- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
Не че латинизма не е ерес, но не знам защо чак толкова критично се отнасяш към католиците. Да, имат грешки в теологията и практиката. Но това са малки грешки в сравнение с грешките на аргосания псевдомонах Лутер, който в стремежа си да оправдае собственото си беззаконие и до днес увлича милиони души към погибел. Защото католическите свещеници все още имат апостолска приемственост (разбирай ръкоположението), докато така наречените протестанти са го обърнали на свободия и всеки можел да бъде свещеник. Протестантите никога не са били протестанти в истинския смисъл на думата. Едно е да изчистиш църквата от помията, съвсем друго е да създаваш нова ерес. Те правилно са възнегодували срещу своеволията на папството, но...
Така че, по- лесно е католик са влезе в Царството Божие, нежели еретиците протестанти. (това е частно мнение, с което не ангажирам никого, може пък и сред тях да има достойни, в което дълбоко се съмнявам).
Въ науката намѣрихъ своитѣ граници, докато въ Църквата живѣя своята свобода.
Човече, няма смисъл да ми се правиш на добър и любвеобилен на мой гръб, защитавайки еретици.
А и какво толкова агресивно съм направил, че така го преекспонираш.
Просто се присмивам на ереста им, и няма как да имам друго отношението към тая гавра с християнството - като почнем исторически от кръстоносните им походи, инквизиции, убийства на православни монаси (примерно свети 26 зографски мъченици) и други.
Католицизма исторически винаги е бил във война с православието по един или друг начин, като се опитва да го асимилира.
Ето и един цитат:
"Впрочем католическата църква открай време е образец на двойните стандарти, така че „стачката” на о. Паоло си е съвсем в реда на нещата. Кой ако не един католик може по-добре да съчетае любов към друговерци и омраза към братя-християни! Та нали неговата църква все рони сълзи за онеправданите и бедните по света, както и за жертвите на войните, но в същото време задкулисно е подпалвач на не един и два конфликта и то в християнски страни, а поредната „перла” в окървавената й корона е гражданската война в Украйна, запалена и провеждана именно от папистите. Докато католиците и униатите там систематично избиват и мачкат православното население, грабят и разоряват православните храмове и манастири, папата-йезуит лицемерно се моли за мир на Украйна и пуска бели гълъби в небето."
Последно редактирано от defender : 06-23-2017 на 19:40