Ех, ако още бях на невероятно ироничната вълна от преди няколко часа, щеше да се получи забавно

. В никакъв случай не се смятам за върховен арбитър или каквото и да е подобно, обаче, golemiq_korab_minava, да се говори за жертви в днешно време не е особено уместно. Просто е патриотично оцветено, а за мен поне епохата на патриотизма отдавна е в миналото и няма причина да се връща. Прекрасно е, разбира се, да виждаш "голямата картина", респективно да правиш услуги, да даваш много от себе си в името на общия прогрес... Може би само това има истински смисъл. Все пак за жертви може да се говори само доколкото лесен успех няма и хората се лишават от навици/удобства/време/каквото ви хрумне, за да си постигнат целта (след което да си поставят нова). Отплеснах се. Мисълта ми беше, че тези "жертви" /кавичките тук са голеееми/ са различни от някогашните. Някогашните често са били просто недообмислени. Реално едва ли има кой знае каква база за сравнение; хубавото е, че сравнения не са и нужни ;р.
Глобализмът сам по себе си съвсем не е лош. Отделна тема е, че и той стабилно се опорочава, хах. За патриотичните нагласи - нека си ги имат хората. Аз обаче правя разлика между умерена привързаност и престараване. Няма нищо привлекателно в схващания, които толкова величаят коя да е страна, че чак в тях се промъква безкрайна критика/омраза към "другите".