науча?"
Иначе, ако сега бях 11 клас и трябваше да уча медицина, стратегията ми щеше да е да уча 1 година, но да се готвя 11 клас, вместо 12. 11 срещу 12 да съм подготвен и 12 вече да си уча допълнителни неща, за да не чакам университета.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Ми, разбирам те , аз също бях филм преди моите изпити. Но влязох от раз в желаната специалност. Кефят ме тези,които са напълно уверени в знанията си и смятат,че няма кой да ги гътне. Дори да знам целия материал наизуст пак ще се притеснявамама тва си е щото съм си неуверена овца.
maDamn
За мен до 7 часа дневно също не е стресиращо и е напълно в рамките на нормалното.
Иначе то точно това е стратегията на двугодишното обучение или поне аз винаги така съм го планирала - 11 клас минавам и научавам целия материал, а 12 клас ми остава за преговор, допълнителна литература и подготовка за матура, примерно, а не тепърва да се готвя за КСК + останалите неща.
Също така, така винаги имаш 1 година, ако нещо не си се организирал като хората, което е недопустимо за мен по принцип, за да научиш това, което не си успял.
Хаха, нищо не сме казали. А какво трябваше да кажем? Ще научиш химията за 2 години 3 месеца 16 дена 14 часа и 34 секунди? Няма такъв филм. Ако отделя близо 1 час на ден и МИСЛИ какво и защо, задава въпроси на учителя, ако не й е ясно нещо, решава задачи и си затвърдява знанията непрекъснато с измислени и дадени примери, точно за месец и половина е готова. Ако обаче докато си "чете" работите мисли за маникюри, прически, приятели и т.н. и 2 години няма да са достатъчни и ще започне да се филмира, че не и стига времето.
Само за справка - учебниците за 7 и 8 са направени за тотални имбецили. Точно за 2-3 дена ще ги мине, ако се занимава концентрирано и отделя особено внимание на затвърждаването непрекъснато, освен тези дни. Ако си в профилирана паралелка вече стигаме до 10 клас, където нещата стават малко нажежени, тъй като целият учебник е органична химия. Там можеш да се запънеш, но ако си слушала в час едва ли ще имаш някакви особени проблеми. Първата половина от учебника в 11 клас(тоест учебника за 10) е сравнително трудна и ОСОБЕНО ВАЖНА, другата половина ще я минеш за има-няма два-три дена. Всичко това става, повтарям отново, не при заблян мечтател, а за сериозен ученик.
Също така ако решиш да тръгваш да кандидатстваш медицина, имай предвид, че най-важните неща са във втората половина на уч. за 8, целия за 9 и първата половина на 10 и те съветвам да им обърнеш най-много внимание.
Също така, взимай стари учебници и такива за профилирана подготовка с химия, защото понякога дават неща, които непрофилираните паралелки не взимат.
^По-добре да се насочи към конкретно уни и да търси теми по химия. Всеки, който си познае мислите, ще даде бонус стотни отгоре. По био може и да се движи сама и само по учебници, но по химия задачите сама едва ли ще ги реши. В София обясненията на задачите се пишат от Сътворението до наши дни, докато за Плевен може да е и по-лаконична.
Free_Hugs, за молекулярна биология кво мислиш?
Ииии кой клас си сега?
Чудиш се дали си бременна? Кажи:
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Шофирай разумно- стигни жив!
Бях приета. Ма не записах.Тва, надявам се, е красноречиво.
Ама нямах проблеми с химията.Верно, падна рев по време на ученето, обаче си струваше.
![]()
/всъщност дали си е струвало, времето ще покаже/
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Не, не трябваше да кажете това. Просто да твърдиш, че химията е елементарна, е малоумно.
Аз никъде не казах, че с учене, упоритост и всеотдайност няма да се справи. Въпросът е обаче, че нещата далеч не изглеждат толкова прости, колкото ги обясни, а не мислят и че действително са. Визирам това, че за месец и половина ще е готова. Материалът е доста, развиваш задачи (желателно с помощта на учител според мен), пререшаваш ги, изграждаш си навици и т.н. Месец и половина ми се струва твърде малко.
Второ, съвет "обърни на това най-много внимание" не бих приела. Не знаеш какво ще ти се падне, трябва да знаеш всичко и да си отделил достатъчно много внимание на всичко, за да имаш някаква увереност, че ще се справиш.
То си има конспект - гледаш какво искат от теб и учиш.
Истината е една за КСК-тата.
Преди унито: "Трябват ти поне 100 години, погледни материала"
След унито: "Дай ми два дена и ше влеза със шестици"
Който е казал, че хората не се променят, не е ходил на сесия.![]()
За медицината не е така, пич. ПовЕрвай ми. Не можеш за 5 дни да наваксаш това, което си проспал за два семестъра/две години.
Лошото е, че вече има и заобиколни маршрути- минават през Украйна, Ниш и т. н., записват медицина и след първия семестър или година се прехвърлят да учат тук като чуждестранни студенти. И най-лошото е, че се дипломират успешно...
Благодаря много за всички коментари. Първо не съм някоя мечтателка, която си мисли, че ей така ще успее в живота. Знам, че трябва сериозно да наблегна учебниците. Сега ще бъда 10 клас и си говорих с братовчедка ми и като и казах, че мисля да започвам да се подготвям от другото лято тя ми отговори "Хах ти да не мислиш, че толкова лесно се влиза в медицински университет ... ти трябваше да започнеш още от началото на това лято ако искаш да успееш..." И аз честно казано си се уплаших. За молекулярна биология съм мислила, харесва ми, а и особено ме влече генетиката. За химията съм се уплашила, защото миналата година ни преподаваше една ужасна учителка и ме беше страх изобщо да попитам нещо при нея. За тази година се надявам да ни я сменят, за да мога наистина да разбера всичко както трябва.
Защо просто не почнеш да се готвиш сега?
Започнах сега с учебник за 10 и 11 клас за да мога малко да вляза в нещата и ще се опитам за този 1 месец преди училище да науча основните неща. За жалост през годината нямам много свободно време, но ще се опитам да напредвам по малко.
нека подготовката започне... сега!
//успех!))
Всичко зависи от човека. Познавам 2 приятелчета, които се "подготвяха" 2 години с уроци и накрая пак не влязоха медицина. Но познавам и други двама, които също им трябваха 2 години, но успяха да влязат, където искат медицина.
МОМЧЕ
Penguin power!!
Империята се разраства-.-
малко ми е трудно да повярвам,че математиката ти върви,а химията - не,по простата причина,че и в двата предмета има малко теория и много логика ... братовчедка ми мисли да учи медицина и започна в 9ти клас - преговори си учебниците от 7ми и 8ми клас,в 10ти направи същото + 9ти клас и така,но мисля,че е много... така де,не е зле да си преговаря ама ддз.. примерно 2 години са ОК