.
Затворена тема
Страница 241 от 300 ПървиПърви ... 141191231237238239240241242243244245251291 ... ПоследнаПърви
Резултати от 6 001 до 6 025 от общо 7495
    Цитирай Първоначално написано от Rakshy Виж мнението
    Очаквах ива да е по-стихотворенчеста, уви

Дори в съзнанието ми беше като няква фенка на Далчев Хвърляш пръст по хората и гледаш зимни спортове...

След като ми се наложи да гугълна какво ми се падна на матурата, защото нямах никакъв спомен, видях че е "Гераците" и се сетих как не го бях чел. Изкарах над 5,50 на тази матура, 5,64 или нещо такова. Също така почти не бях учил. Смисл сравнено със средностатистическия човек, изкарал подобна оценка, моето учене на нищо не прилича. Бях ходил на няколко урока и то само защото майка ми настояваше и то заради граматиката ми. Малко ми е през кура как пиша и не понасям пълен и кратък член. Намирам ги за леко безсмислени. В английския с едно "the" къде къде по-лесно е. Подлог и сказуемо, бляк.

Стихотворенията и лириката като цяло винаги са ми допадали повече. Мисля, че основната причина е дължината. Имайки предвид, че не успях да прочета "Под игото", защото ми доскуча, а такива неща като светилника, тютюна и кво беше онова третото, дори през акъла не ми е минавало да ги чета. Гледах светилничето на театър и ако трябва да бъда честен не ми хареса... Но пък гледах и "Гео", което ми хареса на боклук. Септември ми е едно от любимите дълги неща

В стихотворенията виждам много повече творчество сякаш, нищо че не понасям коврата Багряна. Просто като прочетох нещата ѝ и като разбрах историята каква е, веднага я анатемосах. То пък взе, че се случи и даскалката ни да не я харесва, та в часовете беше див trashtalk колко морално нищожна е

Съгласен съм, че системата е малко скапана и ѝ трябва освежаване. Но не съм съгласен за останалото с авторите - тоя е скучен, оня е скучен. На мен Далчев ми беше скучен, защото не виждах нищо смислено - описваш няква обстановка, голяма работа. В тези на Дебелянов, например в "Един убит", има толкова много смисъл, толкова много творчество някак.Просто е богато. Не всеки може да види това, разбира се. На Вапцаров също са прекрасни повечето. "Песен за човека", стига, тва е факан шедьовър.

Не смятам, че нивото ни на осъзнатост съвпада с темпа на взмане на произведения. Решенията са 2, или да се работи върху развитието на индивидите, или да се промени програмата по наличното развитие.
    Например, не знам колко от вас са чели "Дервишово семе" или са го имали в учебниците. Мисля, че се учи към 5-6 клас. Тва разказче ли е, кво е, има тоооооооооооолкова много смисъл, който ти просто на тази възраст нямаш никакъв шанс да разбереш, защото просто акъла ти не е там. Мога да заложа пари, че половината население между 18 и 45 годишна възраст няма да вдене за житейския урок, който може да получи. Тва е такова някво ground breaking, ако успееш да го вденеш в 5-6 клас, че ти се ебава психиката направо. Или пък "Малкият принц", Иисусе, в тази малка прекрасна книжчица има по-добри уроци отколкото в Корана, ебати. Изобщо не е за времето, в което го четем. Или пък Смирненски - учихме "Братчетата на Гаврош" наизуст. Толкова тегаво ти става като ги четеш, с такава мъка е заредено цялото нещо. Има още някви произведения, за които не се сещам в момента, но със сигурност си спомням емоционалната драскотина, която е останала в съзнанието ми.

Мисля, че това, което се учи трябва да е комбинация между забавно и поучително и дълбоко (deep). Трябва да се вкара Хари Потър и LotR, както и примерно Шерлок Холмс. Някви такива класики, защо не и книга за огън и лед, ебати. Дайте на децата това, което искат. Покажете им световете, които ти дава литературата и размислите, които може да породи. Сложете Ботев, сложете още автори, които са писали за освобождението на техните нации или общества, заложете идеята за свободата като цяло, моралния аспект, какво е да си свободен, защо е важно да си свободен, трябва ли да си свободен, какво става ако не си свободен. Какво се прави в света, как да бъдеш мъж, как да бъдеш жена, как да бъдеш изобщо. Когато четеш трябва да ти е интересно, трябва да те грабва, трябва да създава нов свят. Аз имам чувството, че тва ми беше отнето, все едно някой ми го открадна, просто защото не можех да намеря какво ми се чете и процеса се случваше насила, защото трябваше да чета за училище, трябваше да чета за това или за онова, и момента с "искам да чета" повечето пъти се губеше. Това не трябва да става с идните поколения, защото литературата е ценна, тя е шибано съкровище, за което на никого не му пука или дори да му пука не го оценява достатъчно.

