.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 16 от общо 16
    Голям фен Аватара на kamen971
    Град
    Varna

Exclamation Реализация: Право или Икономика и финанси ? !!!!! (ЗОВ ЗА ПОМОЩ)

Здравейте и честита нова година ! Връщам се във форума след 4 годишно отсъствие. Последно се колебаех къде да кандидатствам след 7 клас ( може да видите моята тема за канд. след 7 клас още в топ ) , а сега се чудя какво да следвам ... Спрял съм се на специалностите Право и Икономика и финанси ( и двете в СУ), но не съм наясно с коя специалност ще имам по-голям процент на реализация в България ( може би и в чужбина). Изключително много ми харесва правната наука и от много години си мечтая да я упражнявам, но напоследък се натъкнах на тъжната статистика за правото. Един вид, че вече завършилите прависти нямат толкова големи шансове за реализация, както преди години и че е само модно да се учи право. От друга страна - Икономика и финанси - е на едно от челните места по осигурителен доход на завършилите и в СУ се предлага изучаването и изцяло на английски ( което доста ми допада). Вярно ли е, че тази специалност отваря много повече врати в БГ и извън граница ? ( но пък всички знаем израза - всеки втори канд. икономика... ). Ще се радвам ако ми помогнете с избора ми ! ??????

Мега фен Аватара на draid
    Откровено казано и двете специалности в момента са с доста завършващи. Юристи страшно, много и трудно се намира работа. Има хляб ако се добереш до прокуратура, следствие иначе може и да не се добереш до добри пари. Икономистите също са залели пазара на труда. Всичко зависи от това кое наистина ти е интересно и ти се учи, защото няма много файда да учиш нещо което не ти е интересно.

Аз лично ако в момента гледах да уча нещо с което да изкарвам пари бих се насочил към фармация може би. Ако сега избирах специалност която да ми е на душа, щях да избера медицина.

Както казах, запиши това което на теб наистина ти се учи. Защото няма смисъл да завършиш и работиш нещо което не ти харесва, само защото някой е казал или е добре платено. Само към тези две специалности ли проявяваш интерес ? Защо се насочи към тях ? Кое те накара ?

Мега фен Аватара на RapExotic
    Икономика и финанси. Имаш много по-голям избор от професии, които можеш да работиш след като завършиш тази специалност. Докато с правото можеш да си единствено юрист или адвокат, а конкуренцията там е доста голяма.

Цитирай Първоначално написано от RapExotic Виж мнението
    ... с правото можеш да си единствено юрист или адвокат, а конкуренцията там е доста голяма.
    Кой адвокат НЕ е юрист?

Град
    Varna
    Цитирай Първоначално написано от draid Виж мнението
    Откровено казано и двете специалности в момента са с доста завършващи. Юристи страшно, много и трудно се намира работа. Има хляб ако се добереш до прокуратура, следствие иначе може и да не се добереш до добри пари. Икономистите също са залели пазара на труда. Всичко зависи от това кое наистина ти е интересно и ти се учи, защото няма много файда да учиш нещо което не ти е интересно.

Аз лично ако в момента гледах да уча нещо с което да изкарвам пари бих се насочил към фармация може би. Ако сега избирах специалност която да ми е на душа, щях да избера медицина.

