.
Отговор в тема
Страница 2 от 12 ПървиПърви 123456 ... ПоследнаПърви
Резултати от 26 до 50 от общо 277
    Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от dimitar_ak Виж мнението
    Зимата бой за банани, лятото за марули и череши. Цветен телевизор и то дървено Велико Търново се купуваше само с номерче. За екстри като видео или касетофон само в Кореком, ако си имал щастието да намериш валута. За Москвич се чакаше 10 години. Да отидеш в чужбина на екскурзия - абсурд. Да продължавам ли?
    Аз пък помня друго, което ти умишлено пропускаш или не знаеш. Още имам квитанции, (станали са с антикварна стойност) пет години преди ти да се родиш.

Вода-0.03 лв. за 1 куб. м.
    ток- 0.02 лв. за к/ват час
    хляб-0.11 лв. за черен и 0.15 лв. за бял (казвали му "ишлеме") за килограм.
    бензин обикновен-0.16лв. за литър
    бензин "супер"-0.25 лв. за литър
    нафта (газьол)-0.10 лв. за литър
    месо (свинско-обезкостено)-0.80 лв. за килограм (с качество 10 пъти по-добро от сегашното)
    карантия-0.20 лв. за килограм
    сирене-краве о.60 лв. за килограм
    сирене-овче 0.70 лв. за килограм
    кашкавал-0.80 лв. за килограм..след като го увеличиха на 1.20 лв за килограм и без малко да избухне революция.

Да изброявам ли още: (Как ти се струва сегашното качество на храните:-Сирене от тебешир, креда, колбаси без месо-соя и всякакви боклуци, скъпо месо, пълно с хормони и всякакви химикали за стимулиран разтеж.) Всяка година работниците или хората общо казано, можеха с една заплата да отидат на почивка на море или балкан. За пенсионерите имало безплатни санаториуми и лечение (а сега измират като кучета).
    Ако говорим за средна заплата, то тогава тя е била 140-180 лв. и малко хора са вземали по-вече или по-малко. (Сега средната заплата е около 650 лв. но какво значи средна заплата сега? Минимум 280лв. за огромната част от населението, което работи и от 3 до 8000лв. за богопомазаните. Или както беше казал някой, ястието е "пуйка със зеле". За едни пуйката, за други зелето, а за трети остатъците от зелето.) Почти за всички е било еднакво, защото всички са работели нещо от което е имало полза. Не казвам, че уравниловката е добро нещо, но в случая е по-добро от сегашното положение. Ти казваш, че сега който е по-кадърен, по-оправен (умее да краде законно) успява да се адаптира към обстановката, и си много прав. Но какво да правят останалите, които просто искат да живеят нормално, спокойно, без да се страхуват за живота си и живота на техните деца, а не са способни като можещите (законни крадци).

PS. На времето хората са имали възвожност и са ходели много по екскурзии в страната, и извън нея организирано в бившия СОЦ. Сега колко могат да си го позволят, след като нямат какво да ядат? Остава им да ядат новите телевизори, защото сега те са по-евтини от някогашните дървени.
    Последно редактирано от herkules : 05-27-2014 на 06:56

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от DarkTemplar Виж мнението
    В тази тема се говори повече за САЩ, отколкото за ЕС. И пак българите сме вечните жертви на статуквото.

Мога да напиша много по темата ЕС, но не искам да си губя времето и нервите да споря с предубедени хора (а често и откровенио глупаци).
    Ти имаш претенции за много знаещ и интелигентен, но не си. Не се ли замислаш, че предубедения може да си ти? Това, което ти можеш да напишеш по темата ЕС за някого ще се окаже лъжа, защото как ще обясниш на останалите, че сега е по-добре от преди, след като много българи ровят в кофите за боклук и така се хранят? Казвам МНОГО... и стават все по-вече. А, за САЩ тук се говори повече, защото те диктуват условията на ЕС. А, българите винаги сме били жертви на статуквото, защото все някой ни го налага от вън, и никога не сме могли да живеем както би се харесвало на болшинството от нас, т.е. принудени сме да се съобразяваме с другите (които гонят интересите си) за сметка на нашия интерес.
    Последно редактирано от herkules : 05-27-2014 на 07:48

Мега фен Аватара на dimitar_ak
    Град
    София
    Сигурно и аз трябва да съм от богопомазаните, защото живея нормално, а не съм откраднал и стотинка. Не си ли давате сметка, че българите само мрънкат, а не вземат живота си в собствените си ръце. Пак казвам, че никой не ви е длъжен. За оплакване са пенсионерите без трудещи се близки, но ако си в трудоспособна възраст и ми плачеш, че нямало начин, е не мога да се съглася.