енд оф рант

успех на тези, които няма да спят тази нощ от притеснение
    Много съм съгласна с последния абзац

Мега фен Аватара на Ewok
    Град
    The Moon of Endor
    @Ракши

Това, че произведенията са остарели, е едната страна. Има някои, които просто трябва да се учат, колкото и да не са "с нас" (пр. Немили-Недраги, което за мен е 100 пъти по-добро от "Под игото", както и още няколко подбрани възрожденски). Проблемът е, че учителките масово не могат да ти ги представят грабващо и така че да искаш да ги прочетеш. Та то дори те не подхождат с ентусиазъм, а и повечето тръгват все едно учениците са им врагове и "айде да минат и тея", какво остава някво 15-годишно лапе да си каже, че това е интересно и ще го направи. Проблемът е двустранен. Но съм съгласна, че програмата има нужда от освежаване.

Иначе колкото и да не ми се ще да го призная, май и аз мисля, че членуването е излишно в този си вид (понеже не е естествено развито с езика). Но пък това да можеш да различиш подлог от пряко допълнение примерно си е важно и то не само за писането на някакви есета.

пп. На мен лично тематиката на "Септември" ми е тегава и идеологическа и колкото и да е добро не съм убедена, че има място в учебниците.
    Последно редактирано от Ewok : 05-19-2017 на 06:32
    Всеки ден ми е екзистенциална криза.

Мега фен Аватара на haritov
    Град
    системата дегоба
    не знам защо всеки на 19г си мисли че високата оценка значи добро бъдеще

относно матурата тя не е нещо страшно просто е вид стратегия за следващата стъпка

но спокойно сега не само приемат идиоти но и дават дипломи на идиоти казвам го от личен опит така че споко

и идиоти да сте пак ще станете вишисти
    В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.

Мега фен Аватара на Ewok
    Град
    The Moon of Endor
    Цитирай Първоначално написано от haritov Виж мнението
    но спокойно сега не само приемат идиоти но и дават дипломи на идиоти казвам го от личен опит така че споко
    <3
    Всеки ден ми е екзистенциална криза.

Град
    системата дегоба
    Цитирай Първоначално написано от Ewok Виж мнението
    <3
    В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.

Мега фен Аватара на Ivaaaaa
    Ракши, ного пъти (май) съм споменавала, че не харесвам да чета стихотворения. Една от причините е, щото са кратки. Не е ли роман, който да ме потопи в чужди животи и да ме запознае с невероятни герои, не ми го предлагай. Дори разкази не чета, защото не може да се постигне дълбочина.
    *нали казах, че харесвам далчев :s

Айде, честито. Йовков се падна. Супер лесно. Късметлии : |
    Последно редактирано от Ivaaaaa : 05-19-2017 на 09:09
    За кого се сещаш, когато се сещаш за някого?

Мега фен Аватара на Lilanda
    УБИХ ГИИИИИ!!! Говорих с госпожата си, разказах й какво съм писала и каза, че на 41-ви нищо чудно и пълен брой точки да ми дадат. Направо ги изядох!

Мега фен Аватара на Rakshy
    Цитирай Първоначално написано от Ewok Виж мнението
    @Ракши

Това, че произведенията са остарели, е едната страна. Има някои, които просто трябва да се учат, колкото и да не са "с нас" (пр. Немили-Недраги, което за мен е 100 пъти по-добро от "Под игото", както и още няколко подбрани възрожденски). Проблемът е, че учителките масово не могат да ти ги представят грабващо и така че да искаш да ги прочетеш. Та то дори те не подхождат с ентусиазъм, а и повечето тръгват все едно учениците са им врагове и "айде да минат и тея", какво остава някво 15-годишно лапе да си каже, че това е интересно и ще го направи. Проблемът е двустранен. Но съм съгласна, че програмата има нужда от освежаване.