Както казах, запиши това което на теб наистина ти се учи. Защото няма смисъл да завършиш и работиш нещо което не ти харесва, само защото някой е казал или е добре платено. Само към тези две специалности ли проявяваш интерес ? Защо се насочи към тях ? Кое те накара ?
    Повечето мои връстници са се насочили към медицината. Учудва ме това, че на повечето хора не им се отдава, а само дават пари за уроци по Биология и Химия, и имат по слаби оценки от мен X. Знам, че в момента има глад за доктори, но на мен просто не ми се отдава Биологията и особено Химията.... Искам да работя нещо свързано с комуникация, с хора и да имам някакво развитие. Много ме натягат да запиша нещо с ИТ, но просто не съм такъв човек, който е склонен да прекара почти цялото си време пред комп. . Като цяло искам някоя доходоносна и стабилна професия и съм склонен в началото да се примиря с малко, но след време да се развия в нея. Насочих се към правото - 1во защото малко или много в него има - говорене - трябва да защитаваш различни позиции, да спориш и да търсиш най-доброто решение. ( а аз обичам да говоря и да излагам и защитавам своята позиция)./ 2ро самата професия сама по себе си предлага едно развитие/ 3то в нея има сигурност на работното място и ти дава един приличен стандарт на живот, и куп други неща... Чисто и просто аз съм такъв човек, който обича да разграничава допустимото от недопустимото и да се бори със зъби и нокти за да победи . Относно икономика и финанси... - както вече казах, обичам езиците ( говоря 3 чужди ) и като цяло ще се радвам да работя с тях. В СУ се предлага тази специалност - изцяло на англ. език. ( това страшно много ми хареса ). Като цяло в нея се изучава маркетингово мислене .. един вид как да разрешаваш различни икономически проблеми и да ти е по лесно да създадеш фирма ( да се оправиш с вс. иконом. въпроси). След завършването и може да работиш различни неща - в банка, в някоя фирма, на стоковата борса и др.. Изобщо тя ти дава една подготовка за бизнеса ( поне така аз разсъждавам).Искам нещо свързано със / problem solving tasks/ И двете специалности ми допадат, но и ми се иска да мога да ги работя и в чужбина ( тук правото отпада) , защото не знам какво може да се случи и аз съм такъв човек, че обичам да пътувам, и имам роднини извън България.
    Последно редактирано от kamen971 : 01-04-2015 на 07:48

Ами учи това което искаш ти. Със право може да се изкарват пари, главно в наказателното може би. Просто в момента има страшно много юристи и е проблем с намирането на работа. Както казах също хляб има в прокуратура, обаче там е много с връзки и трудно се прокопсва сам. Просто имам приятели юристи и знам как седят нещата г/д. Въпреки всички ако ти харесва и ти се учи, запиши го. Моят съвет е да започнеш да учиш това което ти е на сърцето. Аз също иначе бях скаран с химията и това беше единственото което ме спря да уча медицина, сега съжалявам може би, въпреки че си харесвам специалностите. За това подбирай внимателно и учи това което ти е интересно, а не това което другите ти казват че трябва.

Мега фен Аватара на kalpazanka
    Град
    пространството на Дисе
    ^Не е късно да запишеш. Имах колеги от випуска с трудов стаж в съвсем други области, сега са си д-р и си бачкат с кеф. Пък и без тва ми се върти в главата, че си студентствал 7 години, то е все едно, че си завършил медицина /ако си бил редовна форма на обучение/. МУ няма да ти поема здравните осигуровки, ако си над 26, ма едва ли си чак толкоз дребнав.

Чудиш се дали си бременна? Кажи:
    1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
    Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!

Шофирай разумно- стигни жив!

Хах да студентствах 7.5 всъщност, като успях да си спестя 1 година, защото учех две неща паралелно иначе трябваше да е 8.5г, задочно никога не съм учил в ТУ няма такова животно. Не е като да не ми е минавало през ум, обаче според мен си е късничко вече това са още има няма 12г със специалността. Може би след като завърших бакалавър беше някаква опция, сега вече по-скоро не.
    Последно редактирано от draid : 01-04-2015 на 09:25

Мега фен Аватара на kalpazanka
    Град
    пространството на Дисе
    Хах да студентствах 7.5 всъщност, като успях да си спестя 1 година, защото учех две неща паралелно иначе трябваше да е 8.5г.

Имам една шепа колеги, които се дипломираха по на 40. Имай предвид, че предстои и специализация поне 5 години.

Чудиш се дали си бременна? Кажи:
    1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
    Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!

Шофирай разумно- стигни жив!

