- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Каква е ползата и каква е вредата от членството на България в Европейския съюз?
Аз пък помня друго, което ти умишлено пропускаш или не знаеш. Още имам квитанции, (станали са с антикварна стойност) пет години преди ти да се родиш.
Вода-0.03 лв. за 1 куб. м.
ток- 0.02 лв. за к/ват час
хляб-0.11 лв. за черен и 0.15 лв. за бял (казвали му "ишлеме") за килограм.
бензин обикновен-0.16лв. за литър
бензин "супер"-0.25 лв. за литър
нафта (газьол)-0.10 лв. за литър
месо (свинско-обезкостено)-0.80 лв. за килограм (с качество 10 пъти по-добро от сегашното)
карантия-0.20 лв. за килограм
сирене-краве о.60 лв. за килограм
сирене-овче 0.70 лв. за килограм
кашкавал-0.80 лв. за килограм..след като го увеличиха на 1.20 лв за килограм и без малко да избухне революция.
Да изброявам ли още: (Как ти се струва сегашното качество на храните:-Сирене от тебешир, креда, колбаси без месо-соя и всякакви боклуци, скъпо месо, пълно с хормони и всякакви химикали за стимулиран разтеж.) Всяка година работниците или хората общо казано, можеха с една заплата да отидат на почивка на море или балкан. За пенсионерите имало безплатни санаториуми и лечение (а сега измират като кучета).
Ако говорим за средна заплата, то тогава тя е била 140-180 лв. и малко хора са вземали по-вече или по-малко. (Сега средната заплата е около 650 лв. но какво значи средна заплата сега? Минимум 280лв. за огромната част от населението, което работи и от 3 до 8000лв. за богопомазаните. Или както беше казал някой, ястието е "пуйка със зеле". За едни пуйката, за други зелето, а за трети остатъците от зелето.) Почти за всички е било еднакво, защото всички са работели нещо от което е имало полза. Не казвам, че уравниловката е добро нещо, но в случая е по-добро от сегашното положение. Ти казваш, че сега който е по-кадърен, по-оправен (умее да краде законно) успява да се адаптира към обстановката, и си много прав. Но какво да правят останалите, които просто искат да живеят нормално, спокойно, без да се страхуват за живота си и живота на техните деца, а не са способни като можещите (законни крадци).
PS. На времето хората са имали възвожност и са ходели много по екскурзии в страната, и извън нея организирано в бившия СОЦ. Сега колко могат да си го позволят, след като нямат какво да ядат? Остава им да ядат новите телевизори, защото сега те са по-евтини от някогашните дървени.
Последно редактирано от herkules : 05-27-2014 на 06:56
Ти имаш претенции за много знаещ и интелигентен, но не си. Не се ли замислаш, че предубедения може да си ти? Това, което ти можеш да напишеш по темата ЕС за някого ще се окаже лъжа, защото как ще обясниш на останалите, че сега е по-добре от преди, след като много българи ровят в кофите за боклук и така се хранят? Казвам МНОГО... и стават все по-вече. А, за САЩ тук се говори повече, защото те диктуват условията на ЕС. А, българите винаги сме били жертви на статуквото, защото все някой ни го налага от вън, и никога не сме могли да живеем както би се харесвало на болшинството от нас, т.е. принудени сме да се съобразяваме с другите (които гонят интересите си) за сметка на нашия интерес.
Последно редактирано от herkules : 05-27-2014 на 07:48
Сигурно и аз трябва да съм от богопомазаните, защото живея нормално, а не съм откраднал и стотинка. Не си ли давате сметка, че българите само мрънкат, а не вземат живота си в собствените си ръце. Пак казвам, че никой не ви е длъжен. За оплакване са пенсионерите без трудещи се близки, но ако си в трудоспособна възраст и ми плачеш, че нямало начин, е не мога да се съглася.
сега караш бентли, предполагам
това, че когато видя професор да бърка в кофата ми става кофти, не значи че и аз не живея нормално. Сърцето бие отляво.