сега караш бентли, предполагам
    това, че когато видя професор да бърка в кофата ми става кофти, не значи че и аз не живея нормално. Сърцето бие отляво.

Повече от фен
    Сигурно и аз трябва да съм от богопомазаните, защото живея нормално, а не съм откраднал и стотинка. Не си ли давате сметка, че българите само мрънкат, а не вземат живота си в собствените си ръце. Пак казвам, че никой не ви е длъжен. За оплакване са пенсионерите без трудещи се близки, но ако си в трудоспособна възраст и ми плачеш, че нямало начин, е не мога да се съглася.
    Специално аз, не се оплаквам. Мога да издържа на всякакви условия, и лесно се адаптирам, защото съм свикнал да разчитам единствено на себе си. А, и възпитанието ми със сигурност се различава от твоето. Работохолик съм и съчетавам хоби с работа. Занимавам се с електроника и техника, стар радиолюбител съм с най-висок клас-"А". Мога да работя всичко що е електричество-Силно-Средно-Слаботоково. Инженер съм, занимавам се със строителство, също и музикант. Винаги съм бил затрупан с работа. Който и да е на власт, от мен винаги ще има нужда. Но виждам как стоят нещата при другите и ми е жал за тях. Знам, че няма справедливост на тоя свят, но сега тя (несправедливостта) е надминала допустимите граници. Някои вземат безбожни пари, за това да пречат на другите и да вредят на всички, а други вече не свързват двата края и по някога слагат край на живота си. Обикновено мрънкащите са винаги управляващи, за да оправдаят присъствието си, защото доста от тях не са нужни никому, а вредата от тях е огромна.

Град
    София
    Отдавна му мина времето на колективното. Това беше в социализма. Сега всеки си гледа собствената паничка. Щом ти лично си добре какво ти пука за средното ниво? Професията ти е достатъчна да си докараш много прилично месечно заплащане. Точно това, за което говоря - да си конкурентен.

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от whiskyandcocaine Виж мнението
    сега караш бентли, предполагам
    това, че когато видя професор да бърка в кофата ми става кофти, не значи че и аз не живея нормално. Сърцето бие отляво.
    Не карам Бентли, но съм първи собственик на колата си и не съм чакал за нея 10 години. Просто отидох и я купих. А бащата на годеницата ми е професор и не само, че не бърка в кофите, а има доста приличен стандарт на живот.
    Последно редактирано от dimitar_ak : 05-27-2014 на 11:15

Не карам Бентли, но съм първи собственик на колата си и не съм чакал за нея 10 години. Просто отидох и я купих. А бащата на годеницата ми е професор и не само, че не бърка в кофите, а има доста приличен стандарт на живот.
    оу, професор и взима колкото пиколо с бакшишите. точно толкова... голям пример за демокрация мия даде. и това за 10те години чакане е простотия.. за най-некадърните може би.. след 20 години хората като карат летящи коли пак ли ще ми се оправдавате с това? техниката се развива. нормално.

Отдавна му мина времето на колективното. Това беше в социализма. Сега всеки си гледа собствената паничка. Щом ти лично си добре какво ти пука за средното ниво? Професията ти е достатъчна да си докараш много прилично месечно заплащане. Точно това, за което говоря - да си конкурентен.
    извергско капиталистическо мислене.
    Не случайно пак се завръща комунизма, имайте го предвид за децата си.
    ако през социализма е било забранено вероизповеданието, сега християнските ценности съвсем се затриха

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от golemiq_korab_minava Виж мнението
    извергско капиталистическо мислене.
    Не случайно пак се завръща комунизма, имайте го предвид за децата си.
    ако през социализма е било забранено вероизповеданието, сега християнските ценности съвсем се затриха
    Тогава въобще не ги е имало. Аз не знам за друг режим така грозно разделял хората, както безкласовото социалистическо общество.
    Комунизма няма да се завърне никога, не си прави илюзии, това че баба и дядо въздишат и си ги говорят тези неща нищо не значи.