Ами учи това което искаш ти. Със право може да се изкарват пари, главно в наказателното може би. Просто в момента има страшно много юристи и е проблем с намирането на работа. Както казах също хляб има в прокуратура, обаче там е много с връзки и трудно се прокопсва сам. Просто имам приятели юристи и знам как седят нещата г/д. Въпреки всички ако ти харесва и ти се учи, запиши го. Моят съвет е да започнеш да учиш това което ти е на сърцето. Аз също иначе бях скаран с химията и това беше единственото което ме спря да уча медицина, сега съжалявам може би, въпреки че си харесвам специалностите. За това подбирай внимателно и учи това което ти е интересно, а не това което другите ти казват че трябва.
    Евала за конструктивното мислене, само ще добавя, много хляб има и в съда, но с по 1200 кандидати всяка година за магистрати за цяла България и 40-50 свободни места, вероятността е ...

Повече от фен Аватара на mimonte2
    Цитирай Първоначално написано от kamen971 Виж мнението
    Здравейте и честита нова година ! Връщам се във форума след 4 годишно отсъствие. Последно се колебаех къде да кандидатствам след 7 клас ( може да видите моята тема за канд. след 7 клас още в топ ) , а сега се чудя какво да следвам ... Спрял съм се на специалностите Право и Икономика и финанси ( и двете в СУ), но не съм наясно с коя специалност ще имам по-голям процент на реализация в България ( може би и в чужбина). Изключително много ми харесва правната наука и от много години си мечтая да я упражнявам, но напоследък се натъкнах на тъжната статистика за правото. Един вид, че вече завършилите прависти нямат толкова големи шансове за реализация, както преди години и че е само модно да се учи право. От друга страна - Икономика и финанси - е на едно от челните места по осигурителен доход на завършилите и в СУ се предлага изучаването и изцяло на английски ( което доста ми допада). Вярно ли е, че тази специалност отваря много повече врати в БГ и извън граница ? ( но пък всички знаем израза - всеки втори канд. икономика... ). Ще се радвам ако ми помогнете с избора ми ! ??????
    За правото- родителите ти юристи ли са? Ако не са, СЕ ОТКАЖИ. В момента си намират работа потомствените юристи. В правото се получи така, че старите адвокати не искат да преотстъпят местата си на новите юристи и гледат да уредят децата си, вследствие на което останалите остават без работа. Така че ако не искаш да си безработен с професия "юрист", се откажи от право. Има и други доводи срещу правото:
    1. Трудно е да се учи. Имам приятелка в СУ, която учи право- трябва да си машина за зубрене! Много е материалът, а и не си заслужава.
    2. С право НЕ МОЖЕШ ДА ИМАШ КАКВАТО И ДА БИЛО РЕАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА. Причината е проста- ти учиш нашето законодателство, нашата Конституция, която се различава съществено с Конституцията на Америка, да речем, в неякои точки. Така че ако искаш да заминеш в чужбина като юрист, след като завършиш право, трябва да започнеш да учиш наново законодателството на съответната страна.
    Икономиката, особено в СУ, е най-добрият вариант. Добре си се ориентирал. Само че имаш малко грешна информация. Не всичко в СУ, в Икономика и финанси, се изучава на английски език. Има предмети и на български, и на английски. Но това е по-добро, защото се получава баланс между българския и английски и накрая ще владееш термините както на български, така и на английски. Да, с тази специалност има голяма реализация и в чужбина., защото се учи по чисто нови американски учебници. Дори за някои от предметите, които на са български, се използват нови американски учебници на английски език- дори в повечето предмети е така, защото българските учебници не са особено надеждни.
    Така че, ако ще е твърдо някоя от двете специалности и не си потомствен юрист, избирай Икономика, защото и без това СУ е най-доброто място за изучаване на икономика в България, а и обучението си е на високо ниво.

Цитирай Първоначално написано от kalpazanka Виж мнението

Имам една шепа колеги, които се дипломираха по на 40. Имай предвид, че предстои и специализация поне 5 години.
    То че има има. Сигурно и на по 50 има дипломирани, но не е в това въпроса.

Цитирай Първоначално написано от ikon Виж мнението
    Евала за конструктивното мислене, само ще добавя, много хляб има и в съда, но с по 1200 кандидати всяка година за магистрати за цяла България и 40-50 свободни места, вероятността е ...
    Дам, точно заради това не го споменах. Там си е почти утопия.

