- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Либерализъм
Зленокса искам да го питам, като не вярва в Бог, тогава в какво вярва, в бихейвиоризма ли вярва? А ако вярва в бихейвиоризма, тогава как така е либерал и вярва в свободата на хората?
ПП: Либерализма е розов тоталитаризъм, абсолютно точно.
Розов, за да може "глупаците" да стават либерали (и така да се изживяват, като по-добри от останалите), а другите, дето са жертви на налаганите идеи на либерализма да му се връзват, че щом не ги приемат , значи нещо не са у ред.
Последно редактирано от defender : 01-11-2018 на 15:05
Ако наистина се замислиш що е това либерализм, ще видиш че е точно обратното на розова утопиа. Либерализма поне изкарва истинската природа на индивида. Религията е патернализм, там няма истинска свобода, въпреки че никой не е истински свободен, но в религиозните учения, моралната и цялостна автономност на индивида са заменени с идеята че сме абсолютни имбецили и за това ни трябва тежка ръка да ни напътсва.
Попринцип съм агностик, но не вярвам в такива месаянски детски приказки за Богове, ад или рай, ангелчета и демони. Не съм видял някви категорични доказателства за съществуванетон а няква единична висша сила която да ни е подсказала за рай или ад. Ако има такива бих се включил към ваща религиозна секта, но явно няма. По съм склонен да вярвам че може би това е няква супер реална VR симулация от колкото че има върховно същество/сила.
Не вярвам и че човек може да е напълно свободен и да упражнява цялостната си автономност и свободна воля без ограничения. Ако погледнеш напредъка в психологията и социалните науки - например идеята за "хабитус"-а на Пиер Бурдийо, всичко почва да се намества като социален конструкт без реално обективно и автономно съществуване.
His lack of education is more than compensated for by his keenly developed moral bankruptcy.