Мега фен Аватара на DarkTemplar
    Цитирай Първоначално написано от herkules Виж мнението
    Ти имаш претенции за много знаещ и интелигентен, но не си. Не се ли замислаш, че предубедения може да си ти? Това, което ти можеш да напишеш по темата ЕС за някого ще се окаже лъжа, защото как ще обясниш на останалите, че сега е по-добре от преди, след като много българи ровят в кофите за боклук и така се хранят? Казвам МНОГО... и стават все по-вече. А, за САЩ тук се говори повече, защото те диктуват условията на ЕС. А, българите винаги сме били жертви на статуквото, защото все някой ни го налага от вън, и никога не сме могли да живеем както би се харесвало на болшинството от нас, т.е. принудени сме да се съобразяваме с другите (които гонят интересите си) за сметка на нашия интерес.
    Със сигурност съм по-интелигентен от преобладаващата част от хората тук. И разполагам с нелоши икономически познания, с които да си обясня защо животът е такъв, какъвто е.

Българите масово сме слабохарактерни и мързеливи, не разполагаме с компетентни хора (или ако има такива, успяваме да ги изпъдим със злобарския си манталитет) и не умеем да си отстояваме националните си интереси. Живеем в миналото и постоянно намираме поводи да се делим и мразим помежду си. После се оплакваме от САЩ, ЕС, Големия взрив и какво ли още не.

А такива като теб, освен всичко друго, са и дървени философи, с които не може да се проведе нормален разговор, какво остава за спор.
    Последно редактирано от DarkTemplar : 05-27-2014 на 13:29
    Welcome to the Jungle...

Цитирай Първоначално написано от Aeternal Виж мнението
    Тогава въобще не ги е имало. Аз не знам за друг режим така грозно разделял хората, както безкласовото социалистическо общество.
    Комунизма няма да се завърне никога, не си прави илюзии, това че баба и дядо въздишат и си ги говорят тези неща нищо не значи.
    Не се прави на много умен. Ако не се завърне комунизма, ще се наложи нещо ново, което пак няма да е от изгода за всички.
    Никой през комунизма не те е примизявал до циганин. Всеки се е гледал образованието и развитието си.

И се е работило. Днес трябва да се върнат трудовите лагери за многознайковците и останалата циганска паплач дето я издържаме.

Със сигурност съм по-интелигентен от преобладаващата част от хората тук. И разполагам с нелоши икономически познания, с които да си обясня защо животът е такъв, какъвто е.

Българите масово сме слабохарактерни и мързеливи, не разполагаме с компетентни хора (или ако има такива, успяваме да ги изпъдим със злобарския си манталитет) и не умеем да си отстояваме националните си интереси. Живеем в миналото и постоянно намираме поводи да се делим и мразим помежду си. После се оплакваме от САЩ, ЕС, Големия взрив и какво ли още не.

А такива като теб, освен всичко друго, са и дървени философи, с които не може да се проведе нормален разговор, какво остава за спор.
    Като си мързелив, ще трябва да ти намерим някоя хубавичка работа да побачкаш, че само глупости дърдориш вече.

Мега фен
    И се е работило. Днес трябва да се върнат трудовите лагери за многознайковците и останалата циганска паплач дето я издържаме.
    Отчитала се е дейност. Разликата от работене до това което е било през комунизма е от земята до небето.