Специално аз, не се оплаквам. Мога да издържа на всякакви условия, и лесно се адаптирам, защото съм свикнал да разчитам единствено на себе си. А, и възпитанието ми със сигурност се различава от твоето. Работохолик съм и съчетавам хоби с работа. Занимавам се с електроника и техника, стар радиолюбител съм с най-висок клас-"А". Мога да работя всичко що е електричество-Силно-Средно-Слаботоково. Инженер съм, занимавам се със строителство, също и музикант. Винаги съм бил затрупан с работа. Който и да е на власт, от мен винаги ще има нужда. Но виждам как стоят нещата при другите и ми е жал за тях. Знам, че няма справедливост на тоя свят, но сега тя (несправедливостта) е надминала допустимите граници. Някои вземат безбожни пари, за това да пречат на другите и да вредят на всички, а други вече не свързват двата края и по някога слагат край на живота си. Обикновено мрънкащите са винаги управляващи, за да оправдаят присъствието си, защото доста от тях не са нужни никому, а вредата от тях е огромна.
Отдавна му мина времето на колективното. Това беше в социализма. Сега всеки си гледа собствената паничка. Щом ти лично си добре какво ти пука за средното ниво? Професията ти е достатъчна да си докараш много прилично месечно заплащане. Точно това, за което говоря - да си конкурентен.
Последно редактирано от dimitar_ak : 05-27-2014 на 11:15
оу, професор и взима колкото пиколо с бакшишите. точно толкова... голям пример за демокрация мия даде. и това за 10те години чакане е простотия.. за най-некадърните може би.. след 20 години хората като карат летящи коли пак ли ще ми се оправдавате с това? техниката се развива. нормално.
Тогава въобще не ги е имало. Аз не знам за друг режим така грозно разделял хората, както безкласовото социалистическо общество.
Комунизма няма да се завърне никога, не си прави илюзии, това че баба и дядо въздишат и си ги говорят тези неща нищо не значи.
Със сигурност съм по-интелигентен от преобладаващата част от хората тук. И разполагам с нелоши икономически познания, с които да си обясня защо животът е такъв, какъвто е.
Българите масово сме слабохарактерни и мързеливи, не разполагаме с компетентни хора (или ако има такива, успяваме да ги изпъдим със злобарския си манталитет) и не умеем да си отстояваме националните си интереси. Живеем в миналото и постоянно намираме поводи да се делим и мразим помежду си. После се оплакваме от САЩ, ЕС, Големия взрив и какво ли още не.
А такива като теб, освен всичко друго, са и дървени философи, с които не може да се проведе нормален разговор, какво остава за спор.
Последно редактирано от DarkTemplar : 05-27-2014 на 13:29
Welcome to the Jungle...
И се е работило. Днес трябва да се върнат трудовите лагери за многознайковците и останалата циганска паплач дето я издържаме.
Последно редактирано от defender : 05-27-2014 на 14:21
ко речИ, ко
дедко ми тогава е плющял мръвка и млекце всеки ден (и то истински, а не пълни с химия за по-голяма печалба) и не е мислил ще има ли за утре за храна, с какво ще си платя тока, парното ще има ли за дрежки, как ще си прекарам старините, ще имам ли толкова много пари да се лекувам в болницата и т.н. (защото тогава това си е било по дефоут) - щото хората по цял ден са "мързелували"и им е падало от небето от само себе си.
Последно редактирано от defender : 05-27-2014 на 16:27
нали
там е работата, че българина днес обича да мачка. ако има повече пари не му пука за по-бедните. приема го за нормално това. всеки се оправя сам според собствените си ,,умнствени'' възможности или тарикатстване. скоро ще измислят западняците и маши заместващи хората .. то вече е факт това.. тогава не достатътчно ,,кадърните'' ще измират.
Спорих с Антракс за това, но сега като се замисля е прав. Ние не искаме да се сравняваме с никой друг, не искаме някой по-глупав да печели пари, колкто нас (ако сме уж по-умни), а предпочитаме той да си живее в пълна мизерия, по възможност да изчезнае... това е човешката алчност.
сега говорим за човека-его, а тогава говорихме за човека в общност.
