- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Има ли начин да забравя Бог?
Щом Бог ни е създал да имаме разум, той ни е дал и правото сами да мислим. Разума е именно това. А именно да можеш да правиш качествена преценка за събитията. Щом Бог ме е създал да мисля по един начин и да вярвам в определено нещо, значи е така. А ти знаеш, че Бог нали всичко вижда и чува и преценява? Генът също е много важен забравих да подчетертая, че хората от раждането им е преднзначено от части какви ще са, как ще живеят и др..
Абе, я някой от големите страдалци тук да каже в какво се изразява неговото страдание и защо/освен, че е черно, мръсно и гадно/ негърчето в Африка трябва да страда повече, за да изкупи един и същ грях?
Отношението ти към възможността за доказателства за автентичността на описаните в Библията събития е като на правоверните комунисти от съветско време - стават един по един на партийното събрание и започват: ,, Аз естествено не съм чел книгата на другаря Солженицин, но не съм съгласен с нея...''
Светът е създаден не за 7, а за 6 дни. Староеврейската дума, преведена като ден, означава също и въобще някакъв период от време. Така че няма как да посочим за какъв период става дума. Такова обяснение не е имало за цел да шашне астрономите 30ина века след Моисей, а да се каже на едно номадско племе по разбираем начин, че Господ е Единственият Вечносъществуващ Творец на Вселената.
От два индивида не би могла да се получи популация ДНЕС, по причина на изявата на рецесивно обусловените наследствени болести и уродства. Адам и Ева са били с ,,фабрично'' чист геном, а с натрупването на мутациите през вековете, близкородствените бракове се ограничават постепенно.
За извънземните: Когато човек почне да чете и да гледа по tv фантастика си дава сметка, че това е забавление с измишльотини. Само че когато една лъжа се повтаря до втръсване, опита на демагозите показва, че тя започва да се възприема все по-безкритично. Това е класически пример за промиване на мозъци и формиране на серийно щамповани пласмасови човечета, които си формират мирогледа с полусдъвканите истини, поднесени от медиите.
Това, че признаваш наличието на ,,някаква истина'' има логичното продължение, че тя може да не е толкова недостъпна за познание, колкото изглежда на човек,който не е положил усилия да я потърси. И да се сети, че за толкова години история, все някой ще знае нещо повече по въпроса.
Казваш ,че си кръстен като малък. Бебето се кръщава по вярата на своите родители, които поемат заедно с кръстниците задължението пред Бога да го научат на истините на вярата и да го приобщят към духовноблагодатния опит на Църквата. И при мен също такова нещо не се е случило, но когато започнах да си задавам някои въпроси, реших първо да се запозная с вярата, в която съм кръстен. Тогава не съзнавах, че причината да търся Бога е не толкова моята, колкото Неговата инициатива.
Живял съм доста време в ,,смесен'' район, така че съм се интересувал от исляма и имам представа от основни неща и още по-важно от това, що за хора формира. Веднъж беседвах доста и с двама ходжи. На теб всичи религии може да ти изглеждат един дол дренки, но то е, защото нямаш изградени критерии за преценка и не познаваш що годе нито една. На мен пък любима мисъл ми е, че в тъмното всички котки изглеждат сиви.
Много ми хареса подписът ти ЧОВЕК. Аз също се възприемам за такъв, само че въпросът е какво означава това . Атеизмът разглежда човека едностранчиво, като същоящ се само от тяло, чиято участ е да изгние завинаги в крайна сметка, докато християнската антропология разглежда човека в цялост. Но за това друг път и то., ако някой се интересува.
Последно редактирано от Pitancho : 11-07-2014 на 18:20
Сега започваш да изваждаш несъществуващи понятия, да представяш написаното през собствения си мироглед. За кво тогава до сега обвинявахте npp, като ти сега правиш същото? Твърдиш, че разбираш и от генетика? Е баси, да не излезе нещо ново и вие по всевъзможни начини ще го извъртите в полза на религията, която до преди време го е отричала, само и само да задоволите каприза си.
Чисто математически, в позната ни вселена съществуват планети, които да имат сходни със нашата планета условия, тоест - слънчеви системи. И не е никаква лъжа това. Не казвам, че зелени човечета ни управляват без да знаем за съществуването им, въпреки че, ако има милиони години по-развита от нас цивилизация, която да е еволюирала, която да може да управлява материята само със силата на мисълта и която да не е зависима от плътта... кой знае.. Защо пък да няма? Виж човечеството как се разви технологично. Хората преди 100 години са наричали много неща днес - фантастика. Дядо ми като е бил малък и е слушал американците не е вярвал, че може някой да се гледа от телефончето през монитора. Имало е пророци като НОстрадамус и др, които са предсказвали някои неща и са виждали бъдещето. Баба Ванга също. Днес също има свръх притежаващи способности хора, което е доказано! Но за народа както казах преди 100 години - никой не е вярвал, че днес ще са стъпили хора на луната. Ами я си представи, ако човечеството оцелее какво ще е не след 100, ами след 10 000 години? Днес има технологии, които от космоса могат да те следят и да те наблюдават, а само до преди 50 години е нямало. Нали знаеш с колко процента функционира човешкия мозък? Според някои хора, самия ни мозък не е в състоянието да побере цялата информация и ако ни бъде поднесена ще блокира, ще умрем. В близкото бъдеще работят и по създаването на изкуствен интелект, машини, които могат да придобият чувства....
На мен религиите не ми изглеждат един дол дренки, ами ти казвам, че някой изповядваш друга религия може да ми изкара 10 тона информация, за да се защити в негово право, което ти да кажем ще отречеш.
Няма такова животно като чист атеист, всеки вярва в нещо.
КАТО открият извъзнемен живот и го докажат, изведнъж ще кажете, че в библията еди коя гръцка думичка го позволявала...
А сега отричате.
Еми преди да открият генетиката и мноу неща днес, религията ги е отричала. Като обаче се докажат, оп и религията ги приема, щото няма къде да бяга.
Npp е напълно прав, че тази сложна религия много малко хора могат да я разберат истинно, за това тук също важи правилото - съмнявай се, дори когато си сигурен , че не грешиш, недей да бъдеш скъперник, вслушвай се и в другите и др.
Последно редактирано от defender : 11-07-2014 на 19:39
да
Разбрах те. Отклоняваш се от темата със смешните претенции, че познаваш мотивацията на монашеския живот, Колко жития на светии просияли в монашески образ си чел? А темата е, че не е вярно, че новооткриваните закони на науката по презумпция трябва да отричат мирогледа на християнството. Понякога учените, покорили някой връх откриват, че богословите са там от векове.![]()
май , нпп по-скоро би правил секс с извънземните, за да ги дари с любов, оная неговата си любов, хъхъхъ
за нпп любовта е нещо като междугалактическа оргия в името на истинския му бог и неговот събуждане.
както и да е, да не го депресирам.
нпп добре си ве,споко.
Последно редактирано от defender : 11-07-2014 на 19:55
не, не познава, само че монасите явно са били богатти - https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j...yd3m95OA5hr9tQ
иначе съм съгласен с теб, но продължавам да съм на мнение, че за вас много неща са неясни и ги отичате заради религията, за което грешите.
Ако някой психиатър се зачете в тази тема, всички ще се возите безплатно в градския транспорт, ми се струва...![]()
атеистите разсъждават трезвено, не пият, не пушат, и не претендират че знаят и да налагат
обаче дефендере, ти как си представяш да оправим държавата като се изправим срещу едни изруди които не им пука за теб? освен да ги убием? :Д