- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Настойчиви Великденски покани
Ха!
Имам няколко въпроса:
Алкохол пиеш ли?
Месо ядеш ли?
Мартеници?
Боядисване на яйца?
Нека въпросите ми не звучат нахално, питам от интерес, понеже познавам няколко протестанти и те, макар да приемат вярата си изключително сериозно и каузата присърце, са доста различни в начина, по който я изповядват
Благодаря за отговорите до момента, беше ми интересно да науча повече.
Последно редактирано от PinkPan7her : 04-20-2014 на 11:07
Преди да повярвам в Исус пиех здраво по цели шишета твърд алкохол, често обръщах чашите на екс и даже започвах още от сутринта. От един многопромилов алкохолен делириум едва се отървах да не хвърля топа, ама пак не ми дойде акъла в главата. Обаче вярата ми даде сили да спра. Осем години някъде не близвах нищичко, а сега понякога си пийвам бира и вино (към по-твърдо не посягам, понеже пияндето от миналото може като нищо да ми се тропне на вратата).
Месо? - да, ям. Само избягвам тлъстото и гледам да не прекалявам.
Мартеници не нося. Но и кръстчета също (имах преди време едно, осветено в Йерусалим, но го подарих на приятел; нещо не обичам хич да се кича - не ми идва отвътре). За мартениците често ме упрекват приятели, че не пазя българските традиции, обаче за мене по-голяма българщина е ето това:
“Не е честно да творим зло и лукавост. Прави болгарин не лажи, не завиждуе, не денгубие, не лицемерствуе, не блудуе, за печена кокошка верата не разменуе. Не е честно мене, болгарину, да отчайвам се и да отвръщам на зло со зло.” - Йордан Хаджиконстантинов-Джинот (възрожденски просветен деец и книжовник)
Яйца боядисват в къщи жена ми и малката. Нямам нищо против тая традиция, тъй като приемам със сърцето си онова, което те символизират. Но не обичам много да ги ям, а да не говорим пък за козунака.
И най-вече... ХРИСТОС ВЪЗКРЪСНА!![]()