.
Отговор в тема
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 51

схема на платка

искам да си направя фан контролер който да регулира скоростта на вентилаторите чрез потенциометъри но не знам как да ги направя имам захранване 460W ,някой да ме светне как става .
    Мерси предварително

Мега фен Аватара на OoVasKoO
    Цитирай Първоначално написано от desperedbob Виж мнението
    искам да си направя фан контролер който да регулира скоростта на вентилаторите чрез потенциометъри но не знам как да ги направя имам захранване 460W ,някой да ме светне как става .
    Мерси предварително
    грешен форум мой човек, напълно грешен

приятел ....... форума си е прав .....

Мега фен Аватара на draid
    Ами като за начало ще трябва да си намериш схема в интернет. Тая схема трябва да отиде на печатната платка, има софтуери за правене на пътеките за платката (EAGLE например), ако не намериш готова. Предполагам обаче, че има. Тая схема се пренася с малко хватки върху платката и т.н. после се потапя в железен трихлорид и общо взето остава мед само там където са били пътеките. Трябва ти и дремелче за пробиване на дупки. За всички тия работи подробни описания има в интернет, търси правене на печатни платки или PCB making etc. След това отиваш в някой добре зареден магазин за ел. компоненти напазаруваш всичко, запояваш според схемата и си готов. Общо взето трябва ти доста желание, четене и знания по електроника в зависимост от трудността на схемата. Като цяло схема за fan контролер няма да е сложно нещо освен ако не искаш дисплей и т.н. то някой и др потенциометър, съпротивление, etc. Разбира се, ако искаш просто регулиране, можеш да минеш и изцяло без платка.

двоен

Мега фен Аватара на OoVasKoO
    Цитирай Първоначално написано от draid Виж мнението
    Ами като за начало ще трябва да си намериш схема в интернет. Тая схема трябва да отиде на печатната платка, има софтуери за правене на пътеките за платката (EAGLE например), ако не намериш готова. Предполагам обаче, че има. Тая схема се пренася с малко хватки върху платката и т.н. после се потапя в железен трихлорид и общо взето остава мед само там където са били пътеките. Трябва ти и дремелче за пробиване на дупки. За всички тия работи подробни описания има в интернет, търси правене на печатни платки или PCB making etc. След това отиваш в някой добре зареден магазин за ел. компоненти напазаруваш всичко, запояваш според схемата и си готов. Общо взето трябва ти доста желание, четене и знания по електроника в зависимост от трудността на схемата. Като цяло схема за fan контролер няма да е сложно нещо освен ако не искаш дисплей и т.н. то някой и др потенциометър, съпротивление, etc. Разбира се, ако искаш просто регулиране, можеш да минеш и изцяло без платка.
    браво, полезен коментар

Мега фен Аватара на MaGuSs
    Град
    Варна
    Мерси предварително
    За колко вентилатора искаш? Искаш ли с показване на обороти или волтаж /дисплей/. Можеш ли да запояваш? От къде ще си намериш платка? Ако искаш да е с обороти и дисплей, как ще си програмираш PIC контролера? Имаш ли програматор на контролери /струват сумати пари, от 40лв. нагоре.../ и още сумати такива въпроси. Първо отговори на тези, за да знаем какво да ти обясняваме и как да ти го обясняваме...

В предишната тема ти обясних на кратко как може да си го направиш най-просто с потенциометри. Трябваше да проявиш малко творчество и сам да се сетиш, че не ти трябва платка. Най-лесния начин пробиваш малка дупка, колкото да мине въртящото на потенциометъра някъде под CD/DVD или там някъде пред компютъра, а отзаде захващаш потенциометъра с силикон. Запояваш кабелите по схемата дадена от мен и си готов. Вече ако искаш др екстри можеш да споделиш... Толкова ли е трудно ?

Може да хвърлиш едно око на това клипче. Някво момче дет няма сиг и 13 годинки как си го е измислил и направил.. http://www.youtube.com/watch?v=0YZJ0kJEmh0
    Прегледай и този клип... http://www.youtube.com/watch?v=XR8ede6V6eA замести светодиода с вентилатор. Същия принцип... само че той слага резистор, за да не изгори светодиода...

Ако искаш да си правиш платка, виж този клип, http://www.youtube.com/watch?v=vQ0SaZUjfbY използвай линка и схемата в описанието прояви творчество, чети схемите, прави платката, пробивай, купувай елементи, чертай, запоявай и си готов

П.П. На думи е лесно...

Ако пък малко разбираш от туй онуй чети тука... http://hardwarebg.com/forum/showthre...82%D1%8A%D1%80
    Последно редактирано от MaGuSs : 01-19-2014 на 05:25
    -Щастието е нещо вътрешно, а не външно, затова то не зависи от онова, което имаме, а от това, което сме.
    -Учи се от вчера, живей за днес, вярвaй в утре!

Е защо вместо да си тровиш живота да си го правиш, не събереш малко пари и да си вземеш готово?

ами искам да е за 4 вентилатора . Не искам да е с дисплей или показване на оборотите .Мога да запоявам ,ще си купя платка от специализиран магазин. ппц мога да си правя такива схемички ,но ме страх да не вземе да си прецакам компа ,да не вземе да изгори . Все пак трябва да се направят някакви изчисления и по някакъв начин ,а аз не знам затова ако може да ми кажете( каде да пъхна мултицета ,как да го настроя ) такива неща ( в коя кабел да го пъхна) ,капиш?