Иначе колкото и да не ми се ще да го призная, май и аз мисля, че членуването е излишно в този си вид (понеже не е естествено развито с езика). Но пък това да можеш да различиш подлог от пряко допълнение примерно си е важно и то не само за писането на някакви есета.

пп. На мен лично тематиката на "Септември" ми е тегава и идеологическа и колкото и да е добро не съм убедена, че има място в учебниците.

защо пък да трябва да се учи, което и да било от двете

то е също толкова идеологическо, колкото и Септември

ако е на културно ниво с цел да видиш как е било тогава и да е история в час по литература, добре, тогава може, ама иначе не виждам нищо задължително
    There is some good in this world, and it's worth fighting for.
    J.R.R. Tolkien

My childhood did not prepare me for the fact that the world is full of cruel and bitter things.
    J. Robert Oppenheimer

Супер фен Аватара на RiB
    Признавам си... получих шанс и го опропастих... нараних я отново и това е краят... казва, че си е намерила друг... и изпуснах перфектното за мен момиче... браво на мен. Може би не ми е било писано да си имам някой и да съм щастлив до края на дните си... ще се примиря и повече няма нито да търся, нито да се връзвам на някоя... всичко е интереси За мен любов не съществува. Знам, че изказването ми е прекалено крайно, но... бях всички нюанси... но явно не в правилното време с правилното момиче. Тъжно!

аз съм дъното бате
    J.R.R. Tolkien

My childhood did not prepare me for the fact that the world is full of cruel and bitter things.
    J. Robert Oppenheimer

Мега фен Аватара на LoadRunner
    Разберете колко сме малки и нищожни
    https://www.youtube.com/watch?v=Iy7NzjCmUf0

Това е толкова депресиращо, да разбереш че нищо особено няма да ти се случи защото си ограничен от скоростта на пътуване.
    С нашето развитие официално отдавна е приключило. Можем само да гледаме тъжно в открития космос и да си мечтаем.
    (За който не знае какво е светлинна година, светлината изминава 300 000км/сек., сметнете колко секунди има в годината и ако се движи 1 година колко километра са това. Просто да разберете какво означава това "светлинна година".)
    (Също така имайте предвид че "наблудаваната вселена" е това което НИЕ можем да видим, зад това което можем да видим има безкрайно много от същото което можем да видим в наблюдавателния обсег.)
    (Във вселената задължително има много живот, просто е "нечовешки" далече за намиране, с други думи невъзможно е да го открием както и той нас. Оставаме си сами и на спокойствие)
    Последно редактирано от LoadRunner : 05-19-2017 на 11:12

Цитирай Първоначално написано от LoadRunner Виж мнението
    Разберете колко сме малки и нищожни
    https://www.youtube.com/watch?v=Iy7NzjCmUf0

Това е толкова депресиращо, да разбереш че нищо особено няма да ти се случи защото си ограничен от скоростта на пътуване.
    С нашето развитие официално отдавна е приключило. Можем само да гледаме тъжно в открития космос и да си мечтаем.
    (За който не знае какво е светлинна година, светлината изминава 300 000км/сек., сметнете колко секунди има в годината и ако се движи 1 година колко километра са това. Просто да разберете какво означава това "светлинна година".)
    (Също така имайте предвид че "наблудаваната вселена" е това което НИЕ можем да видим, зад това което можем да видим има безкрайно много от същото което можем да видим в наблюдавателния обсег.)
    (Във вселената задължително има много живот, просто е "нечовешки" далече за намиране, с други думи невъзможно е да го открием както и той нас. Оставаме си сами и на спокойствие)
    Рънър, по-тъжното е, че не можем да комуникираме с нищо, защото Вселената се разширавя по-бързо от скоростта на светлината. Това ми пръсна мозъка онзи ден като го научих, защото винаги учим, че светлината е най-бързото нещо, но всъщност светлината е най-бързото нещо във вакуума, това, което не е светлина се движи по-бързо от светлината.
    J.R.R. Tolkien

J. Robert Oppenheimer

Мега фен Аватара на NomNomNom
    Успех 12ти клас!
    Кой къде кандидатства и какво?
    Последно редактирано от NomNomNom : 05-19-2017 на 11:50
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Мега фен Аватара на Lilanda
    Цитирай Първоначално написано от NomNomNom Виж мнението
    Успех 12ти клас!
    Кой къде кандидатства и какво?
    То май съм само аз. НБУ, информатика (сиреч софтуерно инженерство).

