- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Дванадесетокласници 2013/2014
"Come and take a walk on the wild side,
let me kiss you hard in the pouring rain
you like your girls insane..."
За това съм съгласен. Но ако си в добър университет, дори да не е в Бръшляновата лига, и със стипендия си струва да идеш да учиш там.
Това, което гледате по телевизията за САЩ, не е вярно - или по-точно не е вярно в по-голямата си степен. Както и в цял свят на България се носи лоша слава, това в много отношения не е вярно. При население над 300 милиона, няма как да няма разнообразие на култура. Въпроса е, че има много хора с високо ниво на култура и може да научиш много от тях. Не казвам, че всички са така, но в университетските градчета повечето хора са такива. Другото е, че имаш допир със хора от цял свят - от китайци до бразилци. Просто не можете да кажете, че при наличието на толкова разнообразна култура, цялостната култура на САЩ е по-деградирала от тази в България.
Разбира се.
И не, не съм го видяла от телевизията. 20% от съучениците ми са американци, други 20% са били разменни ученици там и това, което Ариус написа е съвсем вярно, според мои лични наблюдения.
Китайци и бразилци можеш и другаде да срещнеш :Д
Ще се караме с тебе, како. ;д Няма да ме пързаляш така.
Казах го във връзка с твърдението й, че диплома от калтек едва ли не ти гарантира работното място, което ако беше вярно, нямаше половината служители в големите ИТ компании да са чужденци.
Работа наистина се аутсорсва и поради икономически причини, но И на територията на САЩ работят доста хора с азиатски имена.
На последните Siggraph конференции повече презентатори - чужденци имаше, отколкото американци.И това за американски компании. Дори с Гугъл е някакво подобно положението.
Пък и тезата ми беше, че е страшно далече и не печелиш кой знае какво, а не, че обучението им не струва![]()
Оо, никъде не съм твърдяла, че обучението им не струва. Това изобщо не е вярно. Но, лично аз, предпочитам да не плащам изобщо семестриални такси (или поне не толкова високи) и да си завърша бакалавър в сравнително добър университет в Европа, отколкото в САЩ, ако хипотетично съм кандидатствала там и не са ме одобрили за стипендия.
Аз си стискам палци за Единбург и St. Andrews в Шотландия :Д
По темата - пиша някакъв доклад от 30 страници по бизнес и ми идва да се хвърля от някъде. Дано го завърша докрая на деня хах.
В Дания и в Холандия има доста специалности на английски език. Можеш да се насочиш към тях.
Ако си учила немски пък директно те пращам в Германия :д, там е доста добро обучението и аз самата,
ако можеш щях да се насоча натам, но няма при мен как да стане.
Относно Швеция, аз видях само около 10-тина бакалаври и бяха много забутани (за мен) като специалности.
За магистър окей, но за бакалавър не препоръчвам. Също и моя добра приятелка ме отказа да уча там,
освен ако не знам езика, което ще ми коства минимум семестър/година.
Впрочем чухте ли "добрата" новина? Външно оценяване по Математика - Януари месец.
Днес дочух бегло такива неща по новините.
Класния ми каза, че ще е анонимно и няма да се взема в предвид оценката от него.
Но предполага, че може да въведат като задължителна матурата по Математика др-та година.
Последно редактирано от fUcKsMiLe : 12-09-2013 на 12:34
*сън*
^Мдам. За Швеция се откажете. Безмислено е за бакалавър да се учи тук, ако не знаете езика.
Какво външно оценяване по математика?! Чак сега прочитам обсъждания по темата, новини още не съм гледала. На места пише, че ако се проведе ще е анонимно и няма да повлияе на дипломите, сега пък оценката щяла да се зачита... Някой по-информиран да ми спести инфаркта и да се включи :х.
*Май в тоя форум някой беше споменал, от от МОН са длъжни да обявят официално всички предвидени промени още когато випускът, за който те ще влязат в сила, е 8-ми клас.
Последно редактирано от CrookedMirror : 12-09-2013 на 13:26
Спестявам ти инфаркта, виж видеото: http://tv7.bg/Новини/България/Изнена...l#.UqXj9abZXG6
В сайта на МОН не намирам обявление. Дано в крайна сметка въпреки уж актуалната новина на ТВ7, според която тия оценки няма да повлияят, не се потвърди за пореден път, че се взимат безумни решения.
В сайта на МОН го няма, а е тук:
http://www.rio-sofia-grad.com/index_..._01_13_14.html
5-то съобщение от горе на долу
В текста на статията се споменават 20 области, в клипа се говори за 12...Какво има за доуточняване и питане още? Че има разминаване - има, обаче думите на Клисарова са ясни - които и райони да обхване оценяването, резултатите не би трябвало да изиграят роля.
Абе... пълно малоумие е 'пробата' да се прави избирателно. Не. Абсурдно е да се прави по принцип.
Последно редактирано от CrookedMirror : 12-09-2013 на 15:37
Да, голяма глупост е това.
Излишни грижи ни правят. -.-
*сън*
във Финландия също има бакалаври на английски, познавам българи там, но както казва един фр - ако ти се налага да работиш/мислиш да останеш там и след дипломирането трябва да научиш фински ;д
за темата Америка - сестра ми миналата година се дипломира там, четирите години живееше на пълна стипендия, семестри, общежитие, храна всичко и поемаха. и макар университетът да не е от Бръшляновата, е в топ 5 и въпреки това едвам си намери работа после ха-ха ;д но това по-скоро се дължеше на това, че е българка и за работодателите им беше допълнителна грижа да се занимават с нейните документи, да и вадят работна виза и тн.. въобще тва с визите в Америка не си е работа.
Финладският е един от най-трудните и смахнати езици![]()
Вииииики шаааампион!
Но като ми казаха 30 000 на година в САЩ ми се сви стомаха, просто ме е срам да моля нашите за такава сума. За SAT имах малка надежда, че има шанс да го взема, но и тя умря. Трябва ми малко време да си подредя мислите, но ми е невъзможно с 4-ма, които на отиване и връщане ме гледат с жален поглед и ми казват "Ами Великобритания?". :/ Изучавах пародийно 2 години руски, така че никакъв шанс със втори език.
В главата ми е една голяма каша.
Добре де, вашите като толкова са запреритали за тая Великобритания, знаят ли колко са таксите?
Матури, душата. Външно оценяване могат да ви пускат, когато си искат.
На нас ни пуснаха в 12-ти клас, аз го пропуснах възпитано, като си останах вкъщи, но в училище... беше мазало. В новините ни даваха чак :д
Анонимно е, да. Няма да ви пишат оценки, релакс.