- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Дискусиите във форумите - мета дискусия
Това някакъв увод за есе ли трябва да е?
Много дълго ти се е получило нещо..
Последно редактирано от Necrologist : 04-23-2018 на 14:23
Разбирам. Първоначално идеята е била, че онлайн си анонимен и затова можеш да бъдеш искрен и да водиш всякакви дискусии, които не би водил на живо по една или друга причина. Тук, обаче, средата е станала толкова враждебна, че повечето потребители не желаят да се изказват по теми, в които не са сигурни, за да не се възползва от това някой 'враг' и да не ги 'изложи'. Страхуват се от 'глупави' въпроси и несигурни включвания в темите, за да не сбъркат и да не покажат уязвимост. Изказват се само по теми, по които се чувстват сигурни. Което според мен е висша форма на конформизъм и комплексарщина. В такава среда няма място за дискусия и развитие. Това може би и отблъсква някои от потребителите.
аз също имам наблюдения, че жените са по-големи конформисти в някои случаи. но това е друга тема.Има го и това, но то според мен то се наблюдава само у жените, които се познават във форума.
Ами ако имаше един раздел, в който имената на потребителите, аватарите, броят мнения и подписите им ги няма? В който всеки регистриран може да пише анонимно? И в който могат да се дискутират (противоречиви) теми без да се обвързва някакъв никнейм с тях? Разбира се, всеки пише по определен начин и когато са 3-4 потребителя, лесно можеш да разбереш кой стои зад даден пост, но ако са повече и всеки пише по подобен начин, това би било по-трудно. Там би имало истинска анонимност и никой не би се занимавал да защитава някаква своя виртуална чест. Като се премахнат единствените форми на виртуално его, доста от неискрените/подривните мнения би трябвало да изчезнат. Вероятно има някои подводни камъни в това предложение, разбира се. Но да приемем, че е бета версияРешение според мен няма, поне за онлайн дискусиите. Просто винаги ще има някакви подрастващи неосъзнати тийнейджъри, които ще се правят на интересни.
Поне по моите наблюдения не винаги е така. Но пък аз съм ти казал каквото съм имал да ти казвам.
Трябват топки! Дори за един спор в нета!
Форумите са за дискусии. Няма логика да се чувствам нелепо, защото ти си ми казал.
Идеята ти е хубава и е осъществена на други места, но тук няма как да стане. Първо, че никога няма да се съгласят да го направят и второ, че както казваш ти, има има някои подводни камъни. Дори и да се съгласят да го направят, потребителите в момента не надвишават 50 на ден и то това е в най-добрия случай. Ако се направи такъв раздел веднага ще почне едно гадаене кой кой е, при което всеки "анонимен" ще се почувства не толкова анонимен. Другото е, че доста от потребителите влизат именно, за да покажат кои са и колко са могъщи и силни. Ако се направи анонимен раздел и той стане най-модерния, голяма част от вече останалите малко потребители ще напусне, защото няма да има поле за изява.![]()
Има и друга част от потребителите, които влизат тук, за да се разсеят, за да се запознаят с този и онзи. Това също ще е пречка в анонимния раздел и също е възможно заради това да напуснат още потребители.
Като цяло това, което е написало Грозния за фейковете е вярно, но в случая не мога да ги нарека точно фейкове, защото е имало и доста такива акаунти, които са били направени не за да тролят, а просто за да изказват анонимно мнение. Разбира се, в този случай аз никога не съм ги спирал, така че това е една нелоша идея.
Ако седнеш и помислиш, ще разбереш че това е едно и също.
Хайде сега като един опитен модератор да ми разясниш принципните разлики между трол, фейк и sock-puppet!
Потребител (стар или нов) създава профил с цел подвеждане на останалите, като предлага пред форума някое различно свое "АЗ".
Няма значение дали представя истинското си "АЗ" с фалшив профил или фалшивото си "АЗ" с "истински"!
Аз не виждам разлика между тези неща!