- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Мормони във форума
И какво като свършим като храна за червеите?
Самата теория, че неживата природа е успяла да създаде човешки разум с течение на еволюцията е също божествена.
Кой и как е създал цялата материя? От къде се пръкнала? От нищото ли?
Ние като микроскопични бактерии ли носим някакво познание? До няма 100 години сме нямали нищо технологично, а продължаваме да се избиваме и самоунищожаваме сами.
Повечето хора живеят, за да задоволяват егото си, та да се размножат. И нищо друго. На каква наука се оповаваш въобще, ако не вярваш в бъдещето и миналото? Какъв е смисълът да живееш, когато нищо не е вечно?
все пак зависи от това как ще свършим, защото развоят на събитията не се знае предварително, а може да бъде променен към (по-)добро, затова и е вярата, за да се осигури (по-добро) спасение на човеците преди някой от тях да е пострадал или да продължи да страда, докато високоумстването не решава проблема (съвършено)
От какво да се спасявам ?
Аз не вярвам, че човек е станал това което е само на база еволюционна теория. Да възникне живота не е необяснимо за науката, има купища теории. По-необяснимото е възникването на разума и развитието ни. Аз съм склонен да вярвам, че някой ни е подбутнал в тая насока. По темата има една много хубава книга на Артър Кларк наречена "Одисея в космоса" За мен е вероятна дори теорията за панспермия. Това което за мен е крайно невероятно е описанията в религиозните книги как и особено в Библията, как Бог създал небето, Адам и Ева, бла, бла, бла. Бог създал вселената за един ден, а отделил цяла седмица за нас, много сме важни били. По темата има още една книга наречена "Бледа синя точица" на Карл Сейгън. Ад и рай, бла бла. Глупости на търкалета. Хубаво е че религиите проповядват доброта и разбирателство, но ако се замислите колко са навредили тия религии ще стигнете до извода, че са крайно ненужни в съвременният свят. Религията стеснява мирогледа на човек. Знаете ли, че в Корана писан в Мека зове за мир и дружба с християните ? А знаете ли какво се случва с написаните неща в Медина ? Стигаме до ден днешен в който се появяват всякакви радикални движения нямащи връзка с реалността. Изобщо няма да споменавам инквизицията и колко християнството е навредило на развитието на науката. Днес най-добре е бога и религията на хората да е науката, другото е просто наивно. Още повече, не ми е известно защо говорите за Бог, след като древни цивилизации, предполагаемо най-близки до Бог са политеистични.
Сподели.
П.П. Неточност има в изказването, защото Коранът не е писан в Мека и Медина, дели се на глави, низпослани в Мека и глави низпослани в Ясриб (Медина).
Християнството е навредило на развитието на науката? През Средновековието манастирите са били средище на знание.
Последното изречение не го схванах, може би трябва да го прочета на свежа глава.
Последно редактирано от dreamwalker : 04-11-2015 на 00:22
I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.
Не искам да издребнявам, ама то и 10 божи заповеди са спуснати "от горе". Та в тоя ред на мисли всички "божи" книги са писани от човек/хорта. Ако става въпрос то даже трябва да кажем сури, ама това далеч не ме интересува. Интересувал съм се известно време от Корана и това какво проповядва и най-вече как радикалите го използват в своя угода. Изначално не може да се противоречи на текстове от Корана, но това далеч не се спазва в 90% от мюсюлманските общества, тъй като много от текстовете противоречат на съвременните общества. Това разбира се е така и в Библията и в Тора.
Да, християнството е навредило като е преследвало учени, алхимици, астрономи и ред други осмелили се да изкажат мнение различно от проповядваният в църквата геоцентризъм. Та не ми обяснявай как църквата много е помагала. Средище на скопено знание, което не може да противоречи на светите текстове ? Това ли им е знанието ? Църквата до последно се е стремила да задушава науката, тъй като тя не се води по библии.