Мега фен
    Отчитала се е дейност. Разликата от работене до това което е било през комунизма е от земята до небето.
    Мда, така е, затова сега от "много работа" сме в дъното на всички класации, а тогава например сме били 6-та космическа нация в света, затова тогава почти всичката храна сме си я произвеждали сами, а сега почти всичко внасяме.
    Последно редактирано от defender : 05-27-2014 на 14:21

работата е била нормална, не са се експлатирали работниците като днес.
    но всеки след завършване е задължен да работи.. няма как да си живееш и да спестяваш,ако не работиш и държавата тогава ти намира насила работа.

Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
    Мда, така е, затова сега от "много работа" сме в дъното на всички класации, а тогава например сме били 6-та космическа нация в света, затова тогава почти всичката храна сме си я произвеждали сами, а сега почти всичко внасяме.
    не бе, ние щото сме толкова мързеливи и не ни се работило, за това е.. щото най-малко работим..

Мега фен
    не бе, ние щото сме толкова мързеливи и не ни се работило, за това е.. щото най-малко работим..
    ко речИ, ко

дедко ми тогава е плющял мръвка и млекце всеки ден (и то истински, а не пълни с химия за по-голяма печалба) и не е мислил ще има ли за утре за храна, с какво ще си платя тока, парното ще има ли за дрежки, как ще си прекарам старините, ще имам ли толкова много пари да се лекувам в болницата и т.н. (защото тогава това си е било по дефоут) - щото хората по цял ден са "мързелували"и им е падало от небето от само себе си.
    Последно редактирано от defender : 05-27-2014 на 16:27

Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
    ко речИ, ко

дедко ми тогава е плющял мръвка и млекце всеки ден (и то истински, а не пълни с химия за по-голяма печалба) и не е мислил ще има ли за утре за храна, с какво ще си платя тока, парното ще има ли за дрежки, как ще си прекарам старините, ще имам ли толкова много пари да се лекувам в болницата и т.н. (защото тогава това си е било по дефоут) - щото хората по цял ден са "мързелували".
    нали
    там е работата, че българина днес обича да мачка. ако има повече пари не му пука за по-бедните. приема го за нормално това. всеки се оправя сам според собствените си ,,умнствени'' възможности или тарикатстване. скоро ще измислят западняците и маши заместващи хората .. то вече е факт това.. тогава не достатътчно ,,кадърните'' ще измират.

Спорих с Антракс за това, но сега като се замисля е прав. Ние не искаме да се сравняваме с никой друг, не искаме някой по-глупав да печели пари, колкто нас (ако сме уж по-умни), а предпочитаме той да си живее в пълна мизерия, по възможност да изчезнае... това е човешката алчност.

Мега фен
    сега говорим за човека-его, а тогава говорихме за човека в общност.

Повече от фен
    На мен професията, познанията и способностите винаги са ми били достатъчни да си докарвам (изкарвам) прилични доходи и да живея добре, без значение системата или строя. Още от малък свикнах да работя и да съм дори до някъде независим от родителите си, за някои детски прищевки. Като дете събирах билки-лайка, роклички и др. и с парите си купувах неща, които другите деца имаха от родителите си.. ролкови кънки, робот-всезнайко и ел фенерчета + батерии и дори сглобяеми неща тип лего. Като ученик в техникум работех в събота и неделя, правех ел инсталации и ремонт на битова техника + електрониката, която ти не си могъл да си купиш от кореком. Запалих се и по радиолюбителксото движение, направих си мини трансивър (приемо-предавател) на 7 МHz по схема на Чавдар Левков от сп. Млад конструктор и работех с пиратски инициал на телеграфия докато не станах активен член на радиоклуба и с клубната радиостанция направих над 10 000 радиовръзки с цял свят, още преди да го има интернета. Още тогава имах познати и приятели от другата страна на бариерата. Преди почти всички имаха възможност да се реализират някак си, а сега само тези които имат откраднати пари. Те ходят в европа и децата им учат в чужбина. Аз може и да не съм зле, но имам роднини и приятели, за които ми става жал, а не съм съгласен с теб, че са некадърни, за да не свързват двата края, а няма как да помогна на всички, защото първо гледам себе си.

