- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
А това че вярващите и преди и сега приемат болестите за божие наказание, с какво променя всичко останало от това което казах? Особенно след като очевидно не са божие наказание, но да кажем че на средновековния човек може да му го простим това заблуждение. А какво да кажем за вас днес, след като цялата информация е пред очите ви, а вие сте на път да повторите същите грешки. Дребнавата ти забележка в случая е жалък опит за противостоене на истината от моя страна и ти го знаеш. И да, доста съм сигурен че е имало християни в миналото, които са приемали физическите болести като обладаване от демони, или ако не обладаване, то поне че са дело на Дявола, което си е почти същото. И ще ти кажа как знам че е имало такива християни - понеже то ги има и сега. В една Америка ако отидеш има всевъзможни религиозни секти и лечители, които правят точно такива "екзорсизми". Мамка му, то дори и тука тия измамници по телевизията "гонят лошите духове и енергии". Дори и православната църква не остава по назад, с нейните вълшебни икони, чудотворни извори и мощи на светци, пред които се струпват всевъзможни сакати и физически болни хора. Искаш да ми кажеш че тия глупости ги е нямало във време когато за 4 години умира половината от населението? Население което между другото е било абсолютно неграмотно и не е знаело нищо друго освен глупостите на свещенника на селото - ПОВТАРЯМ, ГЛУПОСТИТЕ НА КОНКРЕТНИЯ СВЕЩЕНИК, а не канона на църквата (не че и канона на църквата не са глупости, но това е отделен въпрос).
И защо да не са Божие наказание. С какво твоя начин да възприемаш болестите е с нещо повече от този на християните?
Не е важно дали причинителя на болестта е от бактерия, вирус или от нещо друго, не е важно дали тогава християните са знаели какво е причинителя на болестта, а това, че тази болест се е случила се възприема, като Божие наказание, заради делата и живота на хората.
Например, Бог е забранил блудството и безразборния секс, хората не го спазвали това, и хоп, появил се СПИН.
Аз не мога да ти кажа всеки човек заявяващ себе си, че уж е християнин, какво си мисли, а ти дадох пример от Евангелието, за да се види, че християнството не смята чисто физическите болести на тялото за обладаване от демони, какъв по-голям авторитет .
Ми добре, това което предизвиква вярата на човека към позитивност, не съдейства ли за оздравяване. Тези неща не отменят ходенето на лекар. Не знам защо се създава проблем от това.
Последно редактирано от defender : 04-12-2020 на 11:56
Глупости говориш. В храмовете мерките за безопасност се спазваха много по-строго, отколкото в хранителните магазина. (поне там където ходих). А и като нямаше върба, нямаше и много хора, защото явно повечето ходят заради върбата, чисто суеверно.
https://scontent.fsof10-1.fna.fbcdn....88&oe=5EBB078A
https://www.facebook.com/10000054028...82487505112559
ПП: Днес, пътьом минах през Фантастико, ами стори ми се, че по-лабаво се спазват мерките отколкото в храма - навън на опашката се спазва някаква дистанция, но вътре в самия магазин не се спазва, защото е почти невъзможно. На входа ти пръскат ръцете с дезинфектант и това е.
Последно редактирано от defender : 04-13-2020 на 14:40