- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Дискусиите във форумите - мета дискусия
Разбирам. Първоначално идеята е била, че онлайн си анонимен и затова можеш да бъдеш искрен и да водиш всякакви дискусии, които не би водил на живо по една или друга причина. Тук, обаче, средата е станала толкова враждебна, че повечето потребители не желаят да се изказват по теми, в които не са сигурни, за да не се възползва от това някой 'враг' и да не ги 'изложи'. Страхуват се от 'глупави' въпроси и несигурни включвания в темите, за да не сбъркат и да не покажат уязвимост. Изказват се само по теми, по които се чувстват сигурни. Което според мен е висша форма на конформизъм и комплексарщина. В такава среда няма място за дискусия и развитие. Това може би и отблъсква някои от потребителите.
аз също имам наблюдения, че жените са по-големи конформисти в някои случаи. но това е друга тема.Има го и това, но то според мен то се наблюдава само у жените, които се познават във форума.
Ами ако имаше един раздел, в който имената на потребителите, аватарите, броят мнения и подписите им ги няма? В който всеки регистриран може да пише анонимно? И в който могат да се дискутират (противоречиви) теми без да се обвързва някакъв никнейм с тях? Разбира се, всеки пише по определен начин и когато са 3-4 потребителя, лесно можеш да разбереш кой стои зад даден пост, но ако са повече и всеки пише по подобен начин, това би било по-трудно. Там би имало истинска анонимност и никой не би се занимавал да защитава някаква своя виртуална чест. Като се премахнат единствените форми на виртуално его, доста от неискрените/подривните мнения би трябвало да изчезнат. Вероятно има някои подводни камъни в това предложение, разбира се. Но да приемем, че е бета версияРешение според мен няма, поне за онлайн дискусиите. Просто винаги ще има някакви подрастващи неосъзнати тийнейджъри, които ще се правят на интересни.
Поне по моите наблюдения не винаги е така. Но пък аз съм ти казал каквото съм имал да ти казвам.
Трябват топки! Дори за един спор в нета!
Форумите са за дискусии. Няма логика да се чувствам нелепо, защото ти си ми казал.