Повече от фен

Това, че се мислиш за по-интелигентен от другите тук, не те прави такъв. С твоите нелоши икономически познания можеш да си полезен само за себе си, но и това не е абсолютно сигурно. 2+2 не винаги е 4. Двойният, тройният, даже и четворният стандарт ни го налагат от вън, а ние не можем да реагираме по никакъв начин. И, не съм съгласен, че българите сме масово слабохарактерни, мързеливи и не разполагаме с компетентни хора. Обобщението ти е неуместно. Щом се мислиш за интелигентен, сигурно имаш познания и по история. Трябва да знаеш, какво сме дали, и продължаваме да даваме на света, имайки предвид човешкия ни фактор, в сравнение с други народи. А, това да се мразим и делим помежду си е стратегия, на тези, които диктуват световния ред и нямат интерес да се изявяваме със способностите си. Ранът е в действие, но при нас по-бавно действа, защото все пак имаме имунитет. Аз с моята дървена философия както казваш, не преча на никого, а нормален разговор може да се проведе с нормално мислещи хора. Спора движи развитието и води до прогрес, но когато е интелигентен спор, защото дивашкия, предизвиква война.
    Последно редактирано от herkules : 05-28-2014 на 07:10

Зимата бой за банани, лятото за марули и череши. Цветен телевизор и то дървено Велико Търново се купуваше само с номерче. За екстри като видео или касетофон само в Кореком, ако си имал щастието да намериш валута. За Москвич се чакаше 10 години. Да отидеш в чужбина на екскурзия - абсурд. Да продължавам ли?
    Показателно е, че всички като теб започват да изброяват злините на предишния строй с...бананите. Сега нали имате евтини банани всеки ден в Лидъл и Била, явно щом започвате да изброявате какво ви е липсвало с бананите това е най-големия успех на демокрацията. И за жалост и сега се биете за банани...разни хора разни идеали.
    Никой нормален човек не реабилитира предишния строй, но и никой не трябва да реабилитира хората, отговорни за прехода и за грабежа в последните 24г. За това не се очудвай, че според проучване, водено от американската компания "Пюрисърч", която има голям авторитет, 60% от анкетираните българия изпитват "носталгия по социализма" и горе долу същия процент заявяват, че сега живеят "по-лошо". Липсват ми неща, които станаха в 70-80те, аз за жалост не съм ги видял, няма и да ги видя, не и в тази държава, която такива като тебе превърнаха в бунище, докато крещяха "кой не скача е червен"...да не говорим за съвременните "антикомунисти", които за ден се пребоядисаха. Къде са сега хора като Костов, защо мислиш народа ги прати в политическото бунище, ще останат и в бунището на историята, нека се радват на всичко, което разграбиха, няма да си го вземат в гроба. Увеличават се пенсиите и заплатите, установява се ниска пенсионна възраст – 60 години за мъжете, 55 за жените. Въвежда се и голям за равнището на малка България годишен отпуск по майчинство. Може би най-важното: гарантира се пълна заетост за всички трудоспособни, държавата целенасочено и осезаемо дотира цените на основните хранителни продукти като хляб, мляко и месо, на потреблението на култура (учебници, книги, билети за представления), на градския транспорт, на детските храни и дрехи - какво лошо има в това? Сега можел да пътува нормално, еми браво, а колко българи пътуват и кога и с какво да пътуват - 6 дена на работа, средни доходи 400-500лв...

Мега фен
    ми извинявай, ама аз тука виждам само второстепенни и третостепенни неща си изброил, без които спокойно може да се живее - мен тази неща, които си изброил дори и да ги няма изобщо не ми създават стрес.

нямало да може да си купи банани, нямало да може да ходи на екскурзии (щото ти сега колко екскурзии в чужбина можеш да си позволиш и колко често)

Цитирай Първоначално написано от herkules Виж мнението
    Винаги съм бил затрупан с работа. Който и да е на власт, от мен винаги ще има нужда. Но виждам как стоят нещата при другите и ми е жал за тях. Знам, че няма справедливост на тоя свят, но сега тя (несправедливостта) е надминала допустимите граници.
    радвам се, че има такива хора, които са запазили човешкото в себе си, въпреки системата.
    Последно редактирано от defender : 05-28-2014 на 14:02

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си