- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Икономика.. коя е най-подходящата специалност?
Ами да, УНСС (въпреки че ми е чудно защо?) и СУ са най-престижните университети за икономика, след тях е НБУ и след това ВИНС. Въпреки това знанията, които се получават от УНСС и от ВИНС не са радикално противоположни, така че щом си избрала да останеш във Варна, давай!
Какво да хвалим? По този начин обиждаш стотиците хиляди счетоводители! Счетоводството е отговорна работа, имаш ли си и понятие какво е салдо и какво е баланс на приходите и разходите, че ръсиш акъл? Вероятно си гола вода по счетоводство, но ние българите винаги много разбираме.
+1 подкрепям ..
Счетоводството е част от икономиката и финансите. Всеки финансист или икономист е учил счетоводство, но не всеки счетоводител разбира от икономика и финанси. Да учиш само счетоводство е все едно да учиш чужд език, но само говоримо, без да можеш да четеш и пишеш на него. Половинчата работа..
Имам да, специалността ми беше тъпкана със счетоводство, и противно на най- елеметарната логика, присъща за българина, гроздедо не ми е кисело, бях повече от добра по дисциплината, така че мнението ми е базирано и на опит, но и на абсолютна обективност
и не се нарича баланс на приходи и разходи, а Отчет за приходи и разходи
справка- законът (надявам се, знаеш кой)
...
Последно редактирано от ikon : 10-04-2014 на 17:00
Не мисля, че е така: 1) счетоводството е част от икономиката, да, но не и от финансите; 2) всички икономически специалности учат счетоводство, но по една-две счетоводни дисциплини (изключвам финанси и финансов контрол), но само толкова, а това е крайно недостатъчно за един добър счетоводител, да не говорим, че работодателите обикновено не искат да назначават за счетоводители хора, които не са счетоводители по диплома.
виждам колко са специалисти
клета майка България
Много бъркаш МИО с МО, доста голяма разлика има между тях. А за икономика на туризма - да си чул, че не само на морето има работа? Има в туристически агенции екскурзоводи, които са ходили по 20 пъти за няколко години в Германия, Австрия, Франция и т.н., и заплатите им са къде къде над тези суми, лично познавам такива.
Последно редактирано от ikon : 10-04-2014 на 17:18
Последно редактирано от ikon : 10-04-2014 на 17:20
Финансите са част от икономиката, съответно и счетоводството е част от тях. Самото счетоводство има няколко подтипа из между които "финансово счетоводство" и "счетоводство на управлението", като първото е тясно застъпено с финансите. Във всички университети със специалност Финанси се учат предмети като: Основи на счетоводството, Финансово счетоводство, и т.н.. Вярно е, че не се учи 4 години само това, а е просто предмет, но се държи изпит и се защитава курсова работа, което значи, че се придобиват знания по материята.
финансовото счетоводство далеч не е застъпено толкова тясно с финансите, повярвай, май говориш малко наизуст
финансовото и управленското счетоводство са по- основни и НЕ се учат в специалност финанси, камо ли основи на сч., там се учат по- специфични счетоводсва, примерно банково
Ами мога да ти дам учебния план на колегите от специалност финанси за да видиш, че го учат. Аз не говоря наизуст, а с факти, тъй като в момента уча икономическа специалност и имам поглед върху тези неща.
п.п. http://fisn.uni-plovdiv.bg/index.php...44-13&Itemid=9
http://fisn.uni-plovdiv.bg/index.php...44-13&Itemid=9
Последно редактирано от RapExotic : 10-04-2014 на 17:55
браво, аз следвам финанси и съм минала всичките изброени счетоводства в бакалавъра си, та плюс още, така че твоят поглед не ми върши мн работа
а твоите колеги си губят времето с основи на сч. и начисляване на ДОД, ДЗПО и прочее, финансистите не се занимават с подобни неща
Последно редактирано от therichbitch : 10-04-2014 на 18:01
И искаш да ми кажеш, че не си учила предмети като Основи на счетоводството и Финансово счетоводство?
магистър финанси, умнико, уточнила съм, че съм ги учила по време на бакалавъра и изводът отново е..... че не можете да четете
Категорично заставам зад думите си и не бъркам МИО с МО. Какъв можеш да бъде с МИО? Не ставаш за счетоводител, не ставаш за финансист...учиш езици, хубаво, но сега във всички икономически специалности се искат езици, тъй че нямаш никакви предисмтва.
За туризъм НЯМА РАБОТА! Може би само на морето или в София, но в провинцията работа няма, повярвай ми.
Ричи (крада го, че "богата кучка" не е мн мило обръщение :Д), записа ли официално? Къде? А къде ще караш семестъра в Германия?