Мега фен Аватара на AnarchyBoy
    Успех на зрелостниците и да качите после пиянски снимки от баловете..
    "It's one of the great tragedies of life — something always changes."
    Dr. Gregory House

Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.
    Moral of the story: "In life no one helps you, once you're fucked.

Цитирай Първоначално написано от Rakshy Виж мнението
    Рънър, по-тъжното е, че не можем да комуникираме с нищо, защото Вселената се разширавя по-бързо от скоростта на светлината. Това ми пръсна мозъка онзи ден като го научих, защото винаги учим, че светлината е най-бързото нещо, но всъщност светлината е най-бързото нещо във вакуума, това, което не е светлина се движи по-бързо от светлината.
    Значи, на мен ще ми е напълно достатъчно (както и на човечеството) да можем да скокнем до всяка една точка на "наблюдаваемата вселена" за да я проучим. След като го направим ще знаем достатъчно за абсолютно цялата вселена която може да съществува, защото може да се приеме че всичко съществуващо и което не виждаме е просто многократна реплика на това което наричаме "наблюдаваема вселена". Да не забравяме че всички планети както и нашата са създадени от едни и същи неща пръснати в космоса, минерали/газове. От това може да се заключи че всичко в космоса е едно и също НО репликирано до безкрайност. Така че да изследваме "наблюдаваемата вселена" би било напълно достатъчно.
    Не мисля че това е възможно нито от хора нито от извънземни, и то не само сега, но и абсолютно никога защото ние сме материални същества живеещи в материален свят изграден от материя на която сме достигнали и извлякли максималните потенциали. Просто е, ние пътуваме чрез изгаряне на гориво.
    Някой трябва да измисли пътуване по-бързо поне 100 пъти от скоростта на светлината за да продължим развитието си.
    Ако не знаете има планета като земята KEPLER186F с малката подробност че е на 500 светлинни години (всеки с висше образование може да си създаде представа за това разстояние на база това че знае с колко човешки км. се движи светлината за 1 секунда)

Нищо не краси така една жена както грозната и приятелка.
    Поздрав за всички които слушат радио фреш в момента.

Мега фен Аватара на NomNomNom
    Цитирай Първоначално написано от Lilanda Виж мнението
    То май съм само аз. НБУ, информатика (сиреч софтуерно инженерство).
    Супеер, фенка съм на НБУ. Успех
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Град
    системата дегоба
    Айнщайн е мислел,че няма невъзможни неща. Дори е развил теория за това как да се пътува по-бързо от светлината,но като е разбрал ,че по този начин се прави времеви скок просто е решил да унищожи целия си труд. И всичко това защото е видял какво е станало с ядрената бомба. Самия той е знаел,че човека не достатъчно развит за подобно нещо,но ако питате мен все още не е развит.
    И преди да ми кажете,че съм идиот в Церн доказаха,че всичко това е възможно. Мързи ме да пиша просто,но да кажем,че при температура по-ниска от -273 градуса материята вместо да спре съществува тя започва да отделя свръх енергия което
    прави възможно всичко това.
    Та това връща към първата цел на Айнщайн ''студения ядрен синтез'' един много неуспешен експеримент,но поне е открил как да разделя атома

Студения ядрен синтез има цел да раздели атома и след това да го възстанови,така да кажем генератор с големина на кибритена кутийка да може да захрани планетата.

Ми че аз това казах, че не сме развити, но и няма да се развием ако някой ме пита точно заради това че вече сме извлекли максимум потенциала от заобикалящия ни материален свят, ако ни попадне нещо ново като материя сигурно ще го развием. Ама как да се сдобием с него и какво би било то? Това е въпроса. А колкото до Айнщайн точно той май е бил този дето е казал че хората са длъжни да развият нова технология за пътуване иначе си оставаме на нищожно ниво на развитие.

