.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 7 от общо 7
  1. #1

    Регистриран на
    Sep 2008
    Град
    Burgas
    Мнения
    55

    Жаргоните....

    Здравейте,търся есе на тема: "За или Против" отностно твърдението "Жаргонът е мода,която цели оригиналност,но фактически е конфекция,създадена от други"
    Специално за мен тази тема е...защото имам две мнения и немога ги съчетая така че да се получи нещо добро.Давайте идеи
    Мерси предварително.
    People always have a second chance!!

  2. #2
    Виж това:

    “Жаргонът е мода, която цели оригиналност, но фактически е конфекция, създадена от други” / Михаил Виденов /

    Есе

    Жаргонът като вид социален диалект има за цел постигането на две основни цели – изразява експресия, привличаща вниманието на събеседниците и подчертава принадлежността на говорещия към определена общност от хора. Първата от тези две основни цели превръща жаргона в мода, а втората го прави конфекция, която се употребява от всички. Ако се постигнат и двете цели жаргонът се оказва както мода, така и конфекция. Това се дължи, на смесената му природа на социален и на стилистичен феномен.

    За това, че жаргонът е мода говори фактът, че неговият лексикален състав непрекъснато се променя и обогатява. Жаргонните думи, които са използвали нашите връстници през миналия век са съвсем различни от тези, които ние днес използваме. А непрекъснатите промени са характерна черта на модата. Това, което е било актуално вчера, не е актуално днес. Някои жаргонни думи от миналия век дори съвсем са изчезнали. Например зуне – селянин. Други бихме нарекли “последен писък на модата” днес – например фен – почитател на артист, певец или други неща.Днес израза играя на компютъра в разговорната реч може да срещнем като геймя - /Когато гейми, предпочита да не го закачат. /, цъкам - / …то аз ще си цъкам с кеф конзолата…;/, джиткам - …и в свободното си време обичам да джиткам игри. жицам - /Не мой да жицаш до откат, бе момче. /

    В същото време ако разгледаме общия произход на някои жаргонни думи и словосъчетания, ще видим, че жаргонът е вид конфекция. Например от социални жаргони, базирани на дейност с компютри - най-вече геймъри и чатъри, се оформя зона, в която попадат често употребяваните езикови единици и модели. По-нататък те се разпространяват сред компютърните потребители, а чрез медиите стигат и до неангажираните с компютърна дейност членове на езиковото общество. Срещаме още контекстовите синоними на (персонален) компютър в следните примери: “Тая игра няма да тръгне на тва дърво.”, “Къв е тоя динозавър?”, “…седнал пред сандъка и го мъчи.”

    Използването на думи от чужди езици като жаргони показва общност на лицата, използващи този език. В момента актуален е английският език и думи като френд – приятел, фадър – баща. Конфекция бихме нарекли и жаргоните, които навлизат в речта от териториалните диалекти. Такъв жаргон е плямпам – говоря..

    Жаргонът едновременно разделя и приобщава хората. Разгледан от една страна като мода, от друга като конфекция, жаргонът има както своите предимства, така и своите недостатъци. За да се възползваме само от предимствата на тази двустранност, ние трябва правилно да определяме и оценяваме речевата ситуация. Има ситуации, където наистина ще изразим нашите емоции, а има и други, където употребата на жаргонни думи е неуместна. Ако се вгледаме в творчеството на известни наши писатели/Чудомир, Елин Пелин/ ще се убедим в това.



    Увлечени от динамиката на живота,ние,младите хора,все повече забравяме за своята езикова култура.Днес нашата лексика е изпъстрена с много жаргони.Погрешно би било схващането,че жаргоните са негативно явление в езика ни.Има различни видове жаргони,които се разграничават,определени от професионалната насоченост-лекарски,строителен,ученич ески и дори уличен.
    Ученическият жаргон,както и уличният,често граничи с циничното.Точно заради това той често се асоциира с профанното и дори просташкото.Определянето на жаргонните думи и изрази единствено като негативно явление в езика ни е твърде несправедливо.Във всички езици жаргонът се разпространява много бързо,благодарение на масмедиите и модерните комуникативни средства-основно Интернет.Добрата страна на това е,че той обогатява и разнообразява езика,главно чрез новата лексика,която интегрира.
    Симптоматичен е фактът,че речникът на младежтавсе по-често включва именно този наборот думи.Точно в тово е проблемът, който притеснявя всички езиковеди и филолози.Това ограничаване на лексикалния запас води до неспособността на младежите да се изразяват,което принизява тяхната езикова култураВ днешно време степента на познание на езика,както и на правилна кнежовна реч демонстрира нивото на интелигентност на човека.В това отношение повечетомлади хора изостават сериозно,което всъщност е тревожното.Именно този широка разпространеност на жаргона пречи на младите да се изразяват и да пишат правилно.
    Безспорно,обаче,тенденцият а към постепенно опростяване на книжовния български език е продиктувана от именно тази честа употреба на жаргона.В това няма нещо учудващо,поради факта,че ние еволюираме,езикът търпи своята промяна.Жаргонът е нищо,без което не може,но е важно младите да знаят,че с неговата употреба не трябва да се прекалява,защото той все пак не е част от книжовния език и честото му използване не е препоръчетелно.
    Радвай се на този миг. Този миг е твоят живот.

  3. #3

    Регистриран на
    Sep 2008
    Град
    Burgas
    Мнения
    55
    Ето какво измислих:
    При мен това, какво изразни средства подбирам, зависи от това с кого общувам! Ако си говоря с някой по-възрастен или непознат избягвам жаргонните думи, но иначе с приятели и мои връстници си говора на жаргон.Ако съм с хора, които са ти свикнали ти е по-лесно с нетрадиционните думи и изрази.
    Като цяло съм против да се говори с по-възрастни хора на жаргон,но подкрепям това да говоря с връстниците си както ми е удобно.Жаргонът прави изказа по-цветен и динамичен, но това не подхожда на всякакви теми и на всякакъв кръг хора.
    Ето и няколко примера за жаргони:
    Класният ни сви тетрадките - за проверка.
    (взе, прибра)
    Тоя ми е аверче.
    (приятелче)
    Тоя гушнал букета.

    За сега това,има взаимство с неща от интернет,но като цяло... Как е?
    People always have a second chance!!

  4. #4

    Регистриран на
    Sep 2008
    Град
    Burgas
    Мнения
    55
    Мерси.Много е добро
    People always have a second chance!!

  5. #5
    Добро предложение, но имам чувството, че пропускам нещо bubble shooter

  6. #6
    Темата "Сленг" е много интересна. Това е мода, която говори за това, че нейният лексикален състав е постоянно променящ се и богат. Все още ми трябва много време, за да го проуча. Благодаря ти много.
    moviedle quordle

  7. #7
    Често вече жаргонните думи са с чуждестранен произход и навлизат в езика ни с пълна сила. Според мен е задължително да се преценява човека, с когото се води разговор, защото той може да се засегне от употребените изрази.

Правила за публикуване

  • Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си