Ами няма какво да мериш толкова общо взето. Просто кабелите от захранването ще минават през потенциометъра и тогава към вентилатора. Няма какво да изгориш не се притеснявай.

Град
    Варна
    ами искам да е за 4 вентилатора . Не искам да е с дисплей или показване на оборотите .Мога да запоявам ,ще си купя платка от специализиран магазин. ппц мога да си правя такива схемички ,но ме страх да не вземе да си прецакам компа ,да не вземе да изгори . Все пак трябва да се направят някакви изчисления и по някакъв начин ,а аз не знам затова ако може да ми кажете( каде да пъхна мултицета ,как да го настроя ) такива неща ( в коя кабел да го пъхна) ,капиш?

Трябва ти просто около 50 - 70 омов потенциометър, за да смалиш около 5-6-7 волта от 12-те идващи от захранването... Т.е. с такъв потенциометър ще управляваш волтажа в интервала 4.5V-12V...

Схемата е същата, просто - минава през всеки вентилатор, а + отива към всеки различен потенциометър и от там към съответния му вентилатор.

П.П. Преполагам вентилаторите са ти 0.11A.... Да знаеш има значение от ампеража на вентилаторите, за това какъв потенциометър да използваш...
    Последно редактирано от MaGuSs : 01-20-2014 на 00:31
    -Щастието е нещо вътрешно, а не външно, затова то не зависи от онова, което имаме, а от това, което сме.

значи вентилаторите ми са 12v и 4-те ,но 2 са по 0,37A и 2 по 0,16A също така ако може да ми кажете има ли потенциометри с които хем да се намаля волтажа, хем да може да се изключват?

Голям фен Аватара на ZloboMiR
    1. Да има такива потенциометри, като на малките транзистори с батерии.
    2. Вероятно има достатъчно мощен потенциометър, за да командва и 4-те ти вентилатора. Вече ако искаш да задаваш различни обороти на всеки е друг въпрос.
    3. И аз смятам, че трудно ще прецакаш нещо, захранването има защита и няма да запали. Но ако все пак е много китайско, захрани си вентилаторите с адаптер от един ампер. Което ме навежда на мисълта, че има такива адаптери с регулиране на волтажа 3-12 волта през 1.5 волта.

Цитирай Първоначално написано от JDeel Виж мнението
    Много хубаво, но иска 28 волта.

добре ,последно как трябва да ми изглежда платката с всичките потенциометри ,токоизправилети ,и чипове и други неща ?? моля ви защото този шум от компютъра е все едно съм пуснал пералнята на центрофуга

Ама така кажи. Било много шумно. Сигурен ли си, че някой вентилатор не е за смяна? Ако всичко е наред, значи бучи видеокартата. Запознай се със Speedfan: http://www.almico.com/sfdownload.php
    Позволява да се контролират оборотите на вентилатора според температурата. Аз лично не бих рискувал това да е ръчно.

не, всички вентилатори са наред.Чистя ги от прах а и са нови не са някакви праисторически , и за това искам да си направя фан контролер та да мога да контролирам тъпия волтаж и да мога да си ги спирам да кажем като гледам филм ,защото то не се чуват ефектите ,като в някое машинно отделение съм

Програмата върши работа при мен. Пробвай. Ако имаше такава нужда от контролери, щяха да продават кутиите с такива, или поне като опция. Но нали се сещаш какво ще стане, ако картата ти започне да загрява и няма кой да ускори вентилатора? А програмката може дори да ти загаси компютъра в такава ситуация.

аз съм пробвал с нея и не става

Град
    Варна
    аз съм пробвал с нея и не става
    Няма как да стане, защото вентилаторите трябва да са свързани към дъното и да са с 4 кабела, т.е. да има кабел за +, - датчик за обороти и за контрол на оборотите.

Аз не мога да разбра защо ти е платка? Ок ще ти направя схема на платка след малко...

мерси брат

Град
    Варна
    мерси брат

Само не знам дали ще паснат 3те пина на потенциометърите в тази големина на платката. Препоръчвам ти преди да почнеш да правиш платка, да пробваш на сухо с кабелчета първоначално схемата.

Цитирай Първоначално написано от MaGuSs Виж мнението
    Няма как да стане, защото вентилаторите трябва да са свързани към дъното и да са с 4 кабела, т.е. да има кабел за +, - датчик за обороти и за контрол на оборотите.

Аз не мога да разбра защо ти е платка? Ок ще ти направя схема на платка след малко...
    1. Няма никакъв проблем да се закупят вентилатори с 4 кабела, дъното вероятно има контакти, но

2. Лично моята кутия е с един вентилатор от 120 мм (пред дисковете), втори от 120 мм на захранването, и 3 по 80 мм. 80 милиметровите имат датчик, просто такива намерих при и-нет доставчика (3 кабела). Вентилаторът на процесора е боксов Интел. Малко ми е трудно да приема, че някой може да има повече вентилатори.
    Общо шуми доста по-малко от духалка или стаен вентилатор на най-ниска степен, даже капаците за оптични устройства са свалени. Шум като от климатик. Звукът от реактивен двигател се появяваше от видеокартата под натоварване (игри). Така че ще ми е любопитно какъв е случаят тук...
    Всъщност, не е ли по-лесно при гледане на филм вентилаторите да се спират с един прост ключ? Захранването ще прави достатъчен въздушен поток, но в началото може да се поглежда температурата.
    Последно редактирано от ZloboMiR : 01-22-2014 на 00:27

MaGuss значи не трябват никакви кондензатори ,нито трансистори ,нито токоизправители ,така ли ?

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си