Имаше някво фантастично научно клипче че бъдещия кораб- интерстелър който ще пътува със скоростта на светлината ще е огромен и около него може да има голям адронен колайдер. Хубу но от какъв материал ще бъде създаден след като се знае че познатите ни метали няма да издържат, и другия проблем ще бъде ако засилиш нещо със скоростта на светлината как ще го спреш. Та там се предполагаше че едно такова пътуване ще бъде абсолютно планирано като траектория и по време, и че след като се засили тоя кораб и почне да си пътува, обратната тяга която би трябвало да го спе щяла да се включи няколко години преди да си достигне дестинацията. С други думи- натискаш спирачката и спираш след 10 години.
    Последно редактирано от LoadRunner : 05-19-2017 на 12:30

Град
    системата дегоба
    развитието ни е на такова ниво че първо създаваме оръжие и после нещо полезно

Е нали точно това се опитват да направят в ЦЕРН с "божията частица" (aka антиматерия). Както каза ракши светлината не е най-бързото нещо във вселената и това се дължи на факта, че тя има маса.. масата й е 0 %, но все пак има маса. (Не съм физик, не мога да си го обясня, но е така и е доказано, не е само теория.)
    Докато това, което не е светлина се движи по-бързо...
    Хората живеят в 4 измерения, 3 физични, 4тото само го усещаме, не го виждаме..
    1. Височина
    2. Широчина
    3. Дължина.
    4. Време (само усещаме как тече, не можем да го уловим и покорим, не можем да го видим или докоснем.)

Предполага се, че времето като измерение лежи на една и съща матрична повърхност както и измерението "пространство"
    С достатъчно енергия има начин този повърхност да се огъне до степен, пътят от точка А. до точка Б. да не е в права линия, а в процеп. (тогава междузвездното пътуване, ще е постижимо и мигновенно), проблема е, че нямаме толкова енергия с изключение на антиматерията която е мега свръх супер нестабилна за сега...

А според мен, други интелигентни същества вече са развили междузвездното пътуване и са ни посещавали.... - няма как на толкова различни места по Земята, едновременно (когато е било невъзможно да имат каквото и да е било общо заради невъзможното пътуване) да се зародят култове и религии и на всичките главното добро да идва от небето... Няма религия на земята, в която бог да не идва от небето.. Отделно теориите за пирамидите, стоун хендж, великденските острови и прочие, говорят за развита дори по-модерна от днешната технология..

Dr. Gregory House

Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.

Град
    системата дегоба
    Цитирай Първоначално написано от AnarchyBoy Виж мнението
    Е нали точно това се опитват да направят в ЦЕРН с "божията частица" (aka антиматерия). Както каза ракши светлината не е най-бързото нещо във вселената и това се дължи на факта, че тя има маса.. масата й е 0 %, но все пак има маса. (Не съм физик, не мога да си го обясня, но е така и е доказано, не е само теория.)
    Докато това, което не е светлина се движи по-бързо...
    Хората живеят в 4 измерения, 3 физични, 4тото само го усещаме, не го виждаме..
    1. Височина
    2. Широчина
    3. Дължина.
    4. Време (само усещаме как тече, не можем да го уловим и покорим, не можем да го видим или докоснем.)

Предполага се, че времето като измерение лежи на една и съща матрична повърхност както и измерението "пространство"
    С достатъчно енергия има начин този повърхност да се огъне до степен, пътят от точка А. до точка Б. да не е в права линия, а в процеп. (тогава междузвездното пътуване, ще е постижимо и мигновенно), проблема е, че нямаме толкова енергия с изключение на антиматерията която е мега свръх супер нестабилна за сега...

А според мен, други интелигентни същества вече са развили междузвездното пътуване и са ни посещавали.... - няма как на толкова различни места по Земята, едновременно (когато е било невъзможно да имат каквото и да е било общо заради невъзможното пътуване) да се зародят култове и религии и на всичките главното добро да идва от небето... Няма религия на земята, в която бог да не идва от небето.. Отделно теориите за пирамидите, стоун хендж, великденските острови и прочие, говорят за развита дори по-модерна от днешната технология..

божествената частица е бозон а бозоните не са антиматерия

антиматерията унищожава материята и обратното все тая така или иначе доказа съществуването на антиматерия

ама виж сега оная малка частица неутрино е нещо много интересно разучи въпроса

Мм ся ми стана интересно..
    Dr. Gregory House

Цитирай Първоначално написано от AnarchyBoy Виж мнението

[/B]
    Възможно и малко вероятно заради липсата на повтаряемост и доказателства.
    Да са се появили пак иначе не съществуват! Остава си за тяхна сметка.
    Между другото глобалния вариант или теория че ако някога дойдат извънземни те ще са агресивни защото ще искат да вземат природните ни ресурси отпада защото материали като нашите има навсякъде из космоса на необитаеми планети (това беше само вмятане)
    Това за процепите са глупости, ако ще се лети ще е по "права линия" от А до Б, няма как иначе.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си