- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Специалистите по зодиите да отговарят
значи.. ок. в каквото искаш вярвай, не те убеждавам.
но:
1) книгата не е езотерична и не се занимава с карма. занимава с психология, и несъзнавани механизми, чрез които се движат психични конфликти през поколенията.. т.е. това не е шарлатания, а клинично изследване с реални хора, пациенти и т.н. това е психологически труд.
2) в идеята за кармата (индуизъм) няма такова нещо като "има само добро". естествено, е че има и зло, и добро. т.нар. баланс между силите
реалистично е да живеем с мисълта, че има доста зло на света.
а пожелателно е да вярваме или не вярваме, че справедливост възтържествува (или не). аз вярвам, че под някаква форма, възтържествува. но това е само вярване![]()
I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
I look up to hear myself saying,
Baby, too much I strive, I just ride
Психологията я възприемам като аналог на ясновидството.
Човешкия мозък и човешките действия са толкова непредсказуеми, че само доказан олигофрен би вярвал, че е способен да го анализира.
ха.
това не значи да не опитваш.
човечеството не се е развило защото някой е вдигнал ръце и е казал: брат, това е неразбираемо, това е непредсказуемо. вдигам ръце.
такива дилемки отдавна ги минахме тоя семестър.
ако ти е интересна темата - малко философия на психологията, дуализъм/монизъм теории .. като се запознаеш, и виждаш че наистина - ние всъщност нищо не знаем нито за човека, нито за мозъка.
но също като като се загледа човек в изследванията, не може да отрече категорично, че душа няма, че всичко е невронна активност.
това че на мисъл съответва активност, не значи че физическият субстрат е този, който предизвиква мисълта.. различните теории за дуализъм, check it out. а ако допуснем дуализъм, допускаме и другите дименсии.. то това е, че не можеш да докажеш, че всичко е физично, нали..
все тая.
усещам че ставам като тия хора дето "Oh wait I want to fight someone on the internet".
Това ще ми е последното включване в темата
докато не се смени
не ми се водят спорове.
но е добре ако не си запознат с някоя наука, с теориите й, и изобщо с философията й - да не се изказваш, наистина.
не се заяждам, просто е смешно да се приравнява психологията и ясновидството. още повече ако не познаваш методологията и на двете "дисциплини"
за да убиеш някой трябва да първо място да си ненормален, а предразположеност към психични заболявания се предава по наследство.ако ти убиеш човек (например), шансът да имаш луд внук или направо син е доста голяма.
Комбинирай това с типичния профил на извършващ насилствени престъпления индивид и вероятността дете, предразположено към психично заболяване, да расте в крайно неподходяща дори за необременено такова среда, е просто огромна.
Поставяш каруцата пред магарето, това ми е мисълта.
Говорим за интелект, дали има душа или не, това няма как да знаем, освен ако не мерим с кантар преди и след.
Най-съвремените компютри са милиарди пъти по-прости от мозък, не човешки, а въобще мозък.
Не са някви явления, които могат да бъдат доказани научно, нивото на сложност е толкова високо, че трябва първо да се научим как се създава живот и как се кара да еволюира, за да стигнем до там, че да разберем, докъде води това.
Аз често знам какво ще напише папугай след даден коментар или кой коментар ще го предизвика да напише нещо. Явно съм гадател ;д.
П.С. Или е супер предсказуем ;д.
Не знам защо мислиш, че психологията се основава само на предположения и догадки и в заключенията и моделите ѝ не са имплементирани и други науки (в случая такива, които са доставили тази информация- говорим си за чисто медицински изследвания на мозъка).
Иначе, най- общо съм съгласна с идеята, че човешкият мозък не може да бъде обхванат изцяло от която и да е наука.
Има, в ескперименталната психология се преплитат двете науки.
Аз имам един въпрос *вдига ръка*: папугай в момента сериозен ли е или пак се шегува? Защото ако е сериозен, положението е доста зле ;д.
На мен ми се струва сериозен поне в коментарите, които адресирах, затова си направих труда да коментирам.
Дано не е било напразно.
П.П. О, аз никъде не съм говорила за гаранции за 100%-ва вярност.
Аз казвам напълно сериозно, че за мен професията психолог е равнозначна на врачка/ясновидец/измамник.
Няма смисъл да обяснявам повече, видял съм много повече от вас такива, видял съм ги що за стока са и колко много знаят, една циганка на панаир е много по-добра от тях.
Е, тук вече говорим за друго.
Голяма част от тях са шарлатани, но това не значи, че може да се отрече всяко едно нещо, което е обект на психологическите изследвания. За мен професия психолог няма, малко или много почива на някакви интуитивни умения и 1000 книжки не помагат особено за развитието им.
Приключвам по темата, че е отнесена и обширна, викам да си начешете крастата и да пуснете упътване как се прави натална карта :Д
и двамата говорите некомпетентно.
какво значи "за мен професия психолог няма", откъде знаеш к'во се учи, колко книги се четат и дали е на база интуиция. особено съвременната психология.
честно.
ако е емоционална причината, разбирам ви, не се опитвайте обаче да я рационализирате.
не уважавате дисциплината, нито професията и т.н. - в това няма лошо, но не се опитвайте да звучите научно по въпроса
както съм си говорила с ричи-бичи на лично, съм леко разочарована от дисциплината и от екземплярите й (и аз!), но дори това не ми позволява да се изказвам толкова категорично .. или ако го правя, бих отбелязала, че е на база вярвания, емоции, не обективизъм.
Не намесвай България, в щатите са десет пъти по-зле от нас.
Парите са едно на ръка, аз ги гледам и как точно работят и на каква база стигат до изводи, които ти ги дават като решение на даден проблем. Бил съм при някви така наречени светила, то е обида за олигофрените да ги нарека и тях такива, защото олигофренията вече е болест, а тия уж са здрави.
Папито вярва само на Путин, на никой друг. Така че щом го казва, значи всички са шарлатани.
Не се сърдете за спама, но не съм компетентен по тая тема ;д. Блаб щеше да ме прави believer, ама...