Град
    Varna
    Цитирай Първоначално написано от mimonte2 Виж мнението
    За правото- родителите ти юристи ли са? Ако не са, СЕ ОТКАЖИ. В момента си намират работа потомствените юристи. В правото се получи така, че старите адвокати не искат да преотстъпят местата си на новите юристи и гледат да уредят децата си, вследствие на което останалите остават без работа. Така че ако не искаш да си безработен с професия "юрист", се откажи от право. Има и други доводи срещу правото:
    1. Трудно е да се учи. Имам приятелка в СУ, която учи право- трябва да си машина за зубрене! Много е материалът, а и не си заслужава.
    2. С право НЕ МОЖЕШ ДА ИМАШ КАКВАТО И ДА БИЛО РЕАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА. Причината е проста- ти учиш нашето законодателство, нашата Конституция, която се различава съществено с Конституцията на Америка, да речем, в неякои точки. Така че ако искаш да заминеш в чужбина като юрист, след като завършиш право, трябва да започнеш да учиш наново законодателството на съответната страна.
    Икономиката, особено в СУ, е най-добрият вариант. Добре си се ориентирал. Само че имаш малко грешна информация. Не всичко в СУ, в Икономика и финанси, се изучава на английски език. Има предмети и на български, и на английски. Но това е по-добро, защото се получава баланс между българския и английски и накрая ще владееш термините както на български, така и на английски. Да, с тази специалност има голяма реализация и в чужбина., защото се учи по чисто нови американски учебници. Дори за някои от предметите, които на са български, се използват нови американски учебници на английски език- дори в повечето предмети е така, защото българските учебници не са особено надеждни.
    Така че, ако ще е твърдо някоя от двете специалности и не си потомствен юрист, избирай Икономика, защото и без това СУ е най-доброто място за изучаване на икономика в България, а и обучението си е на високо ниво.
    Относно връзките в правото - да имам - но не точно .. нещата са сложни. Това е, че не ми се иска да разчитам на тях цял живот, а каквото правя , да си го правя сам. С изложените от теб доводи доста ме разубеди за правото ... За икономиката леко ме спира математиката, но това лесно може да се оправи. Доколкото знам в икономика и финанси се учи доста по малко математика в сравнение с ИТ специалностите. И сега какво стана, че само с медицина, ИТ - специалности и инженерните науки и донякъде икономика би имал най-голям шанс за реализация ?

Повече от фен Аватара на mimonte2
    Цитирай Първоначално написано от kamen971 Виж мнението
    Относно връзките в правото - да имам - но не точно .. нещата са сложни. Това е, че не ми се иска да разчитам на тях цял живот, а каквото правя , да си го правя сам. С изложените от теб доводи доста ме разубеди за правото ... За икономиката леко ме спира математиката, но това лесно може да се оправи. Доколкото знам в икономика и финанси се учи доста по малко математика в сравнение с ИТ специалностите. И сега какво стана, че само с медицина, ИТ - специалности и инженерните науки и донякъде икономика би имал най-голям шанс за реализация ?
    За всичко, което те интересува за икономика в СУ има една много подробна тема. Ето я: http://spodeli.net/17/story-71987.html Разгледай я добре. За математиката ето какво пишат: "Единственият проблем е математиката, която е в основата на всички икономически дисциплини. Ако не си на "ти" с нея, дори английският ти да е на ниво Proficiency, няма да помогне."
    Но спокойно, момичето, което го пише, сега завършва факултета. Тя не е карала подготвителен курс, а вече въведоха такъв в СУ, на който те учат за математиката, която ти трябва. Нужно е просто да разбираш математиката, а не да си гола вода по нея.
    Ето ти най-сигурния критерий за икономика: http://rsvu.mon.bg/rsvu3/#RankingPlace:YFFfWEZcUmleTkxK
    Що се отнася до правото- по-трудно е, по-трудно се намира работа. Защото във всяка фирма, държавно учреждение и т.н. се иска счетоводител, главен счетоводител и много други, но не навсякъде се търсят адвокати. Освен това заплащането при икономиката често е по-високо от това в правото.

Град
    Varna
    Благодаря на всички за мненията ! Мисля, че ми помогнаха да се ориентирам по-добре.

Много ученици правят сметки за чужбини, още преди да са започнали да се изучават

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си