- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
Докторче, всеки си има негов начин да изкаже благодарността към Бога - някои от тях го правят чрез музика, въпреки че на тебе може и да не ти харесва тази музика.
Така че недей да си правиш генерални изводи за християнството, като цяло от някаква музика.
Например имало един монах, дето много пиел, защото още, като малък баща му го приучил към това. Хората му се присмивали, възмущавали и си казвали вижте го този монах пияница, какво е това безобразие, каква е тази религия. Обаче монаха, като починал за учудване на всички отишъл в рая. Този монах в началото пиел по 10 чашки на ден, но с голямо усилие, постепенно стигнал до 3 чашки ден и Господ му зачел това усърдие, въпреки че на хората им изглеждал, че е пияница.
Така че на тебе тази музика може да ти изглежда, като снобизъм, но всъщност за тези хора може да е нещо искрено и Бог да им го зачете.
Да пишеш музика като начин за изказване на благодарност към Бога ми се струва малоумно, но все пак го разбирам. Но да слушаш музика като благодарност или хвалебствие към Бога.... Wot? Защо?Това е все едно да си пиеш кафето сутрин в Негово име
И не, музиката не ми изглежда като снобизъм, тя си е там, служила си е ролята в съответния исторически период, и ако дадената епоха те кефи по една или друга причина, не намирам нищо неестествено в това да те радва и музиката от този период . Моето твърдение беше че там няма нищо духовно, а ако има, аз не го намирам, поради което искам някои да ми покаже. Не съдя и за религията по човека, макар че за много и християнството е просто форма на снобизъм и мисля че и тук ситуацията е такава. Мисля че християнската музика му харесва, не защото намира нещо лично и искрено в нея, а просто защото е християнска и това се предполага че трябва да му харесва. Съдя за това което самия тои казва за жанровете, което е точно нещо което един музикален сноб би казал. Естествено може и да бъркам.
Последно редактирано от Knispel666 : 01-31-2021 на 14:44
Добре, съгласен съм със забележката ти. Наистина, как бих могъл, духовното е различно за всеки, макар да има някакво застъпване. То и за чалгара, гьобеците са музика за душата, и те са - но за ниските духом. Но ще ти кажа за мен каква е музиката на изследващия вътре в себе си - при всички случаи не е такава дето ще я пуснат по радиото. Тя е музика която може да бъде оценена само в състояние на авто-рефлексия . Качествено различна е от музиката осланяща се на колективните сентименти, но вместо това предразполага към състояние на егова дисоциация. Оттам нататък вече, нещата стават твърде сложни за обяснения.
Каква е тази егова дисоциация. Как една музика те разполага към егова дисоциация. Тази музика, в която ти се е привидяло нещо духовно и критериите по които съдиш кое е духовно за теб всъщност не е ли пак проява на егото.
Някои племена са правили оргии на плодородието точно в определени дни на годината в пещери точно в момента, когато слънцето било в позиция в която слънчеви лъч навлизал в отвора на пещерата и това е била за тях духовен акт и възвишена духовност.
Ако очакваш от християнската музика да те предразполага към някаква подобна духовност, ми нещо си се объркал.
ПП: Има духовност в основата на която стоят страсти и "раздвижване на кръвта", в християнството такава духовност няма да видиш, в християнството духовното е като тих, ненатрапчив полъх на вятъра, която не възбужда кръвта и сетивата.
Последно редактирано от defender : 01-31-2021 на 16:08
Е ти кво мислиш че слушам докато медитирам, Веселин Маринов лиВсъщност музиката не е необходима при медитация и дори е разсейваща както казваш, но изследването на духовното не е непременно пътуване към себе си, както е медитацията, но може да е пътуване към нещо външно, проекция на въображението, на несъзнаваното, за което подходящата музика може да насочва и допълва това пътуване. Мисля че това е и смисъла на ритуалната, сиреч духовната музика като цяло. Точно като ритуал - целта е насочване на ментална енергия.
Леле че ми падна насгода! Тази музика ми хареса и харесваше години преди да стана вярващ. Визуализирах си не само птичите песни, разцъфващите пъпки, погалени от слънцето, танцът на снежинките и зимната и лятната буря и пр, но и дворци, катедрали, процесии и още много подобни неща, а и строго погледнато ,,Годишните времена" не са концерти с религиозна тематика. Нито знаех, че Вивалди е свещеник / пък и да знаех кел файда, щом бях атеист\.
А че може и кафето да си пиеш за слава Божия е повече от очевидно и обяснимо: благодариш за новия ден. А също за музиката:
Псалом 150(Алилуия.)
Хвалете Бога в Неговата светиня, хвалете Го в крепостта на силата Му.
2. Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие.
3. Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли.
4. Хвалете Го с тимпан и хора, хвалете Го със струни и органи.
5. Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни.
6. Всичко, що диша, да хвали Господа! Алилуия.
което обяснява и заащо на Запад има концерти в църквите извън богослужението
Последно редактирано от Pitancho : 02-06-2021 на 08:15
Мда, по-късно се усетих че наи-вероятно такава е била патологията ти. Нo това иде само да покаже че си приел християнството, не защото си достигнал до някакви постижения в мисълта или духовното, а просто защото е отговаряло на някакви лични потребности и предпочитания, в случая - архетипи от предимно женски характер. Все пак, кои би си визуализирал и гравитирал около подобни неща още от ранна възраст, ако не абсолютно женствен тип. Птичи песни и разцъфващи пъпки, ахахахаха
https://www.youtube.com/watch?v=vO17DnbiVBo
ПП: Като се върнах назад в архивите и видях какви ги писал дефенди като е бил на 13-14, предполагам и неговата патология не е много по-различна.
Последно редактирано от Knispel666 : 02-06-2021 на 16:45
За мен може би най-качествения признак дали си мъжкар е да си намериш жена и да успееш да я задържиш при себе си (доброволно), а не като събираш калашници и ятагани в мазето, спортни коли и се репчиш с някакъв вулгарен език - тва по ми мяза на патология и патологична мъжественост.![]()