.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 8 от общо 8

Кандидастване след 12 клас с математика

Здравейте!
    Не съм много запознат с форума, затова ако темата е на грешно място, или вече съществува подобна моля да бъде премахната.
    12 клас съм и искам да уча програмиране във висшето. По принцип знам, че най-добрите места в България са СУ-Софтуерно инженерство и ТУ-Компютърно и софтуерно инженерство. Сравнително ставам по математика и мисля, че мога да изкарам около петици на предварителните изпити и около 5,60-5,90 на матурата. (В момента правя такива изпити и това са ми обикновените резултати). Въпроса ми е от колко човека е приема в съответните специалности, и приблизително към какви оценки трябва да се целя, за да успея да вляза.
    Също ако може да мир разясните разликата между Информатика и гореизброените специалности в съответните университети (и подобните на нея специалности). Благодаря предварително!

Servus Dei Мега фен Аватара на inewton
    Град
    Sedes Sancti Petri
    Съквартирантът ми учи СИ, но не съм запознат със специалността. Единственото, което мога да ти кажа е, че най- добрият вариант е ФМИ на СУ. Ако не те приемат там тогава ходи в ТУ.
    Разликата между двете специалности е, че в "Информатиката" ще те скъсат от математика и няма да излезеш инженер, нямаш и големи възможности за работа.

Супер фен Аватара на IWannaBeSedated
    Не бих ти препоръчала ТУ като вариант.

Относно влизането във ФМИ - конкуренцията не е малка, особено между момчетата. Една петица + отлична матура по математика или отличен в дипломата ти осигуряват влизане във ФМИ със сигурност (това са ти 6 от 8 пълно решени задачи на Математика 2 ).

Като цяло няма много големи разлики между четирите компютърни специалности (КН,СИ, ИС, Информатика) в първи курс. Няма как да ти се разминат математиките. КН и Информатиката са малко по-тежки като цяло и вече зависи от теб дали искаш да наблягаш на университета или да имаш повече свободно време.

When I let go by a day without talking to you, that day's just no good... (

Благодаря за отговорите!
    И аз знам, че конкуренцията за СУ е по-голяма, но вярно ли е, че там наблягали по-скоро на теоретичната част на програмирането (алгоритми и т.н), а в ТУ обучрнието е по-практически насочено и може да започнеш работа от първата година. По принцип не се притеснявам от математиката и 6 задачи изглеждат приемливо. Дипломата ми е ок. 5,90 затова предполагам с тези 6 зад. би трябвало да мога да вляза?
    П.С току-що прочетох, че местата за СУ-Софт. инж. са около 100. Някой да има подобна информация за ТУ?

Супер фен Аватара на IWannaBeSedated
    http://oldweb.tu-sofia.bg/UPlan/UPla...-BCSE_2015.pdf учебния план на КСИ в ТУ
    https://www.fmi.uni-sofia.bg/educati...cheben_plan_SI учебния план на СИ във ФМИ

Сам прецени коя програма повече те влече.

От това, което знам, мога да кажа, че в ТУ точно е много трудно да се почне работа първи курс, при положение, че учат предмети, доста далечни от програмирането, отделно е по-натоварено, искат заверки и т.н.
    Последно редактирано от IWannaBeSedated : 02-05-2016 на 07:04

When I let go by a day without talking to you, that day's just no good... (

Мега фен Аватара на Dwyd96
    ТУ и работа good one
    В ТУ работа можеш да почнеш към 3 курс някъде. В началото ще учиш много "полезни" предмети, които никога през живота си като програмист няма да използваш
    Добрата новина е че в ТУ-софия местата са двойно повече от СУ и се влиза по-лесно. Но голяма част от местата са запазени за кандидат-студент от училища, с които ТУ има договор..

Супер фен Аватара на Naive
    Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от inewton Виж мнението
    Съквартирантът ми учи СИ, но не съм запознат със специалността. Единственото, което мога да ти кажа е, че най- добрият вариант е ФМИ на СУ. Ако не те приемат там тогава ходи в ТУ.
    Разликата между двете специалности е, че в "Информатиката" ще те скъсат от математика и няма да излезеш инженер, нямаш и големи възможности за работа.
    Ммм, в СИ не излизаш инженер, т.е. не получаваш такава титла. Само името на специалността е такава. Инженери излизат от ТУ.

Мега фен Аватара на Dwyd96
    Цитирай Първоначално написано от Naive Виж мнението
    Ммм, в СИ не излизаш инженер, т.е. не получаваш такава титла. Само името на специалността е такава. Инженери излизат от ТУ.
    Да така е

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си