- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- просто споделям
Ами ако си по-навътре в Православието ще видиш, че само то е любов в съвършенство и убива Азът (лъжливата личност, която ни създава този свят и ние лъжливо се идентифицираме с нея), представя същността на Бог по най-правилния начин и Православието учение напълно отговоря на същността и качествата на Бог без да противоречат с тях и други, и така ще видиш, че всичко останало, което се представя за истина е лицемерие.
Просто напредвайки в истината, сам неусетно ще започнеш да идентифицираш и кое лъжата, от само себе си.
Последно редактирано от defender : 08-12-2014 на 13:04
За това съвсем не ти трябват християнство и лустросани богове.... Даже е тъкмо обратното. И няма такова нещо като убиване на Азът. Просто си си избрал нещо което да наричаш Аз, лепнал си му всичките етикети, които църквата приема за "лоши" и с които ти не искаш да се идентифицираш, и си играеш на отричане. Всъщност тази игра съвсем не се ограничава само до християнство, дори не само до религия и идеология. Истината е че няма лош и лъжлив Аз, няма и добър и правилен Аз, можеш да бъдеш който поискаш(по силата на волята), можеш да си всеки и без го да искаш и дори осъзнаваш(по силата на случая), и няма никоя друга сила във вселената, която истински да те съди за това, което си или не си, освен самия ти.
Представя същността на Бог по най-правилния според теб* начин. Даже дори не е според теб, а според църквата. Няколко поста по нагоре обясних защо няма как никоя религия да претендира за точно определение на Бог. И в очите на разума, личното тълкуване на Бог има същата стойност, колкото което и да е религиозно тълкуване.
И преди да почнеш да ми разтягаш локуми от типа на - "Ама да ама християнство има вече от 2000 години, и си има и единствено, специално, автентично и неповторимо описание на Бог наречено Библия, и си има и ритуали притчи и разни други лъскави простотии и морални измишльотини, които го правят истинско отразяване на божията същност... бла бла бла".
Глупости! За нещо, което вкючва в себе си презумпцията, че е непостижимо за човешкия ум, дори и само като концепция, всяко описание е обречено да бъде просто интерпретация.
Не, просто напредвайки в това, което си мислиш, че е истина, неминуемо се оформя и противоположния образ - на това което си мислиш, че е лъжа. Това е порочен кръг за всяко критическо мислене, понеже хем истината става по истина, хем лъжата става по лъжа. И накрая се затваряш в своя свят на абсолютни истини и абсолютни лъжи, и нищо извън този свят не пробива т.е. никакъв катарзис - ставаш просто поредния палячо взел се насериозно, размятащ захаросани идоли и псевдо-авторитетни нравоучения.
Лъжа и истина няма извън човека, понеже фундаменталния критерий за нещо да бъде истина или лъжа е само личното убеждение, или вярата, както ти е удобно.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 08-12-2014 на 14:06