Нека ти го обясня така. Имаш фирма за картофи, печалбата ти е 5000 лева. Ако тая печалба я вложиш отново в картофите, това е увеличение на капитала с 5000лв., но ако с тая печалба си купиш телевизор за вкъщи, то капитала на фирмата ти, не се е променил.
Всяка банка е длъжна да поддържа капиталова адекватност в определен размер. Има една приятна Наредба№8 в сайта на БНБ, която е доста подробна. За това ти казах да прочетеш и за Базел, защото това са правилата за капиталова адекватност на банките. В България повечето банки (поне чужди), поддържат по-висока от изискваната капиталова адекватност, без тоя капитал, банката не може да съществува, в нормални условия. Ако банката Х е имала капитал от 200млн. лева, а изискването (което е %) е надвишено, то централния клон, може да си изтегля пари от капитала, до размера който са длъжни да имат по-закон. Може да изтеглят и 150млн., ако по закон им трябват само 50. Това не означава, че печалбата им е изтеглена към централната им банка, просто са си намалили капиталовата адекватност.
И вместо да ми снимаш тия учебници ги чети. Точно на тая тема успех да спориш с мен, учил съм банково дело + счетоводство на банките, а курсовата ми работа бе на тема - "Капиталова адекватност на банките в България".