На мен професията, познанията и способностите винаги са ми били достатъчни да си докарвам (изкарвам) прилични доходи и да живея добре, без значение системата или строя. Още от малък свикнах да работя и да съм дори до някъде независим от родителите си, за някои детски прищевки. Като дете събирах билки-лайка, роклички и др. и с парите си купувах неща, които другите деца имаха от родителите си.. ролкови кънки, робот-всезнайко и ел фенерчета + батерии и дори сглобяеми неща тип лего. Като ученик в техникум работех в събота и неделя, правех ел инсталации и ремонт на битова техника + електрониката, която ти не си могъл да си купиш от кореком. Запалих се и по радиолюбителксото движение, направих си мини трансивър (приемо-предавател) на 7 МHz по схема на Чавдар Левков от сп. Млад конструктор и работех с пиратски инициал на телеграфия докато не станах активен член на радиоклуба и с клубната радиостанция направих над 10 000 радиовръзки с цял свят, още преди да го има интернета. Още тогава имах познати и приятели от другата страна на бариерата. Преди почти всички имаха възможност да се реализират някак си, а сега само тези които имат откраднати пари. Те ходят в европа и децата им учат в чужбина. Аз може и да не съм зле, но имам роднини и приятели, за които ми става жал, а не съм съгласен с теб, че са некадърни, за да не свързват двата края, а няма как да помогна на всички, защото първо гледам себе си.
Това, че се мислиш за по-интелигентен от другите тук, не те прави такъв. С твоите нелоши икономически познания можеш да си полезен само за себе си, но и това не е абсолютно сигурно. 2+2 не винаги е 4. Двойният, тройният, даже и четворният стандарт ни го налагат от вън, а ние не можем да реагираме по никакъв начин. И, не съм съгласен, че българите сме масово слабохарактерни, мързеливи и не разполагаме с компетентни хора. Обобщението ти е неуместно. Щом се мислиш за интелигентен, сигурно имаш познания и по история. Трябва да знаеш, какво сме дали, и продължаваме да даваме на света, имайки предвид човешкия ни фактор, в сравнение с други народи. А, това да се мразим и делим помежду си е стратегия, на тези, които диктуват световния ред и нямат интерес да се изявяваме със способностите си. Ранът е в действие, но при нас по-бавно действа, защото все пак имаме имунитет. Аз с моята дървена философия както казваш, не преча на никого, а нормален разговор може да се проведе с нормално мислещи хора. Спора движи развитието и води до прогрес, но когато е интелигентен спор, защото дивашкия, предизвиква война.
Последно редактирано от herkules : 05-28-2014 на 07:10
Показателно е, че всички като теб започват да изброяват злините на предишния строй с...бананите. Сега нали имате евтини банани всеки ден в Лидъл и Била, явно щом започвате да изброявате какво ви е липсвало с бананите това е най-големия успех на демокрацията. И за жалост и сега се биете за банани...разни хора разни идеали.
Никой нормален човек не реабилитира предишния строй, но и никой не трябва да реабилитира хората, отговорни за прехода и за грабежа в последните 24г. За това не се очудвай, че според проучване, водено от американската компания "Пюрисърч", която има голям авторитет, 60% от анкетираните българия изпитват "носталгия по социализма" и горе долу същия процент заявяват, че сега живеят "по-лошо". Липсват ми неща, които станаха в 70-80те, аз за жалост не съм ги видял, няма и да ги видя, не и в тази държава, която такива като тебе превърнаха в бунище, докато крещяха "кой не скача е червен"...да не говорим за съвременните "антикомунисти", които за ден се пребоядисаха. Къде са сега хора като Костов, защо мислиш народа ги прати в политическото бунище, ще останат и в бунището на историята, нека се радват на всичко, което разграбиха, няма да си го вземат в гроба. Увеличават се пенсиите и заплатите, установява се ниска пенсионна възраст – 60 години за мъжете, 55 за жените. Въвежда се и голям за равнището на малка България годишен отпуск по майчинство. Може би най-важното: гарантира се пълна заетост за всички трудоспособни, държавата целенасочено и осезаемо дотира цените на основните хранителни продукти като хляб, мляко и месо, на потреблението на култура (учебници, книги, билети за представления), на градския транспорт, на детските храни и дрехи - какво лошо има в това? Сега можел да пътува нормално, еми браво, а колко българи пътуват и кога и с какво да пътуват - 6 дена на работа, средни доходи 400-500лв...
![]()
ми извинявай, ама аз тука виждам само второстепенни и третостепенни неща си изброил, без които спокойно може да се живее - мен тази неща, които си изброил дори и да ги няма изобщо не ми създават стрес.
нямало да може да си купи банани, нямало да може да ходи на екскурзии (щото ти сега колко екскурзии в чужбина можеш да си позволиш и колко често)
радвам се, че има такива хора, които са запазили човешкото в себе си, въпреки системата.
Последно редактирано от defender : 05-28-